Buena Suerte, Noruega!

26.04.2019

For nå, nå skjer det endelig! Norges landslag har ventet helt siden januar. Onsdag 1. mai flyr spillerne til Costa del Sol onsdag 1. mai for å delta i Verdensmesterskapet i Singel/Dobbel/Mix Dobbel. Stedet er Almerimar i Spania, våre norske håp er Charlotte Jayer, Ranu Homniam, Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih og Benny Bel-Lafkih. 

 

Buena Suerte! Allez! Heia Norge!

Hallen og hotellet er de samme som under Junior-EM i fjor høst. Gabriel som den gang deltok på juniorlandslaget er derfor godt kjent med forholdene, selv om banene nok har endret seg siden den gang. Gabriel har nå gått over i de voksnes rekker og spiller sitt første verdensmesterskap sammen med sin far Benny. Det ble avgjort i en uhyre spennende finale, etter et imponerende comeback i innledende (les mer ...).

Heller ikke i damenes kvalifisiering ble det fritt for spenning. Det lå an til ren finale for å avgjøre utfallet, da to lag hadde like mange seire. Charlotte og Ranu fikk billettene litt uventet enkelt da motstanderne ikke ønsket å spille denne. 

Alt er klart i Almerimar, hallen er bare et par kulekast unna hotellet, vis a vis strandpromenaden. (foto: https://www.facebook.com/feppetanca)

Siden kvalifiseringen i januar har oppkjøringen til verdensmesterskapet naturlig nok hatt noen skjær i sjøen. Mangel på treningsmuligheter og matching, en lang og snørik vinter, og bevisst eller ubevisst press har påført spillerne litt unødvendig stress. Nå som våren endelig har kommet for fullt håper vi byrden på fire par skuldre har løsnet slik at oppholdet i Spania blir en eneste stor opptur. For:

La det ikke herske noen tvil om de fire spillernes kapasitet på petanquebanen!

 

Landslagstroppen

Verdensmesterskapet er i realiteten fem forskjellige VM. Singel spilles både for herrer og kvinner, det samme gjelder i Dobbel. I tillegg konkurreres det i en femte VM-gren: Mix Dobbel. Hvert landslag kan spille med fire spillere, to av hvert kjønn. Som arrangør stiller Spania med to landslag.

Norges spillere fordeles på følgende VM:

  • VM Singel Kvinner: Charlotte Jayer
  • VM Singel Herrer: Benny Bel-Lafkih
  • VM Dobbel Kvinner: Charlotte Jayer og Ranu Homniam
  • VM Dobbel Herrer: Gabriel G. Bel-Lakih og Benny Bel-Lafkih
  • VM Dobbel Mix: Ranu Homiam og Gabriel G. Bel-Lafkih

Hver landslagstropp skal også bestå av to trenere samt delegat. Kvinnenes coach er Bastien Testaniere, mens herrenes coach er Robert Pettersen. Undertegnede er med som delegasjonsleder.

 

Tidsplan og resultatservice

Mesterskapet - eller mesterskapene - spilles fra torsdag 2. mai til søndag 5. mai. Singel-VM spilles ferdig allerede lørdag kveld. I alle øvelsene spilles innledende med fire runder sveitsisk monrad.

Programmet er tett og et forsøk på å gjøre det mest mulig oversiktlig følger:

Oppdateringer under VM vil skje via Petanque.nos Facebook-sider. Det tette programmet medfører tidspress også for delegaten, så dere får ha meg unnskyldt om videreformidlingen ikke går knirkefritt.

(foto: https://www.facebook.com/feppetanca)

Her håper vi også å få live streamet enkelte kamper underveis i mesterskapet. Arrangørene selv har jobbet målrettet med promotering av VM i sitt land og har fått mediaselskapet La Liga på sin side. Disse viser utvalgte kamper, og lenke til dette vil bli publisert på Facebook-siden vår.

 

Store profiler

Som norsk patriot ønsker man selvsagt å fremheve Norge blant outsiderne til medaljer, men i dette avsnittet får vi se litt utenfor egne landegrenser - og sette søkelyset på de største profilene.

