Makalause mars måned

14.03.2017

Det er såpass mye petanquerelatert å skrive om fra mars måned at man nesten ikke vet hvor man skal begynne. - Men nå er det skrevet. Sett på kaffetrakteren og finn frem godstolen: Les om Petanquefilmen Kjempen | Ny æra for Oslopetanquen | Årsmøte | Dommerkurs | Turneringer | Vinterserier | Og grusbaner med stadig mindre snø ...

 

Fredag 24. mars kan vi for første gang i historien nyte en petanquefilm på norske kinoer. Det svenske dramaet Jätten fra 2016 settes opp med Kjempen som norsk tittel. Regissør Johannes Nyholm og hovedrolleinnehaver Christian Andren kunne sammen med resten av crewet tidligere i år motta intet mindre enn tre Guldbaggar: Bâsta mask og smink, Bästa manuskript og ikke minst, det gjeveste av alt: Bästa film!

Richard ble født autistisk og deformert og ble tidlig tatt fra sin mor. Nå, 30 år senere, er han fast bestemt på å vende tilbake til henne. Livet er sjeldent lett og Rikard kan ofte møte tilbakeslag. Men han har også vært et lyspunkt i livet - i boulen. Her finnes klubbkompisen Roland og drømmen om å vinne Nordisk Mesterskap. Hva om han kunne få til det perfekte kast, den magiske følelsen når alt klaffer perfekt - og vinne den store trofét å vise til mamma. Richards skrøpelige fysikk og et fordømmende miljø kan ikke stoppe ham. Til sin hjelp har Roland tre klumper i ekte gull og en 50 meter høy kjempe.

Trondheims internasjonale filmfestival Kosmorama fikk æren av å tjuvstarte den norske premieren allerede tidlig i mars, og i likhet med andre filmekjennere kunne også Adressas utsendte anmelder gi gode skussmål med terningkast 5.

Vi oppfordrer norske petanquespillere til å troppe opp ved den lokale kinoen i hopetall og glede seg over filmen i fellesskap. Inviter med familie og venner – spre det glade petanquebudskap!

Det er store ting på gang i hovedstaden. En liten delegasjon ildsjeler ble 9. mars innviet i en av sentrums best bevarte hemmeligheter. I historiske omgivelser vil det i mai åpne en større park med uteservering og små restauranter. Fokus er for sosialt samvær og aktiviteter i en grønn oase, midt i sentrum, inspirert av det svenske petanquekonseptet Boulebar og området rundt Sukkerbiten bak operabygget. Og det aller beste av alt: I følge Prindsen Hages Henrik Olsson og Nicolai Engesvik (bildet under) er det skissert opp hele 15 petanquebaner!

Dette kan bli en real oppsving for Oslos petanquemiljø og bør bli en gullgruve rekrutteringsmessig. Vi følger spent med på fortsettelsen og følger selvsagt opp med mer informasjon så snart det foreligger.

Årsmøte i Seksjon Petanque og Tinget i Norges fleridrettsforbund avholdes lørdag 25. mars på Gardermoen. Dokumenter er sendt ut til deltakerne, men vi oppsummerer det mest vesentlige under årsmøtet i det følgende:

  • Seksjonsstyret | Signe Hovind tar gjenvalg som seksjonsleder, og Lars Gunnar Lingås følger med som styremedlem. Helt nye navn på listen er Ronny Gudmundsen, innstilt som nestleder, samt medlemmene Bjørn Vidnes og Charlotte Jayer. Karianne Fleischer og Odd Porsmyr er foreslått av valgkomiteen som varamedlemmer.
  • Saker til avstemning | Ingen klubber har meldt inn saker, men sittende seksjonsstyre har selv foreslått honorar til dommere under NM og rankingturneringer, innføring av turneringsjury og opprettelse av disiplinærkomite.

Apropos dommerhonorar, la oss berømme innsatsen til alle som deltok på (dommerkurset denne måneden). Roger Smedenfeldt var instruktør og kurset resulterte i hele ni norske distriktsdommere. Gratulerer!

