Kongepokal til OPC

25.06.2019

NM Trippel Åpen 2019 | Man skulle være bra hardhjertet om man ikke lot seg berøre av jubelscenene som utløp seg på Fagernes en time før midnatt 22. juni 2019. Skjønt, det tok noen sekunder før Max Carlstrøm forstod at det trettende poenget var i boks.

Marius Wang la sin siste kule inntil gris og flyttet den tilstrekkelig - og kalkulert - til å lage to poeng. Han var helt nødt til å overføre. Greide han det ikke, ville de tape. Greide han å overføre og attpåtil flytte gris noen centimeter ville de vinne. Mens han tuslet bortover for å se om det holdt ble han møtt av en hoppende glad Marius Breimo som kastet seg rundt ham. Max Carlstrøm, derimot, ble stående og se på utfallet.

Er det sant, er det mulig...?

Så kunne man kanskje felle en tåre i solidarisk skuffelse for GPKs Charlotte Jayer, Jean Espic og Bastien Testaniere også, som måtte se kongepokalen ryke rett foran nesa på dem, ett fattig scorepoeng unna.

- Og det holdt det også på å gjøre allerede i puljespillet for Wang/Breimo/Carlstrøm. Trukket inn i trippelens kanskje hardeste pulje, var utfallet relativt åpent. Det startet på verst tenkelige vis med fanny mot familielaget Gjengstø/Bel-Lafkih. Selv om det sterke Stord-laget Kvarme/Blokhus/Sleen ble beseiret, var de også avhengige av at familielaget slo disse. Det gikk akkurat ikke (13-12) og dermed jublet Stord for avansement, mens OPC slukøret gikk for å pakke sakene. Så skjer det. Familielaget var klare som puljevinnere bare fem poeng ut i den dramatiske kampen, og alle trodde Stord skulle gå videre som puljetoere. Den gang ei: Det er tre lag med to seire, og dermed avgjøres det på scorepoeng. Det viser seg at Stord og OPC har like mange scorepoeng og dermed blir innbyrdes oppgjør utslagsgivende! Fra himmel til helvete for Odd Kvarme, Tore Blokhus og Lars Sleen, tilsvarende fra helvete til himmel for Marius Wang, Marius Breimo og Max Carlstrøm.

Avansementet ble feiret med seiersfanny i 16-delsfinalen. Et rent klubboppgjør i 8-delsfinalen, denne mot Gildas Mevel, Mohammed Zahri og Pierre Espic, endte med sifrene 13-7. I kvartfinalen var det ingen tvil: Pokalen blinket i det fjerne og medaljene klirret. 13-0 mot Larry Young, Egil Olsen og Jim Pettersen sikret OPC minimum bronse.

Litt lenger bortenfor ble familielaget fra innledende slått ut av klubbkompiser fra GPK, mens kongepokalgrossistene fra HPK sikret pallplass med seier over Singelmester Andersen og hans lag.

Etter mange års "utlendighet" spilte Rune Kristoffersen på et skikkelig retrolag, og suksessen fra 80-tallet virket helt frem til kvartfinalen å fortsette. Med 4-13 mot Charlotte Jayer, Jean Espic og Bastien Testaniere, var også Rune og brødrene Lars Kiplesund og Oddvar Karlsen ute av leken.

Dermed stod det lag fra tre klubber i semifinalene. To av klubbene har flere kongepokaler fra før. OPC hadde ingen. Lars Storaker Bruu som var på fjorårets vinnerlag, spilte sammen med Ole Hågensen og Andre Erdahl og møtte sine GPK-samklubbinger Charlotte, Jean og Bastien. Det endte i sistnevntes favør, til tross for at førstnevnte hadde en enestående mulighet for utgang to runder tidligere.

Med 13-6 over Holmestrand flaggskip i NM Trippel, hadde Marius Wang og Max Carlstrøm sikret minst like god plassering som for ett år siden. Nå hadde også Marius Breimo håp om sitt første trippelgull på over tjue år. Det var et håp som skulle vise seg å innfris.

Finale

  • Max Carlstrøm vs Charlotte Jayer: 13-12

Semifinaler

  • Max Carlstrøm vs Johnny Skjørberg: 13-6
  • Charlotte Jayer vs Andre Erdahl: 13-9

Kvartfinaler

  • Max Carlstrøm vs Larry Young: 13-0
  • Johnny Skjørberg vs Odd Porsmyr: 13-7
  • Charlotte Jayer vs Oddvar Karlsen: 13-4
  • Andre Erdahl vs Eli Gjengstø: 13-7

Åttendedelsfinaler

  • Max Carlstrøm vs Gildas Mevel: 13-7
  • Larry Young vs Birger O. Hansen: 13-12
  • Johnny Skjørberg vs Jon Øystein Strand: 13-7
  • Odd Porsmyr vs Steinar Friberg: 13-8
  • Oddvar Karlsen vs Roger Støa: 13-7
  • Charlotte Jayer vs Sigurd Sævareid: 13-7
  • Eli Gjengstø vs Kjell Hide: 13-4
  • Andre Erdahl vs Arild Skjæveland: 13-6

Og la oss stoppe litt ved nettopp ham. Marius Breimo, spilleren som har vært aktiv siden 1980-tallet. Han som kom inn i miljøet som junior, pushet på av sin far Stein Martin. Etter kort tid ble han praiet inn til juniorlandslaget, Norge var i beite for ungdom som kunne forsvare landet i Nordisk Mesterskap 1983. Siden har det blitt 140 landskamper på ham. Her snakker vi altså om en real ringrev i miljøet. Desto hyggeligere er det å gratulere ham med Hans Majestet Kongens Pokal. Attpåtil OPCs første, klubben der han startet sin lange og trofaste petanquekarriere.

