Mental trening - Til inspirasjon

16.02.2016

Introduksjons- og inspirasjonsforedrag av Karl-Fredrik Velle, Norges Bowlingforbund. Lørdag 13. februar 2016 under Ledermøtet (se egen artikkel).

 

Petanque, som alle andre presisjonsidretter, krever mer enn teknikk og taktikk. Her gjelder det først og fremst å holde hodet klart – og kaldt.

For å greie dette trenger vi noen redskaper. Vi trenger å trene oss også mentalt.

Vær bevisst

Gode vaner er svært viktig. Små detaljer som skaper trygghet og lettere gir oss fokus. Slik kommer vi også raskest mulig i flytsonen. Dersom hodet ditt vil at du skal ha klokken på andre armen, så godta det. Følg instinktet, underbevisstheten slipper aldri taket.

Steng ute unødvendig press utenfra. Unngå folk som gir deg høye skuldre. Ikke les kommentarer på nettet.

Visualiser. Bruk tiden frem mot viktige turneringer og/eller mesterskap til å se for deg banen, kroppsbevegelser, lyder, lys og mulige forstyrrende elementer. Legg deg ned på en sofa, lukk øynene og forestill at du er der når det skjer.

Fullt fokus. Unngå kontakt med publikum om du ikke kan bruke dette til din fordel. Vær bevisst på dine fordeler/ulemper ved å snakke med motstander under kamp. Skru av mobilen. Vi er alle forskjellige, men vær bevisst på hva som fungerer for deg. Vær forsiktig med vaner som plutselig kan endres, slik som mobil tom for strøm.

Kort – eller langt oppsummert: Har man forberedt seg godt i forkant av turneringen eller mesterskapet, stiller man godt rustet. Slik kan man også minimere den såkalte hjemmebanefordelen. Aldri tap på forhånd. Aldri.

Planlegging

Lag din egen plan. Lag en plan som omfatter ditt lag.

Mentale forberedelser:

  • Visualisering
  • Spenningskontroll
  • Fokuskontroll
  • Indre dialog

Konkurranseplan (praktisk): Hvordan skal dere komme dere til banen? Har du nok i kontanter? Mat og drikke? Er tøyet i orden?

Forberedelser:

  • Fokusering
  • Oppvarming
  • Trening

Motivasjon: Hva er ditt mål for turneringen/mesterskapet? Er dette realistisk? Her fins det mange typer mål, men du gjør det lettere for deg selv om du er mest mulig konkret:

  1. Drømmemål: Verdensmester
  2. Langsiktig mål: Sluttspill i EM eller VM
  3. Delmål: Komme på landslaget
  4. Mål for egen del: Lære seg å skru, beherske en annen posisjon enn din foretrukne
  5. Resultat: Pallplass under NM
  6. Prestasjon: Rankingpoeng
  7. Mental innstilling: Ambisjon? Realistisk? Evnen til å evaluere underveis, og revaluere dersom det kreves. Et mål er aldri statisk, men endres kontinuerlig.

De ti målbud

Idrettspsykologen Gould formulerte i 1993 en liste over hvordan man skal kunne nå sine målsetninger. Ved å følge disse rådene vil man lettere kunne motiveres og faktisk nå sine mål. – Det er i alle fall verdt å forsøke.

  1. Sett mest mulig spesifikke og kvantifiserbare mål
  2. Sett utfordrende, men realistiske mål
  3. Sett både kortidsmål og langtidsmål
  4. Legg større vekt på prosessmål enn resultatmål
  5. Sett mål for både trening og konkurranse
  6. Sett positive mål
  7. Sett konkrete datoer for når målene skal være nådd
  8. Sett opp arbeidsstrategier for å nå målene
  9. Skriv daglig logg og noter etter hvert som du når målene
  10. Feedback, justering og evaluering er avgjørende for suksess

Husk: Det er lov å være god.

Lykke til!