Norgesmestere i Mix og V65

25.06.2015

Vi ble vitne til mye dramatikk, og flere overraskelser, da de første medaljene under årets Norgesmesterskap ble utdelt i Ytre Enebakk. I Mix fikk vi bomber som at de to finalistene fra i fjor røk ut allerede i gruppespillet, men overraskelsene var ikke over. Vi ble vitne til en svært dramatisk, og kort Mix-finale, hvor Tom Johansen og Marianne Myrbråten til slutt ble stående igjen øverst på pallen, etter 13-11 over forhåndsfavorittene Eli Gjengstø og Benny Bel-Lafkih fra Groruddalen.

Vi gratulerer Økern med gull - og Groruddalen med sølv. Økern fikk også med seg to bronsemedaljer fra denne klassen, og gratulasjoner sendes til Maija Juva og Larry Young, Ellen Sanna Andersen og Andero Kelu.

I V65 fikk vi også flere overraskelser, og av de i underkant av 30 som har levert tippekupong vil nok mange ha misset på den første øvelsen. Flere av forhåndsfavorittene røk ut allerede før det begynte å dra seg til, og i semifinalene hadde vi to Holmestrand-lag, et fra Hølen, og et fra Son.

Det ble Daniel Hushovd og Harald Tronrud av HPK-lagene som klarte ta seg til finale, hvor de møtte Jon Norborg og Willy Mørkhagen fra Son. I finalen var laget fra Son i det umulige hjørnet, og vant til slutt 13-3 foran 40 tilskuere i solskinnet på centrecourten. Vi gratulerer arrangørklubben og spillerne med gullmedaljen - og Hushovd/Tronrud med sølvet!

Gratulasjoner sendes også til Inge Aabol og Arild Kristiansen fra Hølen, og Ivar og Berit Ramsvik fra Holmestrand for deres bronsemedaljer.

Ønsker du detaljert referat fra gruppespillet, er det tilgjengelig helt nederst i denne saken.

Gruppespillsrapport

Vi starter med Mixen.

Pulje A)

Ole Hågensen og Elisabeth Hågensen har vist finfin form, og da petanque.no sin utsendte gikk forbi glimtet Hågensen til med å bruke sine tre kuler til to klokkeklare carreauer, og et glimrende skudd. Med tre av tre og +17 ble de puljevinnere. Til åttendedelsfinalen fikk de med seg Ellen Johansen og Dag M. Brekke, mens Caroline Hovind og Marius Wang fikk en tidlig exit. 

Pulje B)

Her kom en gedigen turneringsbombe. For å sitere en petanquepersonlighet som vi lar være anonym: «Dette er en av de største turneringsbombene jeg kan huske». Bergen med Toini og Jon har feid alle av banen, og med tre seire og +19 i score vant de pulja. Med seg fikk de Ingunn Thorvik og Sverre Meisingset. Her kommer bomben: de to finalistene fra Tønsberg i 2014 - Hanne Arnesen/Roger Støa, og to ganger regjerende Norgesmestere i Mix - Marius Breimo/Ranu Homniam, er ute!

Pulje C)

At Eli og Benny var forhåndsfavoritter har de mange innleverte tippekupongene vist. At de skulle gå videre fra gruppa ville gitt svært liten odds, men 13-0, 13-0, og 13-1… Det må en ta seg av hatten for. Eli legger bra, og er veldig stabil, mens Benny får bort det som er av motstanderkuler. Med seg til sluttspillet får de enda et Bergens-lag. Estelle og Hervé vant sine to andre kamper, og slår følge. Vina/John Jørgen, og Lise/Kjell er ute for denne gang. Det kommer nye sjanser senere i mesterskapet!

Gruppe D)

Atle Andersen og Inger Kristiansen har storspilt i gruppespillet, og tok seg videre med tre strake seire og +22 i score. Med seg til sluttspillet fikk de Maija Juva og Larry Young - som etter tap i første kamp mot laget fra Boule Frederik II tok seg seg sammen og vant sine to neste. Annemarie Barker og Mike Barker nådde ikke opp, og det ble med den éne seieren for vertene Kine Gundersen og Kenneth Røkenes.

