Seksjon Petanque

Petanque er et kulespill som spilles med stålkuler på et underlag av grus. Målet for spillet er å komme nærmest en liten kule av tre, i Norge hovedsakelig kalt for "grisen".

Når alle kuler i en omgang er kastet, får laget som har kulen nærmest grisen poeng, og laget får et antall poeng lik hvor mange kuler de har nærmere grisen enn motstandernes beste kule. En omgang kan også ende uavgjort, dersom det ikke er mulig å avgjøre hvilket lag som har kule nærmest grisen. En kamp vinnes av laget som oppnår 13 poeng først, og det spilles så mange omganger som er nødvendig for dette, minimum tre runder.

Petanque kan spilles som trippel, dobbel eller singel. I trippel og dobbel har hvert lag 6 kuler, og kan altså i en omgang oppnå maksimalt 6 poeng. Hver spiller på laget skal kaste like mange kuler i en omgang. I singel har hver spiller 3 kuler.

En kamp begynner med loddtrekning, og det laget som vinner denne skal kaste første kule i den første omgangen. Først tegner man en ring med diameter

Det laget som har sin kule lengst bort fra grisen, skal nå fortsette å kaste inntil de har en kule nærmere grisen enn motstanderne (ta poenget) eller ikke har flere kuler igjen. Å ta poenget kan gjøres på 3 måter : 1) legge en kule nærmere grisen, 2) skyte bort motstandernes kule eller 3) med sin kule flytte grisen bort fra motstandernes kule. Når bare det ene laget har kuler igjen, kan de fortsette å spille for å få poeng evt. få flere poeng, eller de kan avstå fra å kaste hvis de ikke trenger flere poeng (har 13) eller er redd for å endre situasjonen (flytte på kuler) slik at motstanderne får poeng.

Neste omgang starter ved at det laget som fikk poeng i forrige omgang tegner en ring rundt grisen der den ligger, og som i første omgang skal alle kuler i den nye omgangen kastes fra denne ringen.

Beslektede spill
Det finnes flere spill som ligner på petanque, og disse kalles ved et fellesnavn for boule. Det som er mest kjent i Norge er boccia, andre spill er Jeu Provencal og Lyonaisse. Petanque er på verdensbasis det klart største, selv om det sannsynligvis er det yngste.

Det som skiller petanque fra de andre spillene er utkastet, i petanque skal man stå stille i ringen inntil kulen har landet, mens man for eksempel i Lyonaisse kaster kulen mens man løper. Petanque er derfor meget godt egnet for f.eks. bevegelseshemmede, og kan godt spilles fra rullestol. Ordet petanque er utledet av "stå med bena sammen".

Opprinnelse
Spill av typen petanque er registrert i Guinnes Rekordbok som verdens eldste sport på grunnlag av funn i egyptiske farao-graver fra ca. år 3000 før vår tidsregning. I slike graver har man funnet kuler som skulle tilsi at man allerede dengang spilte et spill som må ha minnet om dagens petanque.

Petanque slik vi kjenner den i dag er utviklet i Frankrike, og kommer fra en landsby i Sør-Frankrike. Historien forteller at man i denne landsbyen spilte et beslektet spill, men da landsbyens beste spiller fikk en skade som gjorde at han ikke kunne gå, laget man et nytt spill slik at han fortsatt kunne delta.

Organisasjon
Petanque er organisert i FIPJP (Federation International de Petanque et Jeu Provencal) og i Europa gjennom CEP (Confédération Européenne de Pétanque). På verdensbasis finner vi 100 nasjonale forbund, 40 av disse er europeiske.

Utbredelse
Petanque spilles over hele verden. Petanque står i Europa sterkest i Frankrike og i nabolandene. Land som Madagaskar, Thailand, Tunis, Algerie og Marokko har i tillegg til Frankrike, Italia, Spania og Belgia dominert verdensmesterskapene.

Petanque i Norge
Norsk petanque oppstod gjennom innvandring fra Frankrike og Spania. Norges Petanqueforbund ble stiftet (som Norges Bouleforbund) i 1984 av de tre første klubbene i Norge, som var Oslo Petanque Club, Christiania Boule Club og Follo Petanca Klubb.
1. september 2007 ble NPF oppløst og fra samme dato gikk vi inn i Norges Fleridrettsforbund og ble en egen seksjon kalt Seksjon Petanque.

De fleste klubbene finner vi i Stor-Oslo, men miljøet blomstrer særlig rikt på Vestlandet. De senere årene har vi også kunnet glede oss over nye klubber i Midt- og Nord-Norge.

Dagens norske petanquemiljø teller rundt 600 spillere registrert med medlemsskap i en offisiell klubb. Antall lisensierte spillere er 277 pr. 01.12.2021. Lisens kreves for deltakelse i rankingturneringer, kvalifiseringer, Norgesmesterskap og turneringer i utlandet.

Det arrangeres hvert år Norgesmesterskap i

  • Singel Kvinner
  • Singel Menn 
  • Dobbel Åpen  
  • Dobbel Mix
  • Dobbel Junior 
  • Dobbel Kvinner 
  • Dobbel Veteran (55+)
  • Dobbel Superveteran (65+)
  • Trippel Åpen
  • Trippel Mix
  • Presisjonsskyting

* Åpen = menn/kvinner/alle over 13 år

Disse arrangeres alle i løpet av torsdag - søndag, normalt i juni og dette er årets store petanquebegivenhet nasjonalt. I tillegg til vårt ordinære norgesmesterskap har petanque også stått på programmet under NM-veka.

Norge i internasjonal petanque
FIF Seksjon Petanque har siden stiftelsen vært medlem av FIPJP. Norske lag deltar i alle verdensmesterskapene, europamesterskapene samt Europacup for klubblag. 

I VM kan hvert medlemsnasjon i FIPJP stille med ett lag, samt at arrangørlandet får et ekstra lag. For europeiske nasjoner må nasjonene oppnå en viss plassering i EM for å kunne delta i herrenes VM. Etter at denne regelen ble innført, maktet Norge å kvalifisere seg for første gang i 2013.

Som i flere andre sportsgrener er det damene som setter Norge på kartet internasjonalt. I 1996 klarte damelandslaget en 4. plass under VM i Pori, Finland. Norske kvinner har i senere tid oppnådd kvartfinaleplass både i VM 2017 (Trippel) og VM 2019 (Dobbel). Størst av alt er vår hittil eneste medalje: I EM 2014 oppnådde Ranu Homniam bronse i Presisjonsskyting.

Beste resultat fra Junior-VM er en 9. plass fra ‘95, men i 2018 fikk Norges landslag en svært gledelig sølvmedalje i Nasjonscupen, EMs såkalte B-sluttspill.

Norge har 2 ganger vunnet Nordisk mesterskap i åpen klasse, men dette mesterskapet arrangeres ikke lenger.