Fremtidsrettet årsmøte
Tolv klubber var representert da Årsmøtet i Norges Fleridrettsforbund Seksjon Petanque ble avholdt på Fornebu lørdag 29. mars 2025. Styremedlemmer ble takket av, nye medlemmer ble valgt inn og seksjonsleder Tore Blokhus går inn i en ny periode med god mot, intensjoner og tro på fremtiden.
Petanque og de tre øvrige seksjonene i Norges Fleridrettsforbund, Friskis&Svettis og Boccia og Teppecurling, møtes annet hvert år for årsmøter og samles etter disse til felles forbundsting. Flere av deltakerne på årsmøtet deltok også på Tinget, men her var ingen saker meldt inn. Petanque representeres av Tore Blokhus også neste periode, må sammen med Maija Juva, mens Lisbeth Johannesen ble takket av som styremedlem. Se protokoll fra Tinget i Norges Fleridrettsforbund 2025 (lenke kommer).
Seksjonsleder Tore Blokhus innledet årsmøtet med å fortelle om en periode på godt og vondt. En stol stod tom. Styrets Gabriel falt bort for ett år siden, og i likhet med miljøet som helhet har hans bortgang også preget styrearbeidet sterkt.
Tore fortalte at styret har fokusert på en god balansegang mellom topp og bredde, og at spilling og organisering skal være kjekt. Styret må ha kapasitet til å følge opp all aktivitet og kunne arbeide med rekruttering, og er avhengig av at vi kviler på kvarandre. Miljøet er avhengig av at mange tar tak.
Protokoll fra Årsmøtet i Seksjon Petanque 2025 (kommer)
Årsmøtet og de fremmøtte viste med sine mange innspill, spørsmål og interesse at denne given og entusiasmen lever i beste velgående. - Alt dyktig dirigert av erfarne Rolf Hermansen, nok en gang valgt som ordstyrer.
Styret har i perioden 2023-2025 bestått av leder Tore Blokhus, nestleder Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih, styremedlemmene Øystein Johannesen, Gunvor Berge og Bjørg Riibe Ramskjell, samt varamedlemmene Maija Juva og Lars Kiplesund. Øystein erstattet i mai 2024 Gabriel som nestleder, mens Maija rykket opp som fullverdig styremedlem.
Styret har hatt tett samarbeide med Arild Skjæveland har vært ansatt i idrettsforbundet med 20 % stilling som konsulent for seksjonen, og Christian Grønli med en 30 % stilling som generalsekretær for fleridrettforbundet. Samarbeidet blir like viktig også i fortsettelsen.
Men nå med noen endringer i styret. Bjørg, Nord-Norges blide representant, ønsket ikke gjenvalg og ble takket av for sin gode innsats. Det samme ble Lars, som i perioden har representert Innlandet. Nye styremedlemmer er Eli Gjengstø og Max Carlstrøm-Refsum, mens Maija går tilbake som varamedlem med spesielt ansvar for dommerarbeidet. Resterende varamedlem er Edvart Fjære. Takk til de som går ut, takk til de som fortsetter og takk til de som går inn.
Beretningen fortsatte med honnør til de tre som i perioden har fått utmerkelser for sin innsats for norsk petanque: Maija Juva for sitt utrettelige arbeide for dommersatsningen, Eli Gjengstø for hennes verv som webredaktør siden 2009, og ikke minst til Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih (2001-2024) som æresmedlem i FF Petanque post mortem. Begrunnelser for utmerkelsene er gjengitt i sin helhet i styrets beretning.
Rekruttering er et stadig tilbakevendende tema og problemstilling i petanque, men faktum er at norsk petanque har opplevd en god økning i denne perioden. Hele 6 klubber er kommet til på disse to årene, og det antas en merkbar økning også i antall lisenser etterhvert som disse klubbene blir mer integrerte i miljøet. Vi er nå rett i underkant av 800 medlemmer, og den magiske grensen på 1.500 er ikke avskrekkende langt unna. Når vi dette antallet premieres vi med både økt økonomisk støtte og kongepokal. Det kan ikke sies ofte nok: Dette er et svært viktig mål!
Et viktig prinsipp for styret har vært nært samarbeide med klubber. Nasjonale dommer-, software- og treningskurs har blitt tilbudt med god deltakelse og tilbakemeldinger. Vektlegging av samarbeide preget også saker til årsmøtet, hvor styret har ønsket å vektlegge satsningsområder og be om innspill og støtte, heller enn å be årsmøtet om konkrete vedtak. Igjen dette helt essensielle: Vi må "kvila på kvarandre", vi er avhengige av at vi drar lasset sammen.
Internasjonalt kan vi se tilbake til deltakelse i mange mesterskap, og flere medaljer i Nasjonscupen. Beste resultat er kvinnenes gull i Nasjonscupen for trippel sommeren 2024. En plutselig regelendring fra det internasjonale forbundet FIPJP med hensyn til kvalifisering til VM, har satt små petanquenasjoner som Norge i en vanskelig situasjon, og styret poengterte i egen sak til årsmøtet at et større arbeide rundt landslag og landslagssatsing vil bli viktig i årene som kommer. En konkret sak som ble vedtatt i denne sammenheng var økt støtte til landslag; fra 2.000 til 3.000, med mulighet til å søke om ytterligere støtte. Selv om flere tok til ordet for full finansiering, er dette dessverre ikke realistisk på nåværende tidspunkt. Økningen vil uansett være et bilde på at vi beveger oss i riktig retning.
Holmestrand Petanqueklubb hadde, som eneste klubb, i forkant sendt inn forslag til saker, både for votering og videre diskusjoner. Dette inkluderte både krav til turneringer, B-sluttspill, dommere og avlønning av sistnevnte. Styrets nestleder Øystein viste til sittende styres arbeide med å spissformulere offisielle regler og retningslinjer, med resultat som skal være klart innen sesongstart. Særlig nåværende poengfordeling skaper ofte problemer ved ulike oppsett og sluttspill, og årsmøtets deltakere kom med en rekke gode innspill som vil lette styrets arbeide fremover. Klubbens forslag til vedtak var komplisert og bestod av flere delsaker. Kompleksiteten gjorde at kun 3 valgte å stemme for, men intensjonen og diskusjonen som ble vekket kommer uansett godt med i neste styreperiode.
HPKs sak om felles dugnad for rekruttering vekket dermot 100 % helhjertet støtte. Typisk tendens er at spillere er fornøyde med sin egen andedam, men gulroten som kan nytes ved mindre enn doblet medlemsantall er så god at vi MÅ snakke mindre, og gjøre mer. Initiativ som familiemedlemsskap og flyers ved trening på synlige steder er konkrete forslag vi mer enn gjerne formidler videre.
Det aller viktigste var likevel dette: Årsmøtet vedtok å fristille Oslo Boule Alliances midler øremerket til nasjonal hall i hovedstadsområdet. Seksjonsstyret har etter dette mulighet til å bruke inntil 100.000 kroner pr. år dersom det foreligger prosjekt av nasjonal betydning. Vedtaket ble enstemmig vedtatt av de totalt 15 stemmeberettigede. Dette kan være av største betydning for et skikkelig løft innen rekruttering, og en solid motivasjon for å klekke ut en strategi som virkelig kan bære frukter.
Troen på fremtiden preget årsmøtet og den gjennomgående positiviteten tar vi med oss videre.
For nå er det nye tak for seksjonsleder Tore og hans styre. Og husk: Et styre er aldri sterkere enn fellesskapet. Vi drar lasset videre - sammen!