Gullår i norsk petanca

23.02.2016

Det var i de dager Karlsen spilte i baris, Kiplesund hadde afro, Nordisk mesterskap fremdeles var ungt og lovende, sporten fikk spalteplass og 13-10 på scoretavla enda ikke var ferdigspilt match. Vi dukker tilbake til midten av 80-tallet da Follo-spillere herjet på landslaget og petanque het petanca.

Tusen takk til Bonsak Hammeraas, på den tid journalist i Østlandets blad, for tillatelse til å gjengi disse artiklene.

 

 

19. september 1986, Østlandets blad

Follo Petancaklubb ble nordisk mester

Tekst og foto: Bonsak Hammeraas

Follo Petanca-klubb representerte Norge under årets Nordiske mesterskap i boule (petanca). Og de tre Follo-spillerne Lars Karlsen, Arne Kjærsrud og Kjell Hide sikret Norge gullmedalje etter overraskende seire over de svenske favorittlagene. Svenskene har de tre foregående årene vunnet dobbelt i Nordisk mesterskap, og Norge klarte altså å bryte deres seiersrekke. Denne uken er Follospillerne for å spille VM i Frankrike, og de er bare å håpe at den nordiske suksessen fortsetter.

Nordisk boule.mesterskap ble arrangert i Sverige. I de tre foregående årene har Sverige som nevnt innledningsvis vunnet dobbelseier i mesterskapet. Det var derfor en meget stor overraskelse at Norge med sine 57 lisensierte spillere skulle klare å slå svenskenes to lag 13-1 og 13-6, henholdsvis i semifinale og finale. Sverige 2 var motstander i finalen.

Norge debuterte i Nordisk for tre år siden. Da ble det syvendeplass av åtte lag. I fjor på hjemmebane på Hellerasten spilte de seg frem til en fin bronseplass, for så å fortsette fremgangen i årets mesterskap med å ta gullet.

Sverige har over 2000 lisensierte spillere innen boulesporten, så når Norge møtte Sverige i semi’n var det nærmest for David mot Goliat å regne. Og svenskenes førstelag hadde innledningsvis vunnet sin pulje klart etter 13-1, 13-1 og 13-2. Men Follo-laget fra Norge lot de smake egen medisin, og den norske laglederen Francisco Sabater fra Kolbotn kunne heie sine kamerater fram til seier 13-1. Det svenske andrelaget fikk også samme medisin, og de måtte forlate banen etter 13-6 til Follo og Norge.

Resultat:

1. Nordisk mester Norge 1 v/ Lars Karlsen, Arne Kjærsrud, Kjell Hide. 2. Sverige 2. 3. Sverige 1. 4. Danmark 1. 5. Danmark 2. 6. Finland 1. 7. Finland 2. 8. Norge 2.

Norgesmestre

Før nordisk mesterskap ble det arrangert NM i boule. Dette skulle være uttagningsstevne for nordisk. Follo Petanca-klubb sikret seg norgesmestertittelen etter en meget spennende og jevn finale mot Oslo Petanca-klubb. Follo med Francisco Sabater, Arne Kjærsrud og Jan Simonsen vant gullet etter 15-14 og to timers finalespill på Frogner stadion. Finalmotstandere var Michel Rey, Jean Jacqie Lelagno og Frank Engebretsen.

Siden to lag skulle representere Norge i Nordisk og VM ble det spilt kvalik om den ledige plassen bak Follo 1. Og Follos andrelag var ikke snauere enn at de vant denne kvalifiseringen. Dermed ble det to Follo-lag til nordisk, og de samme to til VM i Frankrike som går denne uken.

Til VM reiser også to lagledere og formann i det norske forbundet, Stig Lander. Dessuten blir syv supportere med på turen til Espinal hvor det arrangeres. 34 land deltar i mesterskapet, og det kan nevnes av bare i Frankrike finnes det 488 000 lisensierte spillere å velge mellom til å representere landet. Norge har som nevnt 57 å velge blant. Det er er bare å si tvi, tvi og kaste seg ut i det for Follo-spillerne.

