EM 2019 | Dobbel tropp klar for avreise

13.09.2019

En gjeng mannlige spillere, flere av de fra Holmestrand, er nå i innspurten av forberedelsene til høstens store begivenhet: Europamesterskapet for Veteraner og Herrer. Det ekstra unike denne gang er at disse to mesterskapene arrangeres samme sted i samme uke. Gledelig nok har de aller fleste i den norske delegasjonen valgt - og hatt mulighet til - å tilbringe hele uken i Albena, Bulgaria. Dermed blir de gjenværende eller ventende lagene en god støtte for spillende landslag. 

- Og det håper vi også hjemmepublikummet vil være. Med forsøksvis hyppige resultatoppdateringer, gylne øyeblikk og live streaming av kamper (måtte nettforbindelsen være oss bi) skal vi etter beste evne være synlige på Petanque.nos Facebookside. Til gjengjeld håper vi selvsagt på heiarop helt fra Saltdal i nord, til Utsira i vest og Frederikstad i sør!

Først ut er veteranenes Europamesterskap. Som kjent er man i petanquens verden definert som veteran fra og med det året man fyller 55. Norges landslag består av fire herrer i sin beste alder, alle tilhørende Holmestrand Petanqueklubb. Birger O. Hansen, Odd-Reidar Gullbrandsen og Hans-Erik Røneid-Hansen har spilt utallige kamper sammen, og var også uslåelige i landslagskvalifiseringen i høst. Som fjerdespiller har de valgt med seg klubbkamerat Johnny Skjørberg, som har god rutine med det norske flagget på brystet. Sammen med coach Benny Bel-Lafkih skal de gjøre sitt aller beste for Norge.

Totalt 28 nasjoner stiller landslag i EM for veteraner, det femte i rekken. For første gang deltar også stornasjonene Belgia og Frankrike, og ingen blir vel overrasket over nettopp disse nasjonene på pallen. Frankrike med Fazzino og Foyot i troppen må sågar sies å være tidenes største forhåndsfavoritt!

Mandag ettermiddag begynner showet med tre runder innledende, selvsagt swiss system, som alltid i mesterskap. Tirsdag formiddag avsluttes innledende med runde fire og fem. Ettermiddagen går med til poolspill i både EMs sluttspill og Nasjonscupen. Her spilles to kamper og deretter skillematch. De åtte som går videre spiller deretter kvartfinale onsdag morgen med påfølgende semifinale. - Og så avsluttes det hele med finalene!

Men sett med deltakerlandenes øyne er det slettes ikke over, for det fortsetter med en gang, nå med herrenes Europamesterskap.

Samme helg som Birger, Odd Reidar og Hans-Erik var suverene i veterankvalet, vant Kjell Rune Karlsen, Bjørn Arne Nordhagen og Marius Wang herrenes kvalifisering. Med seg som fjerdespiller valgte de Benny Bel-Lafkih, Norges mest meritterte og rutinerte spiller. Årvåkne lesere har også tidligere i denne artikkelen lest om han, da som coach for veteranlandslaget. Nå skal han altså endelig få spille selv, og coach for herrene er ringreven Marius Breimo. 

Det har vært en fryd å observere Breimos oppfølging av herrelandslaget. I time etter time har han fulgt spillerne i turneringer, fra sidelinjen, alltid med gode råd og konstruktive innspill etter endt dyst. Så har vi også riktig god tro på at han vil være en bra støtte for spillerne når det koker som mest.

Førstemann ut i ringen, bokstavelig talt, er Kjell Rune Karlsen. Som Norges representant i Europamesterskapets Presisjonsskyting, denne kun arrangert under Herre-EM, skal han ut i dyst allerede torsdag. På formiddagen skal alle nasjonenes skyttere forsøke kvalifisere seg, om ikke direkte til kvartfinaler, så i det minste til omskytingen. Dette tar plass torsdag ettermiddag.

Fredag er det fullt kjør for alle fire. I løpet av en og samme dag skal samtlige innledende kamper spilles, fem i tallet, alle i swiss. Dette blir unektelig en tøff utfordring, og vi håper selvsagt på god flyt og mange poeng allerede i begynnelsen. Her må man virkelig bunkre energi og ta i mot all medgang man kan få.

Lørdag formiddag skytes kvartfinaler og semifinaler, før man om ettermiddagen spiller sluttspillpool både i EM og Nasjonscupen. Dersom Norge på dette tidspunkt spiller poolspill i Europamesterskapet har de greid sitt mål og vel så det. Dersom de er i Nasjonscupen vil det bli kniven på strupen.

EM-lagene har nemlig ikke bare medaljer og tittel i sikte. Kanskje vel så viktig for alle er å bli blant de 24 beste nasjonene. Disse får nemlig plass i neste års Verdensmesterskap for herrer. Denne gang blir det ekstra spesielt: Med åsted i Geneve, Sveits, er VM endelig tilbake på det europeiske kontinent, og dermed også langt mer økonomisk overkommerlig. Legger man til tidspunktet for avholdelse blir det enda mer attråverdig: Juli måned! Ja visst er dette et viktig mål for Norge som petanquenasjon!

Så om Norge går til Nasjonscupen håper vi inderlig at de spiller også på søndag. Da skytes finalen før kvart-, semi- og finaler i EM og Nasjonscup.

Det blir definitivt spennende å se hvordan Norges herrelandslag kan hamle opp med de øvrige 35 nasjoner. Nivået er jevnere enn noensinne, for landene i øst har kommet med syvslagsstøvler de siste 10 årene. Det største presset vil uansett ligge på franske skuldre. I år satses nemlig alt på yngre spillere som frem til nå har levd i skyggen til Lacroix, Quintais, Suchaud og Rocher. Om de lever opp til de strenge forventningene og kan få fornyet tillitt gjenstår å se.

 

Følg oss på Facebooksiden til Petanque.no

CEP har egen resultatservice på sine nettsider: (EM Veteraner) (EM Herrer)

 

Tekst: Eli Gjengstø | petanque.no