Gruppe E)

Marianne Myrbråten og Tom Johansen har gjort det meget godt så langt, og vant gruppa overlegent med tre strake seire i gruppespillet, og +22 i score. Med seg til sluttspillet får de Jean Espic og Charlotte Jayer, som vant sine øvrige to kamper. Geir Høstad/Marianne Moholt, og Ragnhild Andersen/Rolf Hermansen, måtte ta til takke med tredje og fjerdeplass.

Pulje F)

Den nye konstellasjonen Signe og Gildas har funnet tonen, og vant alle sine innledende kamper - med imponerende +25 i score. Til sluttspillet blir Riina Hein og Krister Jansson med, som vant sine to andre kamper, og fikk med seg ni plusspoeng. Sonja og John Løkken fra Vika, og Kenneth Larsen og Linda Jørgensen, gikk ikke videre i dag.

Pulje G)

Ellen Andersen og Andero Kelu ble på forhånd spådd som en av utfordrerne til tittelen, og skuffet ikke i gruppespillet. Det ble tre strake seire, om enn i ganske jevne kamper. Med seg til sluttspillet får de Mona Sundet og Ståle Baksetersveen. Hadi Khaddaj og Ida Sæbø Larsen tok tredjeplassen, mens Rune Fuglesang og Mary Lavelle kom på fjerdeplassen

Pulje H)

Dramatikk! Gunvor Berge og Bjørn Vidnes suste gjennom gruppa, og med tre strake seire gikk de videre. Da var det jevnere for resten! Oddvar Karlsen/anita Stadheim, Charlotte Bjørno/Ronny Gudmundsen og Mette Bernhus/Odd Porsmyr sto alle med kun én seier hver. Da skulle det finregnes. Mens Charlotte Bjørno var borte i Økern-teltet uten smil rundt munnen for en sjelden gang, tok Ronny på litt finregning. Med ett eneste plusspoeng mer enn Bernhus/Porsmyr ble det avansement for Gudmundsen/Bjørno, og smilet var tilbake!

Åttendelsfinaler

 • Team Hågensen (GPK) vs Team Estelle (BPK)
 • Team Signe (OPC) vs Team Maija (ØPC)
 • Team Gunvor (OPC) vs Team Mona Sundet (HPK)
 • Team Marianne (ØPC) vs Team Ingunn (Vika)
 • Team Toini vs Team Charlotte (OPC)
 • Team Ellen (ØPC) vs Team Charlotte (ØPC)
 • Team Inger (BFII) vs Team Riina (ØPC)
 • Team Eli (GPK) vs Team Ellen (ØPC) 

Ole Hågensen og Elisabeth Hågensen gjorde kort prosess mot Team Estelle fra Bergen, og vant 13-3 i sin åttendedelsfinale. 

Om den kampen var tidlig ferdig - var det ikke tilfelle for lagene de skulle møte. Signe og Gildas sin kamp mot Maija og Larry tok lang, lang tid, men til slutt halte Team Maija seieren i land, med 13-8.

Ståle Baksetersveen og Mona Berge overrasket da de slo Gunvor Berge og Bjørn Vidnes 13-6 i sin åttendedelsfinale. Undertegnede fikk tilfeldigvis med seg en klokkeklar carreau fra Ståle, og deretter øyekontakt, og en tommel opp. Ståle er i form!

Team Ingunn Thorvik møtte Team Marianne fra Økern. Tom og Marianne vant tilsynelatende kontrollert 13-7, i en kamp som også tok litt tid.

Toini og Jon overbeviste stort i gruppespillet, og vant det som på forhånd så ut som den tøffeste av alle gruppene. Mot Charlotte og Jean ledet bergenserne - men OPC-laget med franske aner ville det annerledes, og snudde til 13-11.

Ellen Andersen og Andero Kelu så ut til å ha veldig god kjemi i laget, og slo Charlotte Bjørno/Ronny Gudmundsen 13-7.

Atle Andersen og Inger Kristiansen imponerte stort i hele dag. I sin åttendedelsfinale fortsatte de storspillet fra gruppespillet, og slo Riina Hein og Krister Jansson fra ØPC 13-4. En av åttendedelsfinalene som var raskest ferdig.