Rolf Finstads minneturnering arrangeres i Vestbyhallen 1. april. Savnet etter den inkluderende, engasjerte og alltid blide Rolf er stadig til stede, to år etter hans bortgang. For andre gang arrangeres turnering for å hedre hans minne, og som i fjor er plassene fylt opp på rekordtid. Riktignok mangler enkelte makker, så det er fortsatt muligheter: Les mer (i denne artikkelen).

En turnering som allerede er historie, er natturneringen 12-timers arrangert av Tomas Finnè. Den svenske petanquespilleren har i en årrekke bodd og arbeidet i Oslo, og har frem til årsskiftet løst lisens gjennom Groruddalen Petanque Klubb. Nå flytter han tilbake til hjembyen Halmstad og ønsket å takke for seg med en turnering utenom det vanlige:

Spillestart var klokken 20 fredag 3. mars. Siste kamp var ferdig nærmere 8 neste morgen, lørdag 4. mars. Ti dobbellag deltok i utfordringen som gikk av stabelen i Vestby. Alle spilte mot hverandre, og da siste kule var spilt hadde to lag 8 seire av 9 mulige. Eli og Gabriel, mor og sønn fra GPK, seilte opp på førsteplass med innbyrdes seier over Marius og Hubert fra OPC. Sistnevnte vant for øvrig skytekonkurransen, denne avholdt midt på natten. Vi gratulerer og håper på velfortjent søvn resten av dagen.

  • 1. Eli Gjengstø og Gabriel G. Bel-Lafkih, 8 seire *
  • 2. Marius Wang og Hubert Paillac, 8 seire
  • 3. Morten Torp og Tomas Finne, 7 seire *
  • 4. Robert Pettersen og Benny Bel-Lafkih, 7 seire
  • 5. – 10. plass, se bilde under, resultater oppdatert med 8 runder.

Tusen takk for laget, Tomas, og lykke til videre. Vi håper å se deg i Norge også i årets utendørssesong!

Vestbyhallens Lørdagskarusellen snurrer bare en eneste gang til før de tre beste kan høste ære og berømmelse. Sist helg var Oddvar Karlsen, spilleren på topp, forhindret fra å delta, men ingen av hans argeste konkurrenter lykkes i å innhente forspranget. Den foreløpige førsteplassen ble sikret 4. mars med fire seire og vanvittige 47 i plusscore! Oddvar har totalt samlet 18 poeng, mens det er hele fire spillere på 16 poeng: Larry Young, Ulf Lundby, Inge Aabol og Ellen Meisingset.

Se (tabellen).

11. mars deltok 20 spillere, og samlet antall for Karusellens andre halvdel er med dette totalt 40 unike spillere. Best denne dagen var Follos Johnny Johansen med fire seiere og 32 i score, ett eneste scorepoeng mer enn spillerne på delt andreplass: Gabriel G. Bel-Lafkih og Robert Pettersen fra GPK.

Om HPKs Helgeturnering er oppkalt etter primus motor Helge Skjørberg eller har hentet navnet sitt fra tidsrommet den arrangeres vites ei, men lørdag 18. mars har du igjen muligheten til å konkurrere i Peter Pan-hallen i Holmestrand. For en skarve hundrelapp spiller deltakerne fire runder hvor det trekkes makker for hver gang. De to beste premieres, og de fire beste sammenlagt det samme.

Helgen 8. – 9. april er siste mulighet og vi forundres ikke det fnugg om den som jubler høyest etter endt helg er Daniel Hushovd. Superveteranen Daniel har i skrivende stund spilt seg til 47 poeng, med klubbkameratene Arild Eliassen og Helge Skjørberg på de to plassene under, begge med 34 poeng.

Se (resultater) og praktisk informasjon vedrørende regler og påmelding på HPKs egne nettsider.