 

14. august 1985, Østlandets blad

Overraskende bronse

Tekst og foto: Bonsak Hammeraas

Det ble stor fremgang for norsk petanca-sport da Nordisk mesterskap ble avviklet på Hellerasten sist søndag. Norges førstelag med Morten Torp, Lars Karlsen og Ole Nilsen sikret seg bronsemedaljen. Norges andrelag, også med tre Follo-spillere, kom på femteplass, i et mesterskap hvor storfavoritten Sverige tok de to gjeveste medaljene.

Norge hadde fra tidligere år femte- og sjetteplass som beste prestasjon i Nordisk petanca-mesterskap. Forrige helges NM ga Follo Petanca-klubb anledning til å representere Norge med to lag i Nordisk. Og Follo-spillerne svarte på tilliten med tredje- og femteplass, Norges beste prestasjon hittil i dette mesterskapet.

De syv lagene i mesterskapet ble delt i to puljer. Norge 1 med Morten Torp, Lars Karlsen og Ole Nilsen åpnet med 13-8 mot Danmark 2. Deretter fikk de real stryk av Sverige 2 med 2-13 i sin neste kamp. Tross dette tapet holdt innledningskampene til en plass i semifinalen.

Norge 2 i den andre puljen noterte seg også med seier i sin første kamp. Kjell Hide, Oddvar Karlsen og Per Golberg sendte Danmark 1 av banen etter 13-7. Mot Finland fikk laget stryk 7-13, og mot Sverige 1 hele 3-13. Dermed ble det femteplass på sluttabellen.

Norge 1 møtte storfavoritt og tittel-forsvarer Sverige 1 i semifinalen. Svenskene var meget, meget gode, og nordmennene var i grunnen fornøyde på tross av 2-13. Sverige 2 vant 13-5 over Finland i den andre semifinalen.

Bronsefinalen mellom Norge 1 og Finland ble ikke av de mest velspilte, til det var pøsregn og bløt bane et hinder. Finnene tok ledelsen 5-0, men Norge samlet troppene og kom sterkt til ledelse 8-5. Finland kom seg opp til utligning 8-8. men så var det også slutt for deres del. Morten Torp & Co på det norske laget gikk opp til 13-8 etter sikkert spill i de tre neste settene.

Gullfinalen ble vunnet av Sverige 1 over Sverige 2 med 13-12. Jevnere kan det ikke bli i petanca.

På tross av regnvær under hele mesterskapet, ramlet det likevel innom enkelte publikummere. Og etter det vi forstår blir nok de fleste av disse å finne på petanca-banen med kuler neste gang de kommer til Hellerasten idrettsplass. Follo Petanca-klubb har plass til mange nye medlemmer.

 

9. august 1985, Østlandets blad

Petanca-VM i Marokko

Tekst og foto: Bonsak Hammeraas

Norge stiller to tremannslag til årets petanca-VM i Marokko 25. – 29. september. Sist lørdag ble kvalifiseringen om hvem som skal spille på hvilket representasjonslag avviklet på Hellerasten idrettsplass. Fire fra Follo og to fra Oslo reiser til VM.

Petanca-spillet er en meget stor idrett i utlandet, da særlig i Frankrike og Spania, hvor hundretusener deltar i spillet. Men også andre land har stor utbredelse i sporten, og det hele styres av et internasjonalt forbund, petanca er kanskje mest kjent under navnet Boule.

Norges Boule-forbund får ingen økonomisk støtte av Norges idrettsforbund. NIF føler lite for «nye» idretter i Norge og noen godkjenning av boule-forbundet er foreløpig i det blå. Ingen godkjenning gir heller ingen økonomisk støtte, selv ikke om man deltar i VM med Norge på ryggen.

Turen til årets VM i Marokko koster hver av de norske deltakerne ca. 8 000 kroner, alt av egen lomme. På grunn av de store kostnadene begrenset deltakelsen i VM-kvaliken seg til spillere som så seg råd til å reise. Dermed ble kampen mellom seks spillere som alle drar.

