Idrettsregistreringen

30.05.2016

Resultatet av Idrettsregistreringen er nå klar. Klubbene rapporterte om totalt 539 medlemmer ved utgangen av 2015.

Dette er en økning fra 2014 på totalt 65 medlemmer. Da har vi riktignok ikke inkludert tall fra Ammerud, Hamar og Skien, som ved registrering har meldt at de ikke lenger ønsker å stå som offisielle klubber.

En av klubbene, Hamar Petanque, melder samtidig om 30 aktive medlemmer som ukentlig samles til trening og sosial samkomst. Gjennomsnittsalderen er derimot nærmere 80 år, og da ingen av medlemmene ønsker å reise på turneringer eller delta aktivt utenom sitt eget klubbmiljø, har styret valgt å melde klubben ut av seksjonen. Vi håper likevel at Hamarsingene holder spillet i gang, slik at de med tiden kan revurdere beslutningen.

I alle fall, medlemmene i disse tre klubbene telte 55 stk, og selv om disse hadde vært inkludert ville vi opplevd en oppgang fra 2014 til 2015.

Seksjonen bestod ved årsskiftet 2015/2016 av 15 klubber, hvorav fire har opplevd en nedgang i antall medlemmer. I rent antall har dette gjort seg særlig markant i Holmestrand Petanqueklubb, som rapporterte om 21 færre medlemmer enn i 2014, altså fra 82 til 61. Klubben har tatt konsekvensene av dette og kan melde om over 100 medlemmer så langt i 2016. Veldig positivt! Mest dramatisk fall kan det virke å ha vært for Bergen Petanque Klubb som har gått fra 36 medlemmer i 2014 til 20 i 2015, men klubben melder om misforståelser under registrering. Riktig tall skal være 37, altså en (ørliten) økning!

At nevnte nedganger som forekommer av tabellen er ubetydelig i den store sammenheng skyldes først og fremst den imponerende rekrutteringen i regi av Stord Petanqueklubb. Vestlandets største klubb er nå også landets desidert største klubb. Tallenes tale er klar: Fra 49 medlemmer i 2014 til 119 medlemmer i 2015!

- Og se på Son! Fra 9 til 40 medlemmer på ett år gir virkelig håp for fremtiden!

Tall over den yngre garde er dog et sørgelig skue. Her har samtlige klubber en skikkelig jobb foran seg. Vi trenger ungdommen!

Den kjønnsmessige fordelingen er også interessant. Av totalt 539 medlemmer finner vi 381 menn. Mannlige spillere er altså over dobbelt så mange som kvinnelige spillere. Og siden vi allerede har rost Stord for deres medlemsøkning, kan vi også nevne at klubben ved årsskiftet kunne melde om kun 16 kvinner i sine rekker. Vi antar at kvinnerekrutteringen er godt i gang og at vi kan glede oss stort til neste års tall. 

Fordelingen mellom kvinner og menn er besyndelig. Tradisjonelt sett, også internasjonalt, er petanque gjerne en aktivitet for menn. I parker rundt omkring i verden har menn til alle tider samlet seg både for det sosiale og for å få uttløp for sitt udiskutable konkurranseinstinkt. I et likestilt samfunn er det må tide at enda flere kvinner stikker seg frem og kommer på, bokstavelig talt, banen. Slik vil det også automatisk bli enklere å rekruttere barn og ungdom.

Vi håper klubbene tar tallene til etterretning og blir inspirerte til mer aktivitet og tilbud til sine eksisterende og fremtidige medlemmer. Følg med på Petanque.no i dagene som kommer for tips til rekruttering.