…men ikke raskere enn Eli Gjengstø og Benny Bel-Lafkih mot Ellen Johansen og Dag Morten Brekke. Økernduoen fikk bare med seg ett poeng.

Kvartfinaler

Dermed kunne kvartfinalen mellom Team Inger Kristiansen mot Team Eli Gjengstø starte - lenge før de andre åttendedelsfinalene var ferdig. Petanque.no sin utsendte kom til banen fire-fem minutter før start - så en resultattavle som viste 11-0 da Atle Andersen kastet ut grisen, og begynte tenke ut hvilke revolusjonerende overskrifter som kunne brukes. Det viste seg at de brukte en resultattavle lenger til høyre - det var første gris, og Team Eli Gjengstø tok de to første poengene. Atle og Inger ga GPK-duoen absolutt kamp, og la veldig, veldig bra, men måtte til slutt se seg slått 13-4.

Ellen og Andero fortsatte der de slapp i forrige runde, og slo Charlotte Jayer og Jean Espic med samme siffer som i runden før. 13-7. Ellen legger, Andero skyter. En suksessoppskrift sålangt.

Ståle Baksetersveen og Mona Sundet fikk en ledelse i sin kvartfinale mot Marianne Myrbråten og Tom Johansen, men den ble etterhvert spist opp. Økern-duoen fikk dratt seieren i land, og sikret semifinaleplass med 13-7.

Ole Hågensen og Elisabeth Hågensen fikk omsider spilt sin kvartfinale, etter bortimot halvannen times venting. Det så ut til at de hadde mistet litt av den flyten de hadde hatt frem til da, for de startet med hele seks poeng i sekken i kvartfinalen sin mot Larry Young og Maija Juva, som virkelig var i dytten etter å ha sett svart på det med tap i første gruppespillskamp. 6-0-forspranget ble spist opp, men Larry og Maija rykket fra igjen. Økern-duoen vant 13-6, og tre av fire semifinalister var fra Økern. Det er tidlig i NM - men med slik fangst må vi kalle dem en medaljegrossist.

Semifinaler

På centrecourten, etter at V65-finalen var ferdig, ble de to semifinalene kjørt i gang. Maija og Larry mot klubbkollegaene Tom og Marianne på bane 2, Eli og Benny fra Groruddalen mot Ellen og Andero fra Økern.

Vi starter med det som skjedde på bane 2. Marianne og Tom opp i 3-0, Larry og Maija tar seks poeng og leder 6-3, 6-6, 9-6 til Marianne og Tom, 12-6 til Marianne og Tom, 12-8, 12-9, 13-9: finaleklare. Gratulerer med bronse, Maija og Larry!

På bane 4 utløp det seg ganske likt. 3-0 til Eli og Benny, 3-1, 3-2, 3-3. 7-3 til Eli og Benny, 7-4, 7-6, 8-6, 11-6, 13-6: finale! Det var ikke mange poeng GPK-duoen ga bort på veien til finalen. Gratulerer med bronse, Ellen og Andero!

Finalen

Tom og Marianne møtte Benny og Eli på bane 1. Sistnevnte måtte finne seg i å være store favoritter på forhånd, både fordi flest ville ha hatt dem på tippekupongen, men også på grunn av helt strålende spill hele dagen.

Uværet blåste forbi uten at det slapp fra seg verken store regnmengder eller lyn og torden, og det ble sol og blå himmel da første gris ble kastet ut av Tom og Marianne, som vant trekningen. Allerede på første gris kom det en overraskelse: Marianne og Tom på tre poeng, med tre kuler igjen, og ganske god plass. Tom legger så seg i rygg på Eli, og dytter Eli inn slik at de kun har to poeng. Deretter bruker han to skudd, og skyter til slutt sin egen slik at Eli sin kule forsvinner, han selv blir liggende igjen, og 5-0. Med glimrende spill i påførende runde henter Eli og Benny inn igjen forspranget, og stillingen er 5-5. De følger så opp med tre poeng i påførende runde.

Ny overraskelse på gris nummer tre, når Økern igjen får med seg fem poeng. Opp i 10-8.

