Uforglemmelig avslutning

18.08.2014

Norgesmesterskapet 2014 ble avsluttet 17. august med stil: overraskelse på topp, kjempers fall, svenske på pallen... og tidenes yngste medaljør i en seniorklasse. - En uforglemmelig avslutning på et knirkefritt og fantastisk NM!

La oss ta det hele fra begynnelsen, 45 lag i NM Åpen dobbel er mange å holde orden på. Noen røk ut tidlig, andre gikk overraskende langt. Totalt åtte puljer, med henholdvis seks og fem lag i de forskjellige, skulle i løpet av innledende resultere i seksten lag i sluttspillet. - Deretter cupsystem, med de overraskelser det alltid innebærer.

Pulje A: To lag på tre seiere: Ole Hågensen og Roger Johansen, samt Kjell Hide og Morten Torp. Førstnevnte slo sistnevnte hele 13-2, teknisk sett fanny siden alle kamper i puljespillet startet på 2-2.Begge lagene skulle derimot ryke ut allerede i første sluttspillkamp.

Pulje B:En av de mest ujevne puljene med to soleklare vinnere. Joachim Hågensen og Rune Fuglesang lekte seg gjennom puljen med fire seiere av fire mulige og 25 i plusscore. Marius Breimo og Samuel Collins tapte kun en kamp. For ett av disse lagene skulle dagen ende på best tenkelige vis.

Pulje C: 17 år gamle Herman Støa dannet duo med pappa Roger og vant alt før siste runde. Lars Bruu og Rune Kristofferen kjempet seg til seier med sifrene 13-11 og vant med dette puljen. Likevel hadde far og sønn litt bedre score. Begge lagene endte sin ferd i kvarfinalene.

Pulje D: Petanque.nos favorittstemplede Bastien Testaniere og Jean Espic fikk bare en seier i denne tøffe puljen. Kjell Rune Karlsen og Ståle Baksetersveen slapp ikke inn mange baklengs og hadde full kontroll hele veien. Fem seiere og +44 i score sier det meste. Fjorårets vinnere Benny Bel-Lafkih og Robert Pettersen måtte finne seg i å tape fanny (2-13, jamfør start på 2-2 i innledende) mot puljens mest overbevisende. Veien videre var heller ikke av de enkleste.

Pulje E: Ungt og gammelt i denne forsamlingen lag. Tenåringene Marius Hide og Victor Bergeskogen hadde opprinnelig meldt seg på i Juniormesterskapet, men grunnet for få lag takket de ja til å delta i åpen klasse. - Og de bet bra fra seg. En 13-10 seier og et knepent tap er veldig bra å ta med seg videre for to som ikke har spilt mye i sin unge alder. Soleklare puljevinnere ble Geir Høistad og Birger O. Hansen som med fem seiere og 40 i score ikke lot seg skremme av noen. Med seg videre fikk de Krister Jansson og ringreven Bjørn Olav Lyster, som tradisjonen tro tørker støv av kulene sine foran hvert Norgesmesterskap. Verken gamle kunster eller kuler ruster der i gården.

Pulje F: Sølvvinnerne fra dagen i forveien, brødrene Lars Kiplesund og Oddvar Karlsen, fikk en fattig seier i innledende. Følgelig var ikke dette nok til avansement. Derimot hadde gårsdagens vinnere, kongepokalkongene Bjørn Arne Nordhagen og Johnny Skjørberg, beholdt vinnerinnstinktet med fire seiere. Interessant å legge merke til at det i andre runde lenge lå an til en revansje for Follolaget: 13-12 i favør Nordhagen/Skjørberg. Vinnerne av denne puljen, derimot, ble superfavorittene Ronny Gudmundsen og Ulf Wallman. - Skremmende start, riktignok, med seier med minst mulige margin, mot brødrene Jens og Jeper Borg.

Pulje G: En av forhåndsfavorittene, Trond Rekdahl og Tom Johansen, taklet det eventuelle presset svært så godt med fem seiere av fem mulige, og dette med god margin. Allerede før siste runde var et klart at NMs aller yngste, Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih (13) og læremester og makker Leif Høgberg, ville avansere til sluttspillet med tre seiere. Svein Bruu og Jean Jaques Razaka vant siste kamp og hadde dermed tre seiere, samme som Gabriel og Leif, men hadde tapt innbyrdes. Gabriel og Leif ville derimot nødig gå ut av innledende med et ferskt tap i bagasjen, så de reddet seg inn i siste sekund med 13-12 og totalt fire seiere.

Pulje H: Fransknorske Pierre Espic og Fabien Chaon lekte seg gjennom kampene og gamblet akkurat nok til å sikre den ene seieren etter den andre med flere poenger per runde i kampene. Også Marius Wang og Andero Kelu hadde prikket inn legge- og skytteformen og tapte kun mot førstnevnte. 