Mange har etterlyst den franske superstjernen Dylan Rocher, men forklaringen er enkel: Henri Lacroix og Phillippe Suchaud er både regjerende verdensmestere i VM Dobbel for herrer og franske mestere i samme øvelse. Det er ikke til å unngå: Frankrike er soleklare favoritter i herrenes dobbel så vel som herrenes singel hvor Lacroix representerer sitt land.

Blant utfordrerne finner vi som sedvanlig Thailand, Madagaskar, Belgia og Monaco. Belgia stiller for øvrig med ringrevene Claudy Weibel og Joel Marchandise som i forrige Dobbel-VM fikk på pukkelen av Benny og Ole Hågensen.

Marokkos herredobbel pekte seg tidlig ut. Solide El Mankari (Bennys overmann i Singel-VM 2015) skulle spille sammen med det unge stjerneskuddet fra fjorårets trippel-VM Hircham Boulassal. Tidlig denne uken ble det kjent at 16-årige Hircham etter helgens belgiske juniorturnering har forsvunnet. Trolig har han selv valgt å gå i dekning. 

Kalde fakta er uansett at Marokko nå må finne hans erstatter, og det uhyre raskt. VM er med dette blitt en attraksjon fattigere. Vi kan ikke annet enn å håpe at noen tar godt vare på unggutten og at han, tross alt, lykkes i sin drøm om et godt liv.

I år har vi ellers store forventninger til våre naboland: Både Sverige og Danmark stiller med svært sterke kort i sine tropp. Spenningen er først og fremst hvordan disse får samspillet til å fungere. Spillernes kapasitet gjør svenskene og danskene til medaljekandidater i samtlige øvelser. Særlig spennende blir det å følge ungjenta Katrine Junge Olsens ferd i VM. Emil Blomstrøm Pettersen er også verdt å merke seg, han gjør endelig comeback i landslagstrøya. Og bare så det er sagt: Jessica Johanson er stadig blant verdens fremste kvinnelige spillere.

Frankrikes Charlotte Darodes og Angelique Colombet er nærmest sikret medalje på forhånd, men er på langt nær like store gullfavoritter som sine landslagskolleger. Thailand og Kambodsjas Leng Ke og Sreymom Ouk  er vel så store favoritter, og vi har også god tro på Algeries Rania Kouadri og Nadia Djaouabri.

I Singel er det vanskeligere å spå. Vi har enda ikke sett oversikt over hvilke spillere som spiller hvilke øvelser, og spørsmålet er hvilken øvelse de ulike landene prioriterer: Singel eller Mix? 

Charlotte Darodes er i alle fall klar. Trolig også canadiske Maryse Bergeron. Og om Spania velger både Rosario Ines og Yolanda Matarranz som sine Singel-spillere, ligger arrangørlandet uhyre godt an i kampen om verdensmestertrøya. Dersom Sivan Siri representerer Israel i Singel (mens søsteren spiller Mix!) er også hun blant medaljekandidatene, i likhet med polske Katarzyna Blasiak som ofte lykkes i denne øvelsen. Algerie, Kambodsja og Thailand stiller uhyre sterkt uansett hvem som representerer sitt land.

Av herrer som ikke allerede er nevnt er regjerende europamester Diego Rizzi fra Italia en selvfølge, i tillegg til sengalesiske Fara N'Diaye. Skjønt, mye tilsier en ny duell mellom Rizzi og Lacroix.

 

Norges sjanser

Se opp, se opp, resten av Verden! Norge stiller med uvanlig skytesterkt lag denne gang. Usikkerheten ligger mest i hvordan det fungerer med leggingen på antatt krevende underlag. Her tåles normalt ingen usikkerhet, og det gjelder å finne flyten fortest mulig for å bevare roen i laget. Lykkes leggene kan også leggerne enkelt steppe inn med skudd for flere poeng.

Charlotte Jayer og Ranu Homniam, venninner og godt samspilte

Gabriel og Benny Bel-Lafkih, far og sønn - en lagsammensetning helt utenom det vanlige

Sitter spillet som spillerene absolutt er kapable til, i likhet med flyt og godt samspill, kan Norge komme høyt opp på resultatlistene. VELDIG høyt opp.

Vi krysser fingre, alt hva vi har, veiver høyt med det norske flagg, og ønsker Charlotte, Ranu, Gabriel og Benny all hell og lykke i VM 2019!

 

 

 

Tekst og foto: Eli Gjengstø | petanque.no