Vi vurderer: NM Dobbel Damer

08.08.2014

Petanque.no våger seg også i år ut på dypt vann og gjør vurderinger * om favoritter og utfordrere i de fleste øvelser i forkant av NM. Dette er dessuten en del av den etter hvert så tradisjonsrike gjettekonkurranse som vi hvert år inviterer til i forkant av NM.

* Denne vurdering er skrevet før trekning ble offentliggjort.

NM er under utvikling og man foretar justeringer med jevne mellomrom. Det har dessverre i flere år vært lav deltakelse i dameklassen og heller ikke i år er det den helt store deltakelsen. Skal det fortsatt være en egen dameklasse i NM bør man nok snart vurdere om den skal gå på en dag der det ikke er andre øvelser. Det er mange som velger andre øvelser som blir gjennomført samme dag som denne klassen avvikles.

I år er det påmeldt 13 lag. Ut i fra hva vi ser på de forskjellige dobbel-listene kunne det nok ha vært 5 lag til om klassen hadde vært «fredet». Personlig tror jeg nok også at det hadde vært en form for statusheving av øvelsen dersom den gikk på en egen dag. Ulempen er selvfølgelig at da må NM utvides med nok en dag. Alternativt kan man vurdere om denne klassen har utspilt sin rolle og kan avvikles fra NM-programmet, slik at kvinnelige deltakere kan velge mellom åpen dobbel eller veteran +55.

Nok «petanque politikk» for denne gang og over til det dette nå handler om: vurdering av mulige vinnerkandidater. Selv med 13 lag finner jeg det vanskelig å spå utfallet i denne klassen. Det er flere grunner til dette. For det første er det på papiret mange jevngode lag, og for det andre er det slik jeg vurderer det mange kombinasjoner der det etter min mening først og fremst er to leggere som spiller sammen. Ofte går de jeg kaller leggelag langt i denne klassen, ikke fordi det er svake skyttere på lag som har det, men rett og slett fordi det er slitsomt i en hel turnering å spille mot mange leggelag.

Jeg velger å trekke frem fire lag av 13, da det er fire lag som får medalje under NM etter at man klokelig i 2013 gikk bort fra å spille om tredjeplassen.

Favoritten

Største favoritt er nok Økernjentene Ellen Johansen og Lisbeth Fossen. Denne duo har til sammen 22 medaljeplasseringer fra denne klassen der hele 11 av dem er av edleste valør. Ellen har kommet tilbake til petanquebanen for alvor denne sesongen, og hun har vært en av våre fremste kvinnelige spillere helt siden juniortiden. Disse kvinner var med for det som står som en av Norges største triumfer internasjonalt med 4. plass i VM for kvinner. - Så de er godt kjente på banen og har en spillestil som passer til hverandre. Dette er nok også det eneste laget i dette startfelt som kan bytte posisjon om det skulle bli nødvendig da begge er gode leggere og skyttere.  Dette laget har så mye petanqueerfaring og kunnskap at om de hadde stilt opp i dobbel som går samme dag, kan det godt være at jeg hadde tatt dem med i vurderingen også i denne klassen. Det eneste som kan felle dette laget fra å gjøre det godt er deres spillerstil, som er noe av det mest offensive som finnes i norsk petanque. Som nevnt kan dette bli slitsomt mot mange leggelag, men jeg tror som nevnt ikke dette stopper dette laget fra seier.

Se opp for...

Som første utfordrer tar jeg med Ranu Homniam og Caroline Hovind. Laget vant denne klassen for to sesonger siden, men fikk ikke samme flyten i 2013-mesterskapet. Også dette er et damelag som har en skytter på laget, og fungerer samspillet blir det en god plassering. - To av våre mest aktive kvinner på petanquebanen, og nettopp deres stabilitet er det som kommer til å føre dem frem i dette feltet. Laget har nok noe å gå på rent taktisk, men også dette mener jeg å ha registrert har blitt merkbart bedre den senere tid.

Neste utfordrer er vinnere av NM 2013: Anita Stadheim og Elin Rue. Ikke riktig så mye spilling i år på Elin, men Anita spiller jevnt og trutt ute på Follo i ukedagene. Erfaring er det nok av også i dette laget, og begge vet hva spillet dreier seg om. Det som kan felle dette laget fra å nå helt til topps er at det blir en lang dag, samt noe større ustabilitet på skytingen enn de to førstnevnte lag. - Men for all del, de klarte det i 2013 og kan utmerket klare å gjenta det i år.

Leggelaget

Jeg må også ta med et rent leggelag. Her kunne jeg nok ha trukket frem flere, men jeg velger Hanne Arnesen og Ellen S. Andersen. - Nok en erfaren duo, der begge er maskiner i leggingen om det først fungerer. Dette kan trøtte ut mang en motstander og bli dette lagets styrke. Erfaringen til disse damer tilsier at de vil spille på egne ferdigheter og da blir det legging. Jeg kan nesten love at dette laget gir fra seg få poeng i en enkelt runde, og det kreves konsentrasjon i hele kampen om denne duo skal slås. Det taler selvfølgelig negativt at det ikke er en utpreget skytter på laget og at det ikke har vært så mye spilling på noen av disse den senere tid. Men som nevnt, de kommer til å spille kynisk og på egne ferdigheter og det kan holde langt.

Jeg kan med glede konstantere at Smeby har sendt inn sin tippekupong. Har du? Delta i vår tippekonkurranse!

 

Skrevet og vurdert av S.A.