NM 2018: Oslos beste skyttere

14.05.2018

Oslo-klubbene avholdt, som første distrikt ut, fredag 11. mai kvalifisering til Norgesmesterskapets presisjonsskyting. 

Under VM i 2000 ble presisjonsskyting for første gang arrangert i en internasjonal turnering. Her hjemme på berget kom presisjonsskyting på NM-programmet i 2005. I ti år kunne alle med lisens melde seg på til øvelsen under selve mesterskapet. - Ofte var det svært mange håpefulle, med alle tidsproblemer dette medførte. Til NM 2016 ble det for første gang innført en ordning hvor landets skytterne måtte forhåndskvalifisere seg.

Petanque-Norge ble delt inn i fire distrikter. Hvert distrikt fikk utdelt et visst antall plasser, regnet ut i fra antall lisenser fra året i forveien, til selve NM Presisjonsskyting. Regjerende norgesmester fikk i tillegg til gullmedalje også garantert plass i NM. 

Det nye opplegget viste seg å være vellykket. Arrangørklubben i de ulike distriktene kunne spe på klubbkassa, det var (enda) lavere terskel for å forsøke seg, klubbene fikk en ny arena å samarbeide - og møtes - på, og ikke minst fikk sekretaratet en enklere fredag under NM. Seksjonsstyret vedtok derfor å holde fast ved forhåndskvalifiseringen.

Norgesmesterskapet 2018 blir dermed fjerde gang hvor deltakerne under NM Presisjonsskyting allerede kan kalle seg vinnere. Fordelingen av plasser til de ulike distriktene er som følger:

  • Distrikt 1 (Oslo): 5
  • Distrikt 2 (Akershus og Østfold): 4
  • Distrikt 3 (Vestfold): 3
  • Distrikt 4 (Vestlandet): 6

I tillegg er fjorårets NM-vinner automatisk sikret plass i årets NM. Regjerende norgesmester er Bastien Testaniere fra Groruddalen Petanque Klubb (les artikkel).

Som automatisk kvalifisert slapp han derfor å delta på kvalifiseringen da Oslo-klubbene møttes til skytekonkurranse fredag 11. mai. I stedet kunne han studere sine fremtidige rivaler med argusøyne som dommer!

15 skyttere fra tre av Oslo-klubbene deltok, og det på ekstra krevende underlag: Åstedet var Hellerudsletta og der får man som kjent sjeldent noe igjen for å lande litt foran.

 

Skytekvalifisering til NM, Oslo

11. mai 2018, Hellerudsletta

1. Gabriel G Bel-Lafkih, 32 poeng
2. Benny Bel-Lafkih, 31 poeng
3. Ranu Homniam, 21 poeng
4. Gunvor Berge, 20 poeng
5. Max Carlstrøm, 16 poeng

I rekkefølge: Gabriel, Benny, Ranu og Gunvor

Max fikk den sjette og siste plassen i Oslo-distriktet. Bastien er for lengst klar - som regjerende norgesmester.

Aller best til å holde fokus, takle presset og treffe rett på ble altså 17-åringen Gabriel G Bel-Lafkih med 32 poeng, et lite poeng foran pappa Benny. Til tross for Gabriels unge alder er dette fjerde år på rad han kvalifiserer seg som en av Oslo-distriktets skyttere. Under fjorårets NM skjøt han seg helt til finalen, etter å ha nådd 40 poeng i semifinalen.

Det er ellers gledelig å bemerke at de kvalifiserte representerer tre klubber: Groruddalen, Økern og Oslo. Et annet viktig poeng er at to av fem er kvinnelige skyttere.

Gratulasjoner til samtlige kvalifiserte!

 

___________________________________________________

Tekst og foto: Eli Gjengstø | Petanque.no