Spillerne som kan benevne seg Norge 1 ble etter kvaliken Kjell Hide, Francisco Sabater og Oddvar Karlsen. I to omganger vant de 13-9 og 13-5 over Paavo Tikkanen, Werner Pfeiffer og Lars Karlsen som dermed blir Norge 2.

De seks spillerne syns det er skuffende at NIF ikke vil støtte opp økonomisk når man representerer Norge i et så stort mesterskap som petanca-VM er. Om det ikke ble noen støtte nå, håper de norske petanca-spillerne at NIF vil trå til ved neste store korsvei som er VM i Montreal Canada neste år.

 

6. august 1985, Østlandets blad

Dobbeltseier til Follo i Petanca-NM

Tekst og foto: Bonsak Hammeraas

Søndagens NM i petanca, som ble avviklet på Hellerasten, ble en stor triumf for Follo Petanca-klubb. Lag 3 med Morten Torp, Ole Nilsen og Lars Karlsen sikret seg norgesmestertittelen, mens klubbkameratene på lag 4 ble toer og sølvvinner. I en meget spennende og god finale sikret Morten Torp & co seg gullet gjennom 15-10 over Francisco Sabater, Kjell Hide og Oddvar Karlsen. Disse to lagene skal representere Norge i Nordisk mesterskap kommende helg, også på Hellerasten.

Seks tremannslag stilte opp i dette aller første offisielle norgesmesterskapet. Innledningsvis spilte alle mot alle og de to beste på tabellen gikk til finale. Morten Torp, Ole Nilsen og Lars Karlsen feide her all motstand til side og sikret seg finaleplass med full pott. Den andre finaleplassen sto til slutt mellom Follo-laget Francisco Sabater, Kjell Hide og Oddvar Karlsen og et lag fra Christiania/NAF. Begge sto med tre seiere før denne siste viktige kampen. Oslo-spillerne var gode og tok ledelsen. Men Francisco & co spilte seg opp etter hvert. Etter taktisk kasting overtok de ledelsen 10-6. I neste omgang hadde Follo-laget enda ett poeng inne, men meget gode kast av Kjell Hide og Oddvar Karlsen helt til slutt sikret laget de nødvendige to poengene for å gå til finalen. Dermed ble det en ren Follo-finale i årets NM.

De «uslåelige» på lag 3 tok ledelsen 1-0 i finalen. Francisco & co svarte med å overta med 3.1 og 5-3. Da sa Morten Torp, Ole Nilsen og Lars Karlsen takk for følget med taktisk og meget godt spill. Fire poeng på en omgang er sjeldent, men like fullt bragte det laget i ledelsen 7-5.

Det fortsatte i samme stil også neste omgang. I trange posisjoner ble motstandernes kuler slått bort fra «lillegrisen», som er den kulen det er om å gjøre å komme nærmest. Dermed tre nye poeng, samt tre nye deretter igjen.

Med ledelse 13-7 manglet de tre «uslåelige» Follo-spillerne bare to poeng for å sikre seg mestertittelen. Francisco & co på lag 4 gjorde et tappert forsøk. En sistekule av Francisco som det virkelig var klasse over sikret redusering til 13-10. Etter at Morten Torp klarte å slå bort «lillegrisen» i siste omgang og sikre at laget fikk ett av de nødvendige to poengene, kunne Lars Karlsen sette inn nådestøtet med sin siste kule, og den sikret gull og norgesmestertittel. 15-10 vant Morten, Ole og Lars til slutt.

De to beste lagene i NM skal representere Norge i Nordisk mesterskap kommende helg, også det på Hellerasten. Det passer jo fint at dette blir to lag fra Follo Petanca-klubb, mer hjemmebane kan det vel neppe bli.

Petanca er en idrett som også er gøy å se på. Publikum er spesielt velkommen til idrettsplassen på Hellerasten kommende søndag for å se om Norges og Follos representanter kan hamle opp med sine andre nordiske venner. Mesterskapet starter ved 9-tiden og holder på utover dagen en god stund.