 Dette ga følgende åttendedelsfinaler:

Ole Hågensen og Roger Johansen - Herman Støa og Roger Støa, 10-13
Ronny Gudmundsen og Ulf Wallman - Benny Bel-Lafkih og Robert Pettersen, 13-11
Fabien Chaon og Pierre Espic - Gabriel G. Bel-Lafkih og Leif Høgberg, 2-13
Geir Høistad og Birger O. Hansen - Marius Breimo og Samuel Collins, 9-13
Rune Fuglesang og Joachim Hågensen - Bjørn Lyster og Krister Jansson, 13-10
Trond Rekdahl og Tom Johansen - Marius Wang og Andero Kelu, 10-13
Kjell Rune Karlsen og Ståle Baksetersveen - Johnny Skjørberg og Bjørn Arne Nordhagen, 13-12
Lars Bruu og Rune Kristoffersen - Kjell Hide og Morten Torp, 13-0

Mest spenning, isolert sett, var i kampen mellom de tre som tidligere på dagen hadde stått øverst på trippel-pallen med kongepokalen høyt hevet. - Spesielt oppgjør og et spesielt resultat, 13-12.

To juniorer var med dette klare for kvartfinaler i åpen klasse! Herman Støa (17) måtte sammen med sin far se seg tapt mot klubbkompisene Ronny Gudmundsen og Ulf Wallman med hele 4-13. For Gabriel G. Bel-Lafkih (13) sin del gikk det langt over all forventning, med 13-11 over Marius Breimo og Samuel Collins. Leif Høgberg holdt trettenåringens konsentrasjon og nerver i sjakk, selv om spenningsnivået var til å ta og føle på, også for alle de etterhvert mange skuelystne.

Marius Wang og Andero Kelu tapte sin kvartfinale 8-13 mot Joachim Hågensen og Rune Fuglesang, mens sistnevnte lags klubbkompiser Lars Bruu og Rune Kristoffersen måtte takke for seg med 7-13 tap mot Kjell Rune Karlsen og Ståle Baksetersveen.

Dette ga disse semifinalene:

Ronny Gudmundsen og Ulf Wallman - Gabriel G. Bel-Lafkih og Leif Høgberg, 13-9
Rune Fuglesang og Joachim Hågensen - Kjell Rune Karlsen og Ståle Baksetersveen, 13-12

Særdeles spennende oppgjør, altså. Gabriel og Leif ledet på et tidspunkt 8-0, og det lå lenge an til å toppe den allerede store sensasjonen, men Ronny og Ulf kjempet seg inn, kule for kule. Likevel, som bronsevinner er tretten år gamle Gabriel nå historiens aller yngste medaljør i NM Petanque. Dette er en prestasjon som ikke blir glemt på lenge. Makker Leif Høgberg skal ha honnør for sin evne til å holde fokus der det skal være på en lang dag på petanquebanen. Attpåtil, for Gabriels del, tredje dagen på rad. Gratulerer med resultatet!

Når det er sagt: viktigst av alt: Norgesmesterne!

Rune Fuglesang la som en klokke.Joachim Hågensen skjøt og traff, skjøtt og traff mer, og traff enda litt til. - Og det sier også sitt om motstandernes glitrende spill, for dette var virkelig bra. 1-0, 1-1, 3-1, 5-3, 5--4, 6-4, 6-6, 9-6, 10-6, GULL!

Gratulerer!

 

Resultater

NM Åpen Dobbel, 17. august 2014

1. Rune Fuglesang og Joachim Hågensen, Groruddalen
2. Ronny Gudmundsen og Ulf Wallman, Økern
3. Gabriel G. Bel-Lafkih og Leif Høgberg, Groruddalen
3. Kjell Rune Karlsen og Ståle Baksetersveen, Holmestrand

5. - 8. plass

Herman Støa og Roger Støa, Økern
Marius Breimo og Samuel Collins, Oslo
Marius Wang og Andero Kelu, Follo
Lars Bruu og Rune Kristoffersen, Groruddalen

9. - 16. plass

Ole Hågensen og Roger Johansen, Groruddalen
Benny Bel-Lafkih og Robert Pettersen, Groruddalen
Fabien Chaon og Pierre Espic, Oslo
Geir Høistad og Birger Hansen, Holmestrand
Bjørn Lyster og Krister Jansson, Oslo
Trond Rekdahl og Tom Johansen, Økern
Johnny Skjørberg og Bjørn Arne Nordhagen, Holmestrand
Kjell Hide og Morten Torp, Follo

17. - 45. plass

Øvrige lag