Ni norske distriktsdommere

06.03.2017

Nyttig og lærerik regel-helg

- Med gledelig resultat! 

Vår «NM-dommer», også i 2017, Roger Smedenfeldt, kom ens ærend fra Sverige den siste helgen i februar for å lære opp potensielle norske "dommeremner".  En stor takk til deg, Roger!  Og velkommen til Holmestrand under årets NM-helg!

Hele 12 interesserte fra petanque-Norge satte seg på skolebenken for å få en bedre regelforståelse, herunder bli kjent med de siste vedtatte endringene (reviderte spilleregler vil bli lagt ut på hjemmesiden i løpet av mars måned).

Dommer Roger Smedenfeldt

Lørdagen var det teori for alle pengene i kantinen i Idrettens Hus på Ullevål. Spillereglene ble systematisk gjennomgått, samtidig som Roger tegnet og forklarte en del situasjoner som kan oppstå under spillets gang.  Roger, som nå har vært europeisk dommer i et par år, delte også sine erfaringer om dommerens funksjon under spillet, hvordan nærme seg spillerne, - når man skal gripe inn osv.  Det er for øvrig helt klart et ønske fra internasjonalt hold at dommerrollen synliggjøres under petanquemesterskap. Under VM på Madagaskar i desember var det dommeren som stod for all måling i kampen.

Søndag var det eksamensdag i Vestbyhallen. Men først skulle Roger vise noen praktiske tips i forbindelse med avstandsmåling og gjennomgå gjennom nødvendig utstyr for en dommer, - alt fra delte klesklyper, flere typer målebånd og passere, for ikke å glemme «kneputen» = Kjekk å ha!

Og en påminnelse til alle spillere; en dommer skal få måle i fred! Alle spillerne i kampen skal trekke seg tilbake min. 2 meter mens dommeren måler.

Litt petanquespill ble det også tid til før eksamen ble utdelt – kjekt å senke skuldrene/ roe nervene før prøvetid.  Roger imponerte for øvrig som en meget habil skytter!

Prøven som ble delt ut til deltakerne var en svensk distriktsdommereksamen, tilrettelagt i forhold til nye spilleregler og unntatt noen svenske tilleggsregler.

Mulig oppnåelig poengsum var 64,5. For å bestå måtte man score minimum 50 poeng. Mange syntes det var en krevende prøve, også fordi det var lenge siden sist man hadde opplevd «eksamenspresset».

Ekstra gledelig er det derfor at vi kan meddele at vi har fått 9 godkjente distriktsdommere:

  • Mike Barker, Follo Petanca Klubb
  • Maija Juva, Follo Petanca Klubb
  • Bastien Testaniere, Groruddalen Petanque Klubb
  • Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih, Groruddalen Petanque Klubb
  • Ståle Baksetersveen, Holmestrand Petanque Klubb
  • Sven Kolstad, Oslo Petanque Club
  • Finn Gundersen, Son Petanque Club
  • Per Geir Vatna, Stord Petanque Klubb
  • Odd Kvarme, Stord Petanque Klubb

Gratulerer alle sammen!

Takk for deltakelsen også til dere som bare nesten bestod testen. Seksjonsstyret vil be det neste styret om å følge opp spørsmålet om videre dommerutdannelse, herunder legge forholdene til rette for en ny eksamensmulighet. Uansett håper og tror jeg at dere fikk mye positiv kunnskap i løpet av helgen, som dere selvfølgelig også vil ha bruk for som aktive spillere!

Seksjonsstyret oppfordrer nå klubbene til å benytte de godkjente dommerne på sesongens rankingstevner, både for å kvalitetssikre stevnene våre, men forhåpentligvis vil dette også ha en oppdragende effekt i forhold til at vi faktisk har mange spilleregler som bør og skal følges!

Det vil for øvrig på årsmøtet den 25. mars fremmes forslag fra seksjonsstyret i forhold til en godtgjørelse for dommeroppdrag. Les mer om dette i saksdokumentene til årsmøtet som blir sendt pr. epost til klubbenes adresse den 11. mars.

 

Undertegnede bistod Roger Smedenfeldt med tilrettelegging av eksamensoppgavene mm og deltok derfor kun som observatør på dommerkurset.

Signe Hovind

(Tekst og foto)