Det ble delt ut mye poeng i hver eneste runde i denne finalen, som var over på veldig kort tid. Eli og Benny får med seg tre poeng, snur og leder plutselig 11-10. Det ble også de siste poengene de fikk med seg. Groruddalen-laget misser på siste - Tom får skutt en dobbel, og det er ferdig. Økern med Tom Johansen og Marianne Myrbråten er vinnere av Mix 2015 - gratulerer! 

Veteran +65

Pulje A)

Reidun Johansen og Kristjana Møller var regjerende Norgesmestere i klassen, og startet med å slå en av de absolutte forhåndsfavorittene Odd Reidar Gulbrandsen og Birger O. Hansen 13-12, i en thriller av en kamp - men utover dagen slo Holmestrand-laget tilbake og vant sine to neste kamper på overlegent vis. Inge Aabol og Arild Kristiansen slo Hølen-duoen, og til slutt sto det tre lag med to seire. Da gikk det på score, og de regjerende Norgesmesterne måtte takke for seg, sammen med Edith og Dag Andersen. Aabol/Kristiansen og Gulbrandsen/Hansen til kvartfinale.

Pulje B) 

I denne gruppa var det jevnt, og tett, og til slutt sto to lag igjen på to seire, og to med én seier. To seire var nok for avansement for Daniel Hushovd/Harald Tronrud, og Erik Sørensen og Jan Henrik Nymoen.

Gruppe C) 

Denne gruppa tok tid, men til slutt ordnet det seg og vi fikk to som gikk videre. Det var Bjørn Larsen/Ragnar Pedersen, som vant sine tre kamper og gikk videre med +12 i score. Med seg til sluttspillet fikk de Ivar og Berit Ramsvik, som med sine to seire og seks plusspoeng tok andreplassen. Helge Skjørberg og Hans-E. R. Hansen var av mange utnevnt som forhåndsfavoritter, men måtte ta seg til takke med den sure tredjeplassen. Heller ikke Kirsti Hagrup eller Karin Østlund nådde opp, og røk ut etter gruppespillet.

Pulje D)

Den rutinerte duoen Jan Åge Paulsen og Arild Øynes startet med tap mot Widar Stubberud og Roger Hansen, men slo kraftig tilbake. De vant sine to neste kamper, og vant gruppa. Det ble med den éne seieren for Stubberud og Hansen, som måtte takke for seg sammen med Michel Rey og Tor Friis. «Det er bare gøy, jeg tar det med et smil», sa Michel da han dro - og det er godt at en ikke graver seg ned av skuffelsen etter en dårlig dag! Det siste laget til kvartfinale var Jon Norborg og Willy Mørkhagen.

Kvartfinaler

 • Team Birger Hansen vs Team Mørkhagen
 • Team Erik Sørensen vs Team Ivar Ramsvik
 • Team Jan Åge Paulsen vs Team Inge Aabol
 • Team Bjørn Larsen vs Team Daniel Hushovd

Forhåndsfavorittene Birger O. Hansen og Reidar Gulbrandsen starter med kvartfinale mot Norborg og Mørkhagen. De må se seg slått av et uhyre sterkt Son-lag, som slår til og vinner hele 13-2.

Ramsviks imponerte i gruppespillet, og ga seg ikke der. 13-10 og semifinaleplassen blir sikret, over Erik Sørensen sitt lag. 

Øynes og Paulsen tapte sin første gruppespillskamp, men slo tilbake og vant gruppa. I kvartfinalen sa det imidlertid stopp - det ble 1-13 tap mot Inge Aabol, som tok seg til semifinale og retten til å spille på den vakre centrecourten på Drivbanen. 

Daniel Hushovd har skyteformen i orden, og er av de 16 som skal skyte i skytekonkurransen på fredag. Det stemte også uten skytematte, og laget hans sikret seg semifinaleplass med 13-3 seier over Bjørn Larsen.

Semifinaler

På centrecourten ble det rått parti, både på bane 1 og bane 3. Holmestrandlaget med Hushovd vinner hele 13-3, og det var aldri noen tvil om at de skulle til finale. Det ble dermed bronse til Inge Aabol og Arild Kristiansen.

