Livslang idrett

28.05.2020

President i Norges Idrettsforbund, Berit Kjøll, ble onsdag 27. mai 2020 invitert til styremøte i Norges Fleridrettsforbund (FIF). Dermed fikk vårt særforbund og våre tre seksjoner en verdifull anledning til å fremsnakke våre idretter, skissere hva vi kan bidra med og hva vi har behov for.

Bildet over: Eli Gjengstø forteller om petanque. Fra venstre: Vigdis Bruun (Boccia/Teppecurling), Thor Carlssen (Friskis&Svettis), Mette Berg (Boccia/Teppecurling), Berit Kjøll og Jeppe Hansson, generalsekretær i FIF. Foto: Eline Oftedal, president i FIF.

Seksjonsleder Eli Gjengstø fortalte om norsk petanques organisering og aktiviteter, og om vårt unike miljø som samler spillere uavhengig av kjønn, alder og fysikk. Frem for alt ble petanque fremhevet som en livslang idrett.

Barn og unge tilbys en alternativ aktivitet alle kan mestre, voksne tilbys en ikke-kommersiell aktivitet som både gir mestring og utløp for konkurranseinstinkt, og for de eldste gir petanque kjærkommen aktivitet, både fysisk og mentalt. Den mye omtalte eldrebølgen er en utfordring vi kan bidra positivt til. Teknikken kan forbedres uansett alder. Utstyrskostnadene er svært lave. Taktikk, konsentrasjonsevne og mental styrke tilegnes gjennom et helt liv. Og hva ville vel vår idrett vårt uten de sosiale rammene?

Fokus på livslang idrett, inkludering og mestring for alle uansett forutsetninger eller hindringer er helt sentralt for alle tre seksjoner og danner bindemiddelet i Norges Fleridrettsforbund.

En felles interesse for petanque skaper et godt og trygt miljø hvor alle kan delta og bidra. Alle kan spille petanque og både kostnad og mengde utstyr som kreves er minimal. Nettopp vår idrett, hobby og livsstil fungerer som brobygger mellom generasjoner, ulike samfunnslag, nordmenn og nye landsmenn. Dette må utnyttes, for mangfold beriker!

Vi håper at særlig vår formidling av verdien av voksenidrett og hvorfor dette er essensielt for samfunnet som helhet fortsetter å så frø, slik at vi lettere kan fokusere på rekruttering av målgrupper. Vi vil aldri kunne konkurrere med mer fartsdrevne aktiviteter, men vi kan være et viktig alternativ. La oss omfavne den muligheten.