Tankesett i petanque

19.10.2018

Kronikk | - I petanque har vi aspekter som ernæring, glede, trening, taktikk og motivasjon. Idretten har en hel masse elementer som betyr noe i prestasjonsforbedring. Det jeg ønsker å skrive litt om her er selve tankesettet, skriver Magnus Utgård. Selv ble han introdusert for petanque som 16-åring, og har siden spilt aktivt og mindre aktivt i nærmere tretti år.

__________________________
Magnus Utgård
Groruddalen Petanque Klubb
__________________________

- Jeg har lyst å dele med dere de grunnleggende prinsipper jeg har hentet både fra petanque, særlig spillere som Ole og Benny, men også fra curling som jeg var aktiv i rundt en 20-års periode med sine oppturer og nedturer. Det er ikke noe mål i seg selv at alt dette høres riktig ut for deg. Men det er gjennom å se på egne meninger opp mot andre, at jeg tror vi kan bli det idrettspsykologen Frank Beck kaller bevisst - i sterk motsetning til motpolen som da er å være bevisstløs. Dette er altså et tankesett, og det er muligens interessant for nye spillere å også se hvordan vi tenker.

Målet er å føre over spillet (min favoritt)
Du legger eller skyter. Har dere poeng etterpå? Om svaret er ja, så skal du være fornøyd.

Det å legge for store krav om å hele tiden legge på grisen gir deg unødvendig mange skuffelser. Du skal samle positive bevegelser i ditt sinn, og ikke tape ansikt.

Når du spiller kamp kan du gi deg selv 1 poeng om dere ligger med poeng etter du har spilt, og 0 poeng om dere ikke gjør det. Se om du forbedrer deg eller holder nivået ditt. Dette går da altså på å optimalisere effektivitet.

Det teoretiske argumentet i å telle sin egen effektivitet går på å kunne akseptere sitt eget nivå. For igjen å ikke møte så mange skuffelser. Litt som at jeg neppe kunne slått Tiger Woods i golf, så kunne jeg visst mer om jeg spilte på min egen kvalitet.  Det handler altså ikke om å legge eller skyte men maksimere effekten. De aller beste tenker selvfølgelig noen trekk frem. Som i sjakk 

Ett eksempel på det siste er om du møter et bra lag. I en nordsjøturnering møtte vi noen fra Belgia. Vi la perfekt. Hver gang. De skjøt oss bort. Hver gang. 6 poeng til Belgia. Kvaliteten vår var altså perfekt, men det skortet på taktikken. Så kvalitet og taktikk er ikke det samme.

Gi deg selv plass ved legg
Ligger de andre 50 cm foran grisen og det er din tur? Gi deg selv litt ekstra plass! Du må ikke snike deg inntil de andre. Du skal bare slå den. Vips får du mer plass og handlingsrom.

Ligger dere med 2, og har like mange kuler igjen som motstanderne?
Da har dere 2-er tempo! Tenk at de skal forsvares. Spis de bæra du har, sier sjefen min alltid på jobben. Får dere mer så er det som å plusse på. Bonus:-) Får dere poeng og kaster grisen, skal dere altså starte med å ikke gi motstanderen mer enn 1 poeng.

Aldri nevn feil ting som kan skje (min favoritt)
- Om du skyter der, så kan det være du treffer egen! Legger du der kan du bli for lang - eller dytte inn motstanderens kule.

Bare ikke nevn det.

Spill din neste kule
Ha fokus på din neste kule. Det er den du kan spille nå. Det handler om oppgaver, og klarer dere oppgavene kommer poengene som et resultat av det.

Ikke spill din medspillers kule
Spiller du din medspillers kule i hodet, så kan du dra han eller henne ned. Konsentrer deg om deg selv. Back opp den andre og spill som et lag, men du er bare deg selv. Sammen. Går du å ofte tenker på dette spiller du kanskje med feil folk.

Finn ut hvor du skal lande
Se hvor du skal lande. Gjelder både legging og skyting. I curling hadde vi detaljer som hvor på steinen vi skulle holde. Når vi skulle starte å curle den, og hvor mange ganger den skulle curle rundt før den traff. Så detaljert må du ikke nødvendigvis være, men de gode spillerne i petanque er særdeles nøye med hvor de lander på legg. Planlegger ferden frem.  
Ikke fortell den du spiller med at han eller hun bommet
Man er sin egen indre dommer i - normalt sett - alt for stor grad; uansett.

Ikke juble når motstanderen bommer og det er til din fordel
Just don't.

Flakser du til skikkelig
Det er på plass med en liten gentlemans "sorry" med håndflaten. Men ikke tenk mer på det. Ting skjer.

Første legget bør ligge foran grisen
Lærte vi i gamle dager. Ja, det skader ikke. Men med mindre banen er «superlett» så ikke stress. Ligger den "bort-i-der" så vær happy med det. Det handler om flest mulige gode opplevelser. I gamledager i curling lærte Kristian Sørum oss å legge steiner bak i boet om vi trengte poeng. Vi la bak. De la seg på oss, men så la vi oss der igjen og vips var det en mur som gjorde at vi fikk mange stein i spill, og derav muligheten til mer enn ett poeng. 

Tren med at masse folk spillende ved siden av deg
Det er ingen grunn til at bevegelser 4 meter til venstre for deg skal påvirke legget eller skuddet ditt. Om noen 5 meter bak beveger seg skal det ikke påvirke. Så lange er ikke armene dine. Hvordan skal du ellers kunne spille på TV eller med publikum? Tenk på curling, hvor alle skriker, og det er 4 baner inntil hverandre med mange situasjoner. Det er en læringssak. Ole kan fort plystre mens han skyter, så så lenge ingen løper over banen mens du skyter er det ikke noe stress.  

Ha definerte roller på laget
Gjerne at en person er stjernen. Du har legger, mellommann og skytter. Du kan gjerne være god på alt, men rollene må være definerte og helst si seg selv. I petanque er det mer åpent enn i curling. Lag Ulsrud sine spillere måtte betale 50 kroner hver gang de hadde et innspill til skippen i en kamp. Der var mottoet å tenke gjennom alt i forkant. Petanque er mer «mangefasettert» og ikke så låst og selve kjemien i samtalen har mer å si. Så gjør hvordan dere vil! Men alle må liksom være med på det.  

Regler er til for fair spill som skal sørge for at spillet flyter
Du må faktisk ikke markere alle griser og kuler. Vi husker normalt hvor de var. Og glemmer noen å kaste en kule så minn de på det. Løfter de ringen og har en kule til, så le litt av det og la de kaste den. Du ønsker ikke å vinne gjennom å bruke reglene til din fordel. Hva som er fair og høflig sitter i ryggmargen din ...

Og husk: Formålet er å spille spillet, samt å la alle delta ut fra sine forutsetninger.


__________________________________________________________

Enig eller uenig? Andre gode råd? Debatter gjerne i kommentarfeltet på Petanque.nos Facebook-side.