- Doping er blitt et samfunnsproblem

13.03.2018

Thea Langeland fra Antidoping Norge innledet sitt foredrag under Ledermøtet i Seksjon Petanque lørdag 10. mars med følgende budskap: Doping er ikke lenger et toppidrettsproblem. Det er så mye mer enn det. Doping er blitt et samfunnsproblem.

Poenget er. De forbudte stoffene på dopinglisten er ikke bare prestasjonsfremmende. Vel så viktig er det å få bukt med idrettsutøveres bruk av helseskadelige stoffer og remedier som skader idrettens renomme. Vi plikter alle å være bevisste hva vi putter i oss, også utenfor banen, studioet og arenaen.

Vår tids voldsomme kroppsfokus og samfunnets prestasjonsfokus krever dette av oss. Vi har alle et ansvar for å bremse utviklingen og fokusere på naturlig sunnhet, treningsglede og likhet for alle.

Kanskje har du latt deg friste av reklameplakaten ved grensehandelen. Dette nye kosttilskuddet du ikke helt vet hva inneholder, men som etter sigende skal ha så mange positive effekter at det ville være dumt å ikke prøve. Eller kanskje du skal til Syden med kompiser og ønsker en litt mer muskuløs overkropp når du først skal kaste skjorta? Hvorfor ikke i samme slengen jukse litt med brunfargen for å se litt mer fresh ut? Og mens vi har din oppmerksomhet: Vet du egentlig hva du puttet i deg ute på byen forrige helg?

For den gjengse petanquespiller, hvor gjennomsnittsalderen er høyere enn mange andre idretter, vil det riktignok være mer fokus på bruk av medisiner av helsemessige årsaker enn snarveier for sosial applaus.

Alle medlemmer av Norges Idrettsforbund risikerer å dopingtestes, enten ved at man har vunnet noe, ved rutinekontroll eller ved grunn til mistanke. Å motsette seg en test er et alvorlig brudd på bestemmelsene. Vær føre var: Søk etter medisiner og kosttilskudd i (Dopinglisten) og via (Legemiddelsøk). Gjenta dette hver gang du får nye medisiner og bruk aldri mer enn du er blitt foreskrevet. Grønt ikon betyr at medisinen ikke er på listen over forbudte stoffer. Oransje ikon gir visse restriksjoner. Rødt er forbudt.

Les pakningsvedlegget nøye og spør deg selv om hva formålet egentlig er. Er det for å se bra ut, for å imponere andre, eller er det av helsemessige årsaker? Og kan det finnes bedre, sunnere alternativer?

Husk! Kjøper du medisiner og kosttilskudd i Norge handler du trolig innenfor regelverket. Er du i tvil, rådfør deg med din lege eller kontakt Antidoping Norge. Et godt tips er å alltid ha skriftlig oversikt over medisiner og dosering. Ta gjerne bilde på mobilen.

Dopingreglene avhenger av nivå og kategorisering. Ingen i Norges Fleridrettsforbund regnes pr. i dag som toppidrettsutøvere, eksempelvis vil betablokkere i hjertemedisin i petanque-sammenheng være lovlig. Dersom en eventuell test skulle få positivt resultat, kan man søke om medisinsk fritak i etterkant. For å oppfylle dette må du ha betydelige helseplager og medisin må følgelig være skrevet ut av lege. Medikamentet kan ikke bidra til prestasjonsheving (eksempel: Høyere astmamedisindose enn foreskrevet) eller som ledd i behandling av tidligere dopingbruk. Du er selv pliktig å påse at det ikke finnes gode alternativer til medisinen. 

Vi har alle et likt utgangspunkt, vi kan nå så langt vi vil. – Men vi skylder hverandre å ikke jukse, det være seg formålet er å oppnå Sommerkroppen 2018 eller vinne NM i Petanque.

Kanskje du ler av det siste. Tenk da tilbake på OL og den dopingtatte curlingspilleren. Selv der, altså.  Curling krever mer enn fargerike bukser. Det krever konsentrasjon, evnen til å prestere over lang tid, stressmestring og stødige hender. – Akkurat som i petanque. Og som i petanque, curling og andre idretter hvor man skal holde fokus gjennom en lang dag, er det en stor fordel å være i fysisk god form. Gevinstene er mange: Lavere puls, mentalt bedre utrustet for stress, kortere restitusjonstid og bedre søvn.  For curlingspilleren var ikke dette nok. Han søkte til midler som økte effekten og valget falt på meldonium. Og kanskje var det akkurat på grunn av dette han ble premiert med OL-medalje.

Kanskje ville han havnet på pallen uansett. Ingen vet. Det vi vet er at stoffet er på WADAs dopingliste, at stoffet er prestasjonsfremmende og at bronsemedaljen han og hans samboer kort tid før kunne henge rundt halsen, ble gitt til noen andre.

Og mest av alt: Et internasjonalt curlingmiljø i sjokk. Omsider hadde dopingskandalen nådd også deres idrett. Det er absolutt ikke den oppmerksomhet man ønsker seg.

Kanskje curlingspillere lo av tanken før OL. Doping, akkurat som om det var relevant for deres sport. Vis meg en seriøs utøver, en ildsjel, en som ønsker seg opp og frem, som fortsatt ler av tanken.

Har du signert Ren utøver? Antidoping Norge tilbyr (e-kurs) for å hjelpe utøverne å øke sin viten og bevissthet rundt arbeidet rundt antidoping og fokus på ren idrett. Et diplom i etterkant av kurset viser ditt ståsted og tydeliggjør dine prinsipper.

Spre informasjon videre til andre utøvere. Signer Ren utøver. Sett av tid til programmet Rent idrettslag, en veiledning til klubber som ønsker å fokusere på verdiarbeid. Vi plikter alle å gjøre vårt i kampen for en ren idrett og et sunt samfunn.

Brudd på dopingbestemmelsene får konsekvenser både for deg selv, din klubb og sporten i sin helhet. Du kan bli utestengt i flere år. Dine kolleger vil måtte leve med mistanker. Idrettens renomme skades.

Glem ikke: Det starter og ender med deg selv. Du som utøver har ansvaret, både overfor deg selv og andre.

Så enkelt er det.

 

 

Skribent: Eli Gjengstø