Petanque

 

Petanque fra 1 til 10

1. Petanque spilles mellom enkeltpersoner: singel (tete a tete), eller mellom to lag: dobbel (doublette) eller trippel (triplette). Hvert lag har seks kuler til sammen. Det vil si at spillerne i dobbelmatcher har tre kuler hver, mens i trippelmatcher har spillerne to kuler hver. Unntaket er i singel hvor spillerne har tre kuler hver, altså seks kuler totalt i kampen.

2. Hvem som skal begynne avgjøres ved loddtrekning. Myntkast er det vanligste.

3. En spiller fra det laget som vinner trekningen og dermed skal starte, tegner en sirkel (diameter 30-50 cm) på banen, cirka en meter fra kanten av banen, og når man kaster, skal begge beina være plassert i sirkelen.

4. Den første spilleren kaster målkula, også kalt grisen, mellom 6 og 10 meter ut fra forkanten av sirkelen.

5. En spiller fra kasterens lag spiller ut og kaster den første kula.

6. Nå skal en spiller fra lag 2 prøve å komme nærmere grisen eller skyve vekk kula til lag nr. 1. Lag 2 fortsetter til de har kula nærmest grisen.

7. Deretter kaster lag 1 igjen, og omgangen fortsetter til alle kuler er kastet.

8. Bare ett lag kan få poeng i hver omgang, og man teller etter hver omgang. Det laget som ligger nærmest grisen får ett poeng for hver kule som ligger nærmere enn motstanderens beste.

9. Etter hver omgang tegner det vinnende laget en sirkel i grusen og spillet fortsetter.

10. Kampen er slutt når et av lagene når 13 poeng. Husk at petanque er en gentleman’s sport. Vinn og tap med samme sinn… Vel, prøv så godt du kan, i alle fall.

Ta kontakt med en petanqueklubb i nærheten, eller samle venner og familie til en real sosial aktivitet som passer både ung og gammel. Lykke til!

Informasjon

Petanque er et kulespill som spilles med jernkuler på et underlag av grus. Petanque kan spilles både i singel, dobbel og trippel, og passer like godt for barn som for godt voksne, med eller uten funksjonshemming. Petanque er et spill som er lett å lære seg, men man kan bruke hele livet på å forbedre seg. 

Send en henvendelse