Ranking 2018 #Gratulerer

20.09.2018

Aldri har det blitt delt ut flere rankingpoeng enn i sesongen 2018. Hele 24 turneringer har hatt rankingstatus, inkludert samtlige NM-øvelser utenom Presisjonsskyting. Nytt av året har også vært at de beste i B-sluttspillet har blitt premiert med poeng. Mange endringer, altså, men den største er likevel at en kvinnelig spiller for første gang i historien har tronet øverst etter endt sesong!

 

Spillerranking

Charlotte Jayer fra Groruddalen Petanque Klubb gikk fra en svært god fjerdeplass i fjor, til en historisk førsteplass i år. Dermed vippet hun 10 ganger rankingvinner Benny Bel-Lafkih ned til andreplass.

Det var riktignok jevnt til det aller siste. Vi kan faktisk ikke huske sist det var like spennende og åpent. Charlotte innhentet Bennys forsprang under 7 Fjell-helgen hvor han ikke deltok, og foran siste rankingturnering skilte kun ett poeng. Skjebnen ville det slik at de fikk muligheten til å sikre rankingseier innbyrdes i semifinalen. Her tok Team Jayer siste stikk, og Charlotte Jayer vant dermed spillerrankingen med fem poeng, totalt 160. Vi gratulerer!

På tredjeplass finner vi Eli Gjengstø som også hadde mulighet til å vinne rankingen, men hun var forhindret fra å delta i siste turnering. Uansett var forspranget ned til spillerne under for stort: Hun ble værende på tredjeplass og totalt 146 poeng.

Også Bastien Testaniere beholdt sin fjerdeplass, tross turneringsseier i siste forsøk: 139 poeng. Ranu Homniam som i lengre tid har ligget på sjetteplass rykket opp en plassering opp til femte: totalt 134 poeng. Siste spiller til å sikre seg reisestøtte til kr. 2.000 var juniorspilleren Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih med 131 poeng.

Med tre kvinner blant Topp 6 er det også gitt hvem de tre høyest rankede kvinnelige spillerne er. Disse er garantert reisestøtte på kr. 1.000, med mindre de er blant de seks beste - og dermed får alle dekket utgifter opp til kr. 2.000 i kommende sesong.

206 spillere fikk i 2018-sesongen rankingpoeng. Fire av disse måtte vente helt til aller siste turnering med å innkassere sine poeng. Å bli blant de femten beste (ikke seksten som vi tidligere har kommet i skade for å skrive) er ellers et viktig mål i seg selv: Disse hedres i historiebøkene i egen adelskalender. I år gikk grensen ved 64 poeng. Gratulasjoner til 7. - 15. plass: Vebjørn Bjørkås, Gildas Mevel, Max Carlstrøm, Robert Pettersen, Jean Espic, Marius Wang, Johnny Skjørberg, Jean Jaques Razaka og Bjørn Arne Nordhagen.

(Se hele spillerrankingen)

 

Klubbranking

Groruddalen Petanque Klubb var rett og slett umulig å hamle opp med denne sesongen. Tre rankingturneringer - Bergen Sommerturnering og de to NM-doblene i veteran - står uten poeng til GPK, av den enkle grunn at klubben ikke stilte med deltakere. Kun i sju av tilfellene har GPK IKKE blitt beste klubb. Svimlende 1.196 poeng ble fasit etter endt sesong. Vi gratulerer nok en gang Groruddalen Petanque Klubb!

De to andre klubbene på "pallen" ble Holmestrand Petanqueklubb og Stord Petanqueklubb, begge over 700 poeng, men HPK et hakk bedre med 44 flere poeng. Beste klubb historisk sett, Oslo Petanque Club, med 591 poeng står godt plantet på fjerdeplass.

Totalt 13 norske klubber fikk plass på årets rankinglister. På trettendeplass kom Vika inn i siste sekund, hyggelig nok som arrangør av siste rankingturnering. Også spillere fra utenlandske klubber har tatt poeng denne sesongen, men deres klubber føres ikke inn på tabellen. 

(Se hele klubbrankingen)

 

Hvorvidt årets ordning videreføres til neste år, vites ikke. Det får bli en diskusjon i styret og eventuelt også på kommende årsmøte. Uansett gleder vi oss stort til sesongen 2019. Kanskje blir det nettopp DITT år?

Takk til alle som har deltatt på små og store turneringer, med eller uten rankingstatus. Uten alle spillerne som bidrar ved sin tilstedeværelse, deltakelse og konkurranseinstinkt ville vi ikke eksistert som miljø. En ekstra takk til alle de som ser nytteverdien både for seg selv og miljøet som helhet ved å ofre mer tid, energi og penger enn man egentlig rår over.

Takk til alle som smiler, til alle som vektlegger høflighetsprinsippet, til alle som ofrer egen rygg og egne knær for å måle andres kuler, til de som løper etter en gris andre har skutt bort, til alle som koker kaffe og skriver resultater når de helst selv skulle ha spilt. Og takk til alle dommere for deres applausverdige innsats fra tidlig morgen helt til kvelds.

 

Og takk til Charlotte Jayer som har oppdatert rankingtabellene hele sesongen. - Norges rankingvinner 2018!

 

 

Foto: Signe Hovind

Tekst: Eli Gjengstø | petanque.no