Heia Norge: Følg Nora, Jonas og Gabriel i Junior-EM

08.10.2018

Europamesterskapet for Junior og Espoir

Almerimar, Spania, 11. - 14. oktober 2018

For en høst dette har vært, og det bare fortsetter: På onsdag reiser Norges juniorlandslag til Spania for å delta i Europamesterskapet!

Les også: Først ute var veteranene i National Veterans Cup i Danmark. Deretter kjempet herrene for Norges ære i VM i Canada. Så gikk kvinnene helt til finalen i EMs Coup de Nations i Frankrike. Forrige helg oppnådde Charlotte Jayer en sterk femteplass i EM Singel for kvinner, og Tore Blokhus debuterte som landslagsspiller i EM Singel for herrer.

Norges juniorlandslag består av:

  • Jonas Tyldum Erdahl, 15 år fra Groruddalen Petanque Klubb
  • Nora Julie Kiplesund, 15 år fra Follo Petanca Klubb
  • Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih, 17 år fra Groruddalen Petanque Klubb

Coach er Andre Erdahl, også han fra Groruddalen Petanque Klubb.

I tillegg stiller Eli Gjengstø som delegat, samt at Signe Hovind er sterkt til stede som en av CEPs ansvarlige for mesterskapets avholdelse.

Norge har ikke sendt landslag til Junior-mesterskap siden 2012, men i år skjer det endelig. Vi håper og tror dette blir en verdifull og inspirerende erfaring for våre spillere, og at det kan motivere til videre satsing og dermed også generere flere unge til miljøet.

19 nasjoner stiller trippellag (med innbytter) til Junior-EM. Samtidig spilles EM Espoir (U23) i begge klasser: 16 nasjoner i herreklassen, 9 nasjoner i kvinneklassen. Fra og med neste mesterskap vil gutter/jenter også ha adskilte Junior-EM, så får vi tro europeiske land makter å mobilisere nok juniorer av begge kjønn til at avholdelse kan gjennomføres.

 

Program Junior-EM

Torsdag
kl. 10.00 Kvalifisering Presjonsskyting
kl. 15.00 Kvalifisering forts. samt omskyting Presisjonsskyting

Fredag
kl. 09.00 Innledende, runde 1 og 2
Kl. 14.00 Innledende, runde 3, 4 og 5
kl. 18.30 Skillematcher: Nr. 15 vs 18, nr. 16 vs 17

Lørdag
kl. 09.00 Presisjonsskyting: Kvartfinaler, semifinaler
kl. 14.00 Deltakerpresentasjon
kl. 14.30 EM og Nasjonscup, 8-delspool
kl. 18.00 EM og Nasjonscup, skillematch

Søndag
kl. 09.00 EM og Nasjonscup, kvartfinaler
kl. 12.00 Presisjonsskyting, finale
kl. 14.00 EM og Nasjonscup, semifinaler
kl. 16.00 EM og Nasjonscup, finale

 

Tidligere Europamesterskap

Junior-EM har blitt avholdt annethvert år siden 1998, med Presisjonsskyting på programmet siden 2002. Frankrike har ikke uventet vært dominerende med hele 7 gull i trippel. Eneste unntak var spansk gull i 2010 (med fransk sølv) samt belgiske gull i 2000 og 2002, begge gangene med Frankrike på tredjeplass.

Også i Presisjonsskyting har Frankrike høstet mange medaljer. Tyson Molinas banket inn poeng nok til gull både i 2016 og 2014, men i år er han gammel nok til å delta i Espoir-klassen. - Ikke det at vi ikke tror hans etterkommer har særlig dårligere skytearm... Frankrike har også to andre skytegull: Dylan Rocher i 2006 og Jeremy Darodes - bror av regjerende Europamester Charlotte Darodes - i 2004. Forøvrig fikk Sverige et gledelig gull i 2010 gjennom Alexander Norin, samme år som ikke helt ukjente Diego Rizzi - rykende fersk Europamester i Singel for herrer - endte med bronse. 

Norge har deltatt kun en gang, i 2012. Den gang ble EM arrangert i Ghent, Belgia, samtidig som kvinnenes Europamesterskap. Norges tropp bestod av Jonatan Smeby, Herman Støa, Martin Vinje og Pål W. Johannessen. Deres opplevelser kan leses om i (denne artikkelen).

 

Favoritter

Frankrikes prestasjoner er allerede omtalt, og det er ingenting som tyder på at favorittstempelet bør gå til en annen nasjon. I samme åndedrag er det naturlig å anta medaljesjanser også for Italia (tre sølv, fire bronser) og Spania (ett gull, tre sølv og fire bronser). 

Vår personlige favoritt utenom Norge får være Sverige. Vi tror de svenske pojkar kommer til å skyte istykker alle forsøk på motstand!

 

Norges sjanser

Av våre tre juniorer er det Gabriel som har soleklart mest erfaring, selv om dette blir hans landslagsdebut. Han har spilt med voksne og meritterte (i norsk sammenheng) spillere siden barnsben og har også vært helt i rankingtoppen de siste årene. Gjennom turneringer i utlandet, og ikke minst i årets Europacup, har han målt krefter med noen av de største profilene i petanquemiljøet. Vi vet at han kan, og på sitt beste briljerer han.

- Men igjen, dette er hans første mesterskap, og med det er det ekstra mye press. Vi håper fokus er på plass fra første stund, og at han leker seg gjennom kampene. Det blir ekstra spennende å følge presisjonsskytingen, hvor han er Norges representant. Med to NM-sølv i øvelsen (åpen klasse) har han mer enn bevist sin kapasitet. Spørsmålet er om han makter å stenge ute alt annet støy, når det gjelder som mest i EM. Et naturlig mål er å skyte nok til omskyting, selv om vi er smertelig klar over at juniorer ofte får skyhøye poengsummer i mesterskap. 

Også Nora har spilt mye i åpen klasse de siste årene, men lang reisevei til de fleste turneringer har satt sine begrensninger på antallet. Hun har frem til nå drevet aktivt med fotball, også på kretsnivå i høyere aldersklasse, og har også litt å slekte på - far Lars har selv en del landskamper på merittlisten.

Jonas har klart minst erfaring av de tre, men har riktig fin leggeteknikk som bør passe de fleste baner. Også han har drevet mye med ballidrett, og har det i blodet gjennom pappa Andre som i år fungerer som coach for juniorene. 

De tre har en fin kjemi seg imellom, og vi tror at samspillet og kameratskapet kan utgjøre det som skal til for å vinne kamper. Trioen bør ikke føle på noe forventningspress, og nettopp derfor tror vi de kan overraske. Poeng for poeng, kamp for kamp.

Vi gleder oss til å følge Nora, Jonas og Gabriel - måtte de få verdifulle opplevelser og fylle motivasjonskontoen til topp!

 

Oppdateringer vil bli gitt etter beste evne på vår egen (Facebook-side), inkludert forsøk på å live streame kamper. Resultater legges ut på det europeiske forbundets nettsider: (cep-petanque.com). Oppsummeringsartikkel publiseres på Petanque.no i etterkant av mesterskapet.

Heia Norge!