Presthaug løftet Vatna til værs

26.06.2019

NM Dobbel V55 2019 | Så stod de der og skinte for seg selv, de to staute Stordkarene, midt i et hav av HPK-ere. I fjor kom Per Geir Vatna og Børge Presthaug til finalen i Dobbelens yngste veteranklasse. Det ble finaletap, men livets første medaljer i NM Petanque var en seier i seg selv. I år sørget de for den edleste medaljen og norgesmestertitler.

Og akkurat som poengene spratt oppover scoretavla, spratt også Vatna opp i armene til Presthaug da herrene fikk 5 poeng i det som skulle bli finalens siste runde. Kampen gikk så fort at vi som stod og filmet rett og slett ikke rakk å flytte oss bortover i tide. Men jubelscenene kan vi heldigvis gjenoppleve via lenken lenger oppe.

55+ er åpenbart ingen alder, i alle fall ikke for to spreke fjellgardingar frå Stord! (Foto: Arne J. Bergmål)

De 23 lagene fordelte seg på fire puljer: to med seks lag, og to med fem. Våre nye norgesmestere gikk videre sammen med Hans-Erik Røneid-Hansen og Helge Skjørberg, årets norgesmestere i Dobbel V65. I puljen ble det tap mot nettopp disse i første runde. Desto kjekkere å vinne over de i neste forsøk - i absolutt siste kamp for dagen.

Med bare to videre fra puljen var dermed bronsevinnerne fra Dobbel V65, ekteparet Ragnhild og Ib Andersen fra BFII slått ut. Det ble også deres klubbkamerater Odd Porsmyr og Rolf Hermansen i C-puljen. Her gikk HPKs Daniel Hushovd og Glenn Gurrich videre, dette etter tap i første mot de to som skulle bli puljetoere: SPKs Øyvind Bjørkås og Jan Magnus Magnussen, erstatter i siste sekund for en skadet spiller. 

Stords første gullmedaljer kom i nettopp denne øvelsen i 2015. Norgesmestrene fra den gang stilte også i år, men denne gang ble det ikke avansement for Helge Skjæveland og Trond Sandvika. Med tre seire i de fire første kampene lå de bra an, men tapte sin femte mot Steinar Friberg og Johan Øren fra BFII. Dermed var de de som fikk fire seire og kunne gjøre seg klare for kvartfinale, sammen med Sverre Meisingset og Arnstein Barstad fra HPK, også de med fire seire. Faktisk kom også deres eneste tap mot Frederikstadslaget. V65-finalistene Erik Brunsell og Dag Andersen kunne intet gjøre med kun to seire. 

Hva så med fjorårets vinnere? Birger O. Hansen og Odd-Reidar Gullbrandsen var i en klasse for seg i fjor med norgesmestertitler i begge veteranklasser, men årets NM må ha vært av det mer skuffende slaget. Det ble ikke avansement i V65, og heller ikke i V55. Med tap i første kamp fulgte to seire, men 12-13 mot Stords Per Johannesen og Jarle Larsen må ha svidd. Birger og Odd-Reidar kunne ikke annet enn å sikre seier i siste kamp, og håpe på heldig utfall i øvrige oppgjør. Slik gikk det ikke. Per og Jarle gikk videre som puljetoer med fire seire, like mange som puljens vinner: herrenes Singel-vinner Atle Andersen og hans makker, Rune Nilsen fra BFII. Slik røk håpet også for V65-bronsemedaljørene fra OPC, Svein Bruu og Jean Jaques Razaka.

Tre lag fra Stort, tre fra Holmestrand og to fra Frederikstad i kvartfinalene, altså, men bare et rent klubboppgjør. Mens Per og Jarle så sine bedre halvdeler vinne sin kvartfinale i kvinnenes Dobbel, tapte de oppgjøret mot Per Geir og Børge. Holmestrandslaget Arnstein og Sverre slo ut det andre SPK-laget, mens deres klubbkamerater sørget for minst ett HPK-lag i finalen.

Daniel og Glenn (bildet under) samt Helge og Hans-Erik slo ut hvert sitt BFII-lag, og møttes deretter i semifinalen. Det skulle bli en real kamp av det virkelig langvarige slaget. 13-12 til V65-mestrene! 

Foto: Arne J. Bergmål

Høyt spenningsnivå var det også i semifinalen mellom Sverre/Arnstein og Børge/Per Geir, kun to poeng skilte de to lagene. Dermed tangerte Sverre sitt personlig beste NM med bronse i V55 2016. - Den gang var forøvrig Daniel Hushovd på vinnerlaget.

Arnstein Barstad hadde også all grunn til å være fornøyd: På NMs siste dag kom hans aller første NM-medalje. Litt under en uke før han reiser for å representere Norge under Nations Veteran Cup i Wales, ble dette en riktig positiv oppkjøring for den treffsikre holmestrandingen.

Finale

  • Vatna/Presthaug vs Skjørberg/Røneid-Hansen: 13-7

Semifinaler

  • Vatna/Presthaug vs Meisingset/Barstad: 13-11
  • Skjørberg/Røneid-Hansen vs Gurrich/Hushovd: 13-12

Kvartfinaler

  • Andersen/Nilsen vs Skjørberg/Røneid-Hansen: 1-13
  • Gurrich/Hushovd vs Friberg/Øren: 8-13
  • Vatna/Presthaug vs Johannesen/Lekven: 13-2
  • Bjørkås/Magnussen vs Meisingset/Barstad: 4-13

Skjønt ingen kunne vært gladere enn de to som ble avspist med 0 poeng i fjorårets finale, bare for å fosse frem på poengtavlen i årets finale. På stillingen 5-3 til de to naboene fra Fjellgardane på Stord bykset de frem fem poeng til 8-3. V65-mestrene plusset på fire, men mistet deretter grepet: På et blunk fikset Per Geir Vatna og Børge Presthaug på ny fem poeng i en runde, oppnådde tretten poeng, takket høflig for kampen -

Og slik gikk det til at Presthaug løftet Vatna til himmels. Gratulerer til våre nye norgesmestere i Dobbel V55!

 

NM Dobbel V55

23. juni 2019, Fagernes

1. Per Geir Vatna og Børge Presthaug, SPK

2. Helge Skjørberg og Hans-Erik Røneid-Hansen, HPK

3. Sverre Meisingset og Arnstein Barstad, HPK

3. Glenn Gurrich og Daniel Hushovd, HPK

5. - 8. plass

Atle Andersen og Rune Nilsen, BFII

Steinar Friberg og Johan Øren, BFII

Per Johannesen og Jarle Larsen, SPK

Øyvind Bjørkås og Jan Magnus Magnussen, SPK

Øvrige lag

23 lag deltok i Dobbel V55.