På bane 3 storspilte Mørkhagen og Norborg fra Son mot et annet Holmestrand-lag; Ivar Ramsvik og Berit Ramsvik fikk ikke mer enn tre poeng; samme score: 13-3, og Son mot Holmestrand i finalen.

Finalen

Willy mot Daniel. Son mot Holmestrand. Drøye 40 tilskuere fikk med seg finalen. Mørkhagen og Norborg hadde storspilt hele dagen, og tenkte ikke gi seg før siste kule for dagen var kastet. De fikk seg tidlig en ledelse, som bare økte, og økte, og økte. På stillingen 11-2 avslutter Mørkhagen med en kjempecarreau; 12-2. Hushovd sitt lag fikk ett poeng til, men der stoppet det. På siste gris så det ut til at lagene valgte seg hver sin side av grisen. Holmestrand til høyre, Son til venstre. Til slutt fant Norborg veien gjennom, og fikk inn det siste poeng. 13-3, en score man ble vant med i V65-klassen på centrecourt. Gratulasjoner med gullmedaljen sendes til Son Petanqueklubb. Arrangørklubben stakk av med den første gullmedaljen - og klokka var ikke en gang rundet 17.00!

 

NM 2015: Mix Dobbel

Torsdag 25. juni

1. Marianne Myrbråten og Tom Johansen, ØPC

2. Eli Gjengstø og Benny Bel-Lafkih, GPK

3. Ellen Sanna Andersen og Andero Kelu, ØPC

3. Maija Juva og Larry Young, ØPC

5. – 8. plass

Inger Berit Kristiansen og Atle Andersen, BFII

Elisabeth Hågensen og Ole Hågensen, GPK

Mona Sundet og Ståle Baksetersveen, HPK

Charlotte Jayer og Jean Espic, OPC

9. – 16. plass

Estelle Guerfi og Herve Socquet-Juglard, BPK

Toini Hoel og Jon Larsen, BPK

Gunvor Berge og Bjørn Vidnes, OPC

Signe Hovind og Gildas Mevel, OPC

Riina Hein og Krister Jansson, ØPC

Ingunn Thorvik og Sverre Meisingset, VPK

Charlotte Bjørno og Ronny Gudmundsen, ØPC

Ellen Johansen og Dag Morten Brekke, ØPC

Øvrige lag (uplasserte)

Lise Østby, Kjell Erlandsen, BFII
Ragnhild Andersen, Rolf Hermansen, BFII
Mette Bernhus, Odd Porsmyr, BFII
Ida Sæbø Larsen, Hadi Khaddaj, BPK
Linda Jørgensen, Kenneth Larsen, BPK
Anita Stadheim, Oddvar Karlsen, FPK
Annemarie Barker, Mike Barker, FPK
Rune Fuglesang, Mary Lavelle, GPK
Geir Høistad, Marianne Moholt, HPK
Caroline Hovind, Marius Wang, OPC
Ranu Homniam, Marius Breimo, OPC
Kine Gundersen, Kenneth Røkeness, SON
John Jørgen Byggjordet, Vina Naidu, VPK
Sonja Løkken, John Løkken, VPK
Hanne Arnesen, Roger Støa, ØPC

 

NM 2015: V65 Dobbel

Torsdag 25. juni

1. Jon Nordborg og Willy Mørkhagen, SON

2. Daniel Hushovd og Harald Tronrud, HPK

3. Ivar Ramsvik og Berit Ramsvik, HPK

3. Inge Aabol og Arild Kristiansen, PCH

5. – 8. plass

Birger O. Hansen og Odd-Reidar Gullbrandsen, HPK

Erik Sørensen og Jan Henrik Nymoen, TTP

Arild Øynes og Jan Åge Paulsen, HPK

Bjørn Larsen og Ragnar Pedersen, PCH

Øvrige lag (uplasserte)

Johan Øren, Tormod Olsen, BFII
Hans-Erik Røneid Hansen, Helge Skjørberg, HPK
Tor Friis, Michel Rey, OPC
Dag Meisingset, Ellen Meisingset, PCH
Kristjana Møller, Reidun Johansen, PCH
Widar Stubberud, Roger Hansen, PCH
Kirsti Hagerup, Karin Østlund, SON
Edith S. Andersen, Dag Andersen, TTP