Nest best i Nasjonscupen

30.06.2014

Vi gratulerer Morten Torp, Larry Young og Maija Juva med en meget flott andreplass i Veteran-EMs Nasjonalcup!

Norges landslag kvalifiserte seg gjennom en hel helg med kamper på Nedre Gausen tidligere i måneden, les mer i (egen artikkel), og har hver for seg og samlet en solid dose erfaring hva landslagsspilling angår. Yngstemann debuterte som veteran i forrige EM V55 og har fattige tre kamper på merittlisten. - Men i adelskalenderen for åpen/senior tar han sine makkere så det synger: hele 191 kamper spilt for Norge. Ekteparet Young/Juva innehar de to øverste plassene på adelskalenderen for veteraner, med henholdsvis 69 og 47 spilte kamper. Langt større forskjell er det i seniorklassen: Larry har 23 landskamper som senior, mens Maija har hele 104.

Forrige EM var for øvrig tidenes første Europamesterskap for veteraner.  Dette ble avholdt i Danmark for to år siden, og både Larry Young og Morten Torp spilte. Det norske laget gikk helt til topps i Nasjonscupen. Mer om dette i (denne artikkelen).

20 europeiske landslag samlet seg i Luleå, Sverige, helgen 28.-29. juni 2014. Ville Spania kunne forsvare sin tittel, og hvordan ville Norge greie seg i dette selskapet?

Innledende ble spilt gjennom fem kamper i et monradsystem litt utenom det vanlige. Første runde ble trukket, vel og merke med seeding: de åtte beste lagene fra forrige EM var garanterte å ikke møte hverandre i første kamp. Dette gjaldt Spania, Tyskland, Monaco, Finland, England, Tsjekkia, Danmark og vertsnasjonen selv, Sverige.

Monrad altså, hvor vinnere møter vinnere, tapere møter tapere, etc. To runder fredag kveld og resterende lørdag. Etter fem runder ble det klart hvilke fire som var direkte kvalifisert til kvartfinaler. De resterende fire måtte gå igjennom en ekstra runde med direkte utslag. Vinnerne var videre til EMs sluttspill, mens taperne måtte ut i Nasjonscupen, Europamesterskapets såkalte B-turnering.

På samme måte måtte lagene på 13.-20. plass etter innledende ut i ren kamp for å spille i Nasjonscupen. Tapte man dette var man altså ute av alt.

Norge fikk verst tenkelige start med tap i begge de to første rundene. Første kamp endte 4-13 mot Slovenia, og deretter 6-13 mot Østerrike. Larry, Maija og Morten taklet derimot presset og vendte motgang til medgang: lørdagen ble åpnet med seier mot Sveits i tredje runde: 13-6. Deretter stod Tyskland for tur. 3-13 og drømmen om EM-sluttspill ble med det samme knust. Seier i femte og siste runde, 13-4 over Wales, sikret derimot et bedre utgangspunkt for Nasjonscupen.

Motstander i elimineringskampen var Sveits, som man som nevnt slo 13-6 i runde 3. Denne gang skulle sveitserne få to poeng mer, men stadig var nordmennene videre i Nasjonscupen. - Og det skulle gå hele veien til finalen!

Kvartfinalen ble vunnet lett, 13-3 over Skottland. Estland røk deretter ut i seminfinalen, med norsk 13-9 seier. Jersey led samme skjebne, 11-13, mot finaleklare England. Kanskje fikk de engelske en ekstra boost av den knepne seieren, kanskje falt nordmennene sammen. Det ble i alle fall engelsk enveiskjøring i finalen. 0-13. Med i historien hører også til at England møtte årets ferske Europamestere i utslagningskampen for avansement til EMs sluttspill.

Et bittert nederlag i finalen skal ikke skjemme et meget godt resultat sett under ett, spesielt med tanke på den tunge starten: Andreplass i Nasjonscupen er verdt all mulig applaus. Gratulerer!

La oss heller ikke glemme kampen om den gjeveste tittelen av de alle denne helgen: Europamester 2014! Hjemmefavorittene Sverige var direkte kvalifisert etter innledende, men røk i kvartfinalen med minst mulige margin, dette mot Monaco. Det resterende nordiske håpet, Danmark, kapret den siste plassen i EMs sluttspill, med seier over Tsjekkia. Deretter slo Spania i kvart og deretter Tyskland i sin semifinale.  På delt tredje finner vi også Nederland som tapte 4-13 mot Monaco. Monegaskerne vant finalen med akkurat samme siffer. Gratulasjoner til Monaco som veteranklassens Europamestere 2014.