Foto: Arne J. Bergmål

Siden 80-tallet har Marius Breimo fra før blitt norgesmester 8 ganger. Dette er altså hans niende, og tredje i Trippel. Det er riktignok mange, mange år siden sist han lyktes helt i det mange mener er petanquens viktigste øvelse. To andre ganger har han vært i finalen, enda tre ganger har ferden blitt avsluttet i semi. En del år er også gått siden sist han kunne henge gullmedalje rundt halsen sin. Dette skjedde tilbake i 2014, da han og Ranu Homniam i 2013 skrev seg inn i historiebøkene som første vinnerduo i NM Dobbel Mix og gjentok bedriften året etter. Den gang som nå, med lisens i Oslo Petanque Club.

I høst har han en ny og viktig oppgave. Som coach skal han veilede og følge blant annet Marius Wang under Europamesterskapet for herrer. Med ro, kløkt og livslang erfaring fra petanquebanen er han rett mann. - Selv om han etter denne triumfen sikkert også gjerne skulle spilt selv.

For navnebror Wang og Max sin del er dette deres andre norgesmestertittel. Sammen jublet de over gull i NM Dobbel Åpen i fjor, dette etter sølv i NM Trippel Åpen i samme mesterskap. Begge har også sølv i NM Dobbel Åpen fra før: Marius Wang i NM 2016 og Max i NM 2017 sammen med - nettopp - Marius Breimo. Max har i tillegg bronsemedalje fra Presisjonsskyting, en valør han også oppnådde i NM Singel Herrer dagen før årets Trippel-øvelse. Samme plassering og medalje fikk Marius W og Max på NMs siste dag: Dobbel Åpen. Og der hvor Max Carlstrøm må vente med landskamper før eventuelt norsk statsborgerskap (Fast bostedsadresse i Norge over flere år, norsk samboer og barn, red.anm.), har Marius Wang oppnådd 25 landskamper fordelt på to Europamesterskap og to Verdensmesterskap, senest i Canada i fjor høst, hvor også Marius Breimo spilte.

La det ikke herske tvil om at årets Kongepokalvinnere og Norgesmestere i Trippel Åpen er verdige vinnere. Her ligger det mye trening bak resultatet, ukuelig vinnervilje og stadige kamper - både mot seg selv og andre. Max, Marius og Marius taklet presset og kunne endelig juble høyest av alle. Gratulerer så mye!

- Så er det også veldig hyggelig at Norgesmesterskapets tekniske arrangører, Oslo Petanque Club, endelig fikk napp i norsk idretts gjeveste pris. En fin bonus for et enormt stykke arbeide.

Foto: Arne J. Bergmål

 

NM Trippel Åpen

22. juni 2019, Fagernes

1. Marius Breimo, Marius Wang og Max Carlstrøm, OPC

2. Charlotte Jayer, Bastien Testaniere og Bastien Testaniere, GPK

3. Andre Erdahl, Lars Storaker Bruu og Ole Hågensen, GPK

3. Johnny Skjørberg, Bjørn Arne Nordhagen og Kjell Rune Karlsen, HPK

5. – 8. plass

Eli Gjengstø, Gabriel G. Bel-Lafkih og Benny Bel-Lafkih, GPK

Oddvar Karlsen, Rune Kristoffersen og Lars Kiplesund, FPK

Odd Porsmyr, Rolf Hermansen og Atle Andersen, BFII

Larry Young, Egil Olsen og Jim Pettersen, FPK

9. – 16. plass

Arild Skjæveland, Helge Skjæveland og Markus Reddington, SPK

Kjell Hide, Nora Kiplesund og Ingvild Kiplesund, FPK

Sigurd Sævareid, Michael Reddington og Eivind Sakseid, SPK

Roger Støa, Ranu Homniam og Ronny Gudmundsen, ØPC

Steinar Friberg, Johan Øren og Freddy Friberg, BFII

Jon Øystein Strand, Unn Fodstad og Line Eliassen, HPK

Birger O. Hansen, Odd-Reidar Gullbrandsen og Peter Häring, HPK

Gildas Mevel, Pierre Espic og Mohammed Zahri, OPC

17. - 22. plass

Lise Østby, Inger Berit Kristiansen og Rune Nilsen, BFII

Bagher Portazedi, Gerd Helen Presthaug og Per Johannesen, SPK

Glenn Gurrich, Daniel Hushovd og Arild Eliassen, HPK

Linda Jørgensen, Line Jørgensen og Mari Presthus, BPK

Jarle Grov, Sindre Vikanes og Nils Runnane, SPK

Hilde Lyngås, Kenneth Edvardsdal og Anita Monsrud Magnussen, SPK

Øvrige lag

44 lag deltok i NM Trippel Åpen.