Høysesong for rekruttering

01.06.2018

Norsk Petanque har kontinuerlig mål om å vokse og i særdeleshet bestå som miljø. Vi er avhengige av stadig tilvekst av nye medlemmer. For å greie dette må alle, både klubber og spillere, engasjere seg.

I det følgende presenterer vi en rekke råd og tips til rekrutteringsarbeidet, også som tidligere publisert. Vi håper dette kan være til nytte og inspirasjon. 

Ikke fokuser på begrensninger. Se muligheter. Ikke spør hva andre har gjort eller ikke gjort før deg, men hva du kan gjøre. Lykke til!

 

Det handler om bevissthet

Rekrutter dine nærmeste: Dersom alle tok med seg en venn hadde vi blitt dobbelt så mange. Så enkelt er det faktisk. De aller fleste som starter med petanque kommer med via venner eller familie, og det er stadig flere å ta av.

Vær synlig: Spill på steder der du blir sett. Er du ute på biltur og passerer en passende grusflekk, stopp bilen og kast noen kuler. Vet du om en petanquebane som gror igjen med gress, spill fra tid til annen. Søk baner hvor folk ferdes.  

Snakk med de skuelystne: Petanque gjør overraskende mange nysgjerrige.  Her er det viktig å være imøtekommende, forklare hva spillet går ut på uten at det blir for detaljert eller taktisk. Det sosiale aspektet er viktig å formidle. Likeså konkurranseelementet og at alle kan delta. Om interessen er til stede, invitere han eller henne med, eller informer om treningstider.

Tilpass anledningen: En ny spiller vil grue seg for å begynne. Tenk annerledes: arranger mix-turnering eller familieturnering innad i klubben, med et vidt spenn av ambisjoner og ferdighetsnivå.

Fadderordning: Karismatiske og positive medlemmer er alfa og omega for rekruttering. Når kjemien stemmer er det enklere for nye å gli inn i miljøet. Allier dere med medlemmer som ønsker og har tid til å gi det lille ekstra for rekrutteringen.

Ros, ikke ris: Vær raus med tips og oppmuntring, spill sammen på treninger og uformelle turneringer. Når tiden er inne, ta med nye til mer formelle turneringer. Ikke først når vedkommende er GOD nok, men når han eller hun kan nok og vet hvordan man oppfører seg på banen.

Vidt spenn: Et viktig grep i rekrutteringen for å sikre vekst i fremtiden er å henvende seg til yngre. Barn og unge er selvsagt, men dette lar seg vanskelig gjøre uten å engasjere også deres foreldre. Denne aldersgruppen har gjerne nylig selv lagt organisert idrett på hylla, selv om konkurranseinstinktet fortsatt er intakt. Spill på konkurranseelement OG det sosiale, ved at hele familien kan delta og engasjere seg. Fra barnebarn til oldeforeldre.

 

Barn og unge

Halvparten av barn og unge velger idrett på grunn av at vennene er der. Undervurder aldri det sosiale aspektet. Tilby lek og moro, ikke bare trening!

Et forbilde er alfa og omega. En ung og vital trener er det fremste trekkplaster. Vurder en liten lønn for tid og energi som blir lagt i treningene.

Samarbeid med andre konkurrerende idretter. Pass på at treninger/samlinger ikke kolliderer med andre populære idretter.

Varier mellom ulike øvelser, og mellom taktikk, teknikk og mental trening. Konsentrasjon og evne til samarbeid. Fysisk form er viktig for utholdenhet, la barna løpe!

Tilby alternative treningsformer om vinteren, sjeldnere treninger, men oppretthold en kontinuitet.

Engasjer foreldre: Lag smørbrødlister, kostnadsoversikter, kursing for foreldre. For at barna skal holde på petanque, må også foreldrene være med i miljøet.

 Utvid horisonten: Ta barn og unge med til steder utenom det vanlige tilholdsstedet. Andre turneringer, weekendturer og leirer.

Tips: Invester i noen billigsett på Biltema, lekebutikken, Europris eller på vanlig sportsbutikk. Tilby å donere disse til lokale skoler, med kort opplæring. - Alle kan spille petanque, også de som ikke føler seg bekvem i fotballtrøya.

En som husker petanque som aktivitet fra skolegården vil ta det opp igjen noen år senere når man har innsett at drømmen om å bli fotballproff ikke ble noe av.

 

Grupperinger

Tenk nytt, se muligheter: Eldresentre er et godt tips, men vi har også andre grupperinger som kan ha stor glede av petanque.

Integrering: Flere byer og tettsteder med organisert petanquemiljø har asylmottak. Flere kjenner til petanque og lignende spill fra tidligere, og mange setter pris på tilbud om en slik aktivitet hvor en også kan føle seg inkludert.

Ta kontakt med et mottak og arranger en introduksjons- eller aktivitetsdag for å lære bort spillet. Dette kan gi flere nye spillere fra et helt nytt miljø. I tillegg kan man søke UDI om støtteordninger/aktivitetsmidler for å finansiere utstyr og medlemskap.

Petanque kan være en viktig brikke i integreringsarbeidet, det være seg nye landsmenn eller andre som føler mangel på tilhørighet.

 

Tradisjonell media

Lokalt: Lokalaviser er glade for å fylle sidene med stoff. Send inn bilder og korte tekster, varsle om større turneringer og ønsk velkommen til treninger. Ikke forvent at journalistene kommer av seg selv. Oppsøk avislokalene, ring eller send e-post, gi ikke opp.

Med sommervikarer og ellers dødtid på nyhetsfronten elsker lokalavisene saker som kan lages på en rolig dag, og ligge en stund, før den kan brukes på en dag det er enda roligere på nyhetsfronten.

Riksdekkende: Større aviser/radio/TV vil neppe vie oppmerksomhet til turneringer i seg selv. Her bør man spille på det unike med Petanque: Det sosiale, inkluderende og konkurransen i seg selv.

 

Sosiale media

På sosiale medier har klubbene mye å hente, særlig for å bli sett av folk som normalt ikke spiller og som i utgangspunktet er vanskelige å rekruttere. - Kanskje helst yngre. Engasjer dine medlemmer!

Facebook: Bruk FB i rekrutteringsøyemed, både som enkeltperson og i klubbsammenheng. En lukket gruppe er verdiløs for rekruttering, lag åpne sider hvor alle har tilgang. Publiser bilder. Skriv statuser. Opprett arrangementer. Spre ordet!

Bilder: Publiser fra tid til annen bilder av spillere som har det moro, smiler og ler og kaster kuler på Facebook, og tag disse bildene slik at det kommer opp hos alle vennene til vedkommende.

Synliggjøring: Interessante artikler? Link til petanque.no eller andre petanquerelaterte sider. Morsomme youtube-klipp fra petanquens verden? Link i vei! Bruk #petanque på Twitter og Instagram.

Blogg: Har klubben din en blogg? Oppdater jevnlig!

Nettside: Har klubben din en egen nettside? Vis den frem!

 

Trenger du veiledning til sosiale media eller har andre spørsmål?

Kontakt Arild Skjæveland på arild.skjaeveland@nif.idrett.no