I Bergen har kulene rullet jevnt og trutt vinteren gjennom i Galgebakken Petanquehall. Klubben har i mangel av andre klubber i umiddelbar nærhet avholdt sin egen vinterserie bestående av fem tropper med tre eller fire faste spillere. På (BPKs egne nettsider) leser vi om spenning til siste sekund (teksten er noe bearbeidet, red. anm.) :

Siste kampen var mellom Team Jon Larsen og Team Toini Hoel. Jons lag var avhengig av å vinne denne for å gå seirende ut av Vinterserien.

Etter mer enn en time er det bare 6-6. Og plutselig får lag Jon 5 poeng til: Nydelig siste kule av Jon som tok grisen mot makkeren Idas kuler. 11-6 til lag Jon! Dette lukter god vinterserie.

Neste runde: Idas kule ligger 10 cm foran grisen. 2 kuler for Toini mot 3 kuler for Jon. Toini bestemmer seg for å skyte en carreau … og hun gjør det! 3 poeng for Toini på banen. Jon bommer med sin første og klarer ikke å legge sine 2 siste inn. Toini misser med sin siste men likevel er det 3 poeng. 11-9 til lag Jon.

Og nå kommer siste runden: Fin første kule av Line. Jon bommer 2 ganger. Ida og Jon klarer ikke å komme nærmere enn 1 meter fra grisen. Da er det bare å plukke opp de siste poengene for lag Toini. Seieren i vinterserien ryker for lag Jon på den alle siste runde!

Dermed er det Bernadette Moutte, Eyolf Jul-Larsen og Hervé Socquet-Juglard som kan juble aller mest. Den norskfranske trioen går med sine 13 sammenlagtpoeng av med tittelen som vinnere av BPKs aller første Vinterserie. Vi gratulerer!

Meanwhile, på Stord … : Poengsamling er det også ukentlig på petanqueøya Stord. Manglende innendørshallfasiliteter er ingen hindring fra øyas hardhauser. 12. mars deltok intet mindre enn 37 spillere! Sigurd Sævareid har sanket 64 poeng denne måneden og leder nokså komfortabelt foran Jarle Larsen på 58 poeng og Børge Presthaug på 57 poeng. Ikke nok med at han glede seg over poengene i seg selv, han kan også ikle seg den gjeve poengvesten som sammenlagtleder av rankingen i 2017. Sigurd har totalt 201 poeng, nesten ti poeng mer enn Helge Skjæveland på foreløpig andreplass. Møt opp utenfor kulturhuset neste søndag og døm selv hvorvidt den signalgule vesten passer over den signalgrønne jakken.

Det bringer oss tilbake til østlendingene: Vinterseriens A-sluttspill er avgjort og de tre beste klubbene er premiert. Øverst på pallen: Groruddalen Petanque Klubb med en femåring i spissen. Vi gratulerer! B-sluttspillet avgjøres ikke før 26. mars, og det betyr spill to søndager på rad. Klikk deg inn på (egen artikkel) for å lese om Leon og alle de andre som deltok i A-sluttspillet.

Har vi fortsatt din oppmerksomhet! Flott! Det gjenstår bare en eneste ting til: Det er å glede seg til Sesongpremieren 2. påskedag, mandag 17. april! 

Dato: 17. april (2. påskedag)
Turneringsnavn: Sesongpremieren
Klubb: Oslo Petanque Club
Status: Ranking
Oppsett: Gruppespill, trippel
Spillestart: kl. 10.00
Pris: (kommer)
Sted: Frognerparken, Kirkeveien, 0268 OSLO
Kontaktperson: Caroline Hovind, epost caroline.hovind@gmail.com
Frist for påmelding: 14. april kl. 18.00

Og bare for å få fortgang i spillesuget: Bildet er knipset 14. mars - Frognerparken er på god vei til å bli spilleklar!


______________________________________________________________

Husker du ...? Artiklene fra (februar måned) og (januar måned).

______________________________________________________________

 

Skribent: Eli Gjengstø | petanque.no