Vi vurderer: NM Trippel

11.08.2014

Petanque.no våger seg også i år ut på dypt vann og gjør vurderinger om favoritter og utfordrere i de fleste øvelser i forkant av NM. Dette er dessuten en del av den etter hvert så tradisjonsrike gjettekonkurranse som vi hvert år inviterer til i forkant av NM.

Trippel

- For mange den virkelige NM-øvelsen, og den virkelige petanquekombinasjonen. Tre spillere på laget er ganske unikt i en idrett. Tre på laget – tenk deg om, kommer du på en annen sport der det er tre på laget? Her må alle på laget fungere for at det skal gå hele veien på en lang dag med mange kamper. Under NM hender det ofte at det kommer såkalte «overraskelser» og ofte kommer det nettopp i trippel. En av grunnene til dette er nok nettopp trippelkombinasjonen, hvor alle må spille bra i samtlige kamper. - Så hvem er favoritter i år til å ta med kongepokalen hjem?

Når vi ser på startfeltet er det veldig åpent, og mange kan i år hevde seg. Det er for meg mer usikkert enn det har vært på lenge, og jeg ser med spenning frem mot NM-lørdagen da det hele skal avgjøres.

Selvfølgelig er trekning avgjørende, særlig hvorvidt lagene møter hverandre tidlig i sluttspillet. For meg handler denne turneringen likevel om to lag som jeg til slutt trekker frem som favoritter. Det ene laget fra OPC og det andre laget fra GPK. Disse to lag har attpåtil blitt trukket ut i samme innledende pulje. Det er selvfølgelig fare for at ett av disse lag feiler i denne «tøffe» puljen, men om ikke så møtes de i finalen. Bak disse er det mange utfordrere, og det er fullt mulig den nevnte «overraskelsen» kommer også i år. Som første vurdering er denne skrevet etter at trekningen er foretatt, og dette gjør det hele noe enklere. - Men stadig finner jeg trippelvurderingen svært vanskelig.

Favoritt 1

Det ene favorittlaget er trioen Bastien Testaniere, Samuel Collins og Jean Espic (OPC). Bastien og Jean har jeg nevnt noen egenskaper til i tidligere vurdering. Samuel var aktiv i miljøet i Norge for noen år tilbake, for deretter å ha tilbrakt en periode i Frankrike. Nå er han bosatt på Eidsvoll, men er ofte å se i byen og trener sammen med det relativt store franske petanquemiljøet i Oslo. Jeg er ganske sikker på at Samuel blir leggeren i laget, og han er en god og stabil legger. Han har spilt bra lenge og har nok det mest utpregede vinnerinstinktet av trioen, selv om jeg mener at også de to andre har mye av dette nødvendige instinkt. Hvem som blir mellommann og skytter er ikke like avgjørende her som i dobbel. Nok en gang er det konsentrasjonen i en lang turnering som blir nøkkelen til om våre franske venner vinner.

Favoritt 2

Kanskje ikke så overraskende: Benny Bel-Lafkih, Robert Pettersen og Roger Johansen (GPK). En spennende trio, men jeg er litt usikker på om det holder helt inn. Dette er nok det laget med enkeltspillere som har mest egentrening samt spiller mye med andre. Benny er nevnt i flere vurderinger tidligere, og her mener jeg nok at han må ta rollen som lagets kaptein. Jeg tror at denne kombinasjonen trenger en tydelig kaptein i denne turneringen. Benny blir skytter, og hvordan de to andre spiller er jeg ikke sikker på, men jeg tipper at Roger går ut først og Robert blir mellommann. Roger har trent i mange år og det løsnet virkelig for ham for noen sesonger siden. Med dette mener jeg virkelig stabil, og god både til legging og skyting. Det er alltid et men, og jeg har sett det før med spillere som er blitt gode, noen ganger blir man engstelig for å gjøre feil.  Med forsiktighet ofte såkalte «trygge» kast som ikke blir av samme kvalitet som når man kaster med teknikk og bestemthet. Dette bør lukes bort og stole på den utmerkede teknikken man faktisk besitter. Robert må klare å få samme kvalitet i turneringen som han har på trening, for hvorfor han noen ganger sliter nettopp med dette vet jeg ikke. Det kan nok forklares noe med det sterke ønske om å lykkes. Spiller han noe mer avslappet går det hele veien til finale.

Vokt dere for...

Som utfordrere har jeg Økernlaget: Lisbeth Fossen, Roger Støa og Trond Rekdal. Dette er en kombinasjon som er typisk mesterskapsspillere: i NM har disse spillerne tatt til sammen 31 gull og av dette er 7 gull tatt i trippel. Lisbeth er også den eneste kvinne i historien som har klart å ta gull i åpen trippel. Rutinen til denne kombinasjonen kan også oppsummeres med at de til sammen har spilt fantastiske 690 landskamper. Jo visst, dette er ringrever som virkelig vet hva som kreves. Lisbet er nevnt før i vurderinger, Trond er også nevnt i vurderinger. Men så hva med Roger? Sammen med nettopp Trond er han nok den mest taktiske spiller jeg vet om i hjemlig petanque. Blir Roger leggeren i startoppstillingen, lover jeg alle motstandere at skytteren får mye å gjøre. En annen styrke er at dette er et lag hvor samtlige kan kle alle posisjoner, og laget kan dermed fort gjøre forandringer om det skulle butte for en av spillerne.

I trippel-NM er det er alltid med et lag fra Holmestrand. Plasseringer fra denne klubben de senere år er som følger: Norgesmester i 2013, sølv i 2012, Norgesmester i 2011, Norgesmester i 2010.  Skal klubben hevde seg i år tror jeg det blir Ståle Baksetersveen, Bror Bøhler og Francois Soto.  Ståle og Francois har tidligere fire medaljer sammen fra trippel-NM, hvorav to av dem er av edleste valør. Bror har sølv, men da må vi helt tilbake til 1995. Bror er en maskin på leggingen dersom banen passer hans legg og det tror vi at den gjør. Går denne antagelsen inn, kan Bror alene slite ut motstanderlaget med sine stabile legg. Ståle går nok ut som mellommann, for han har teknikk nok til å takle både legging og skyting. Dessuten har han en egen evne til å holde på konsentrasjonen i lange turneringer. Francois har spilt lite de senere sesonger, men har masser av erfaring og spiller mye på rutine. Han har deltatt i to turneringer i år og hevdet seg godt i begge. - Men er det noe som kan felle denne trio så er det nok nettopp det faktum at to av tre har spilt lite denne sesongen.

Og nei, jeg har ikke glemt...

Lagene bestående av Ulf Wallman, Ronny Gudmundsen, Tom Johansen (ØPC) og Ole Hågensen, Lars S. Bruu, Rune Kristoffersen (GPK) kommer nok også til å være med helt i toppen. Skulle noen lure på hvorfor jeg mener det så er det kort og godt: Det er gode petanquespillere. Forklaring ut over dette er nesten overflødig.

Utfylte tippekuponger har begynt å strømme på, men stadig er prosentsjansen for å vinne kuler relativt høy. Ikke gå glipp av denne muligheten! Les mer på (denne siden).

 

Skrevet og vurdert av S.A.