Medaljer til Norge i Nasjonscupen

25.06.2024

Europamesterskapet i Singel/Dobbel/Mix ble avholdt i Martigny, Sveits, 19. - 23. juni 2024. Norge kan etter disse fem mesterskapene skilte med åttendedelsfinale i Dobbel Kvinner, sølv i Nasjonscupen for Singel Kvinner og bronse i Nasjonscupen i Dobbel Mix.

Faktisk er dette likt resultat som forrige mesterskap, hvor Ranu Homniam fikk sølv i Nasjonscupen, Marius Wang og Max Carlström fikk bronse i Nasjonscupen, og hvor Ranu og Charlotte gikk videre til A-sluttspill. Tatt i betraktning den svært krevende oppladningen med bortgangen av Gabriel, sønn av Benny og god venn av øvrige på laget, var deltakelse i EM en seier i seg selv. Gabriel skulle for øvrig også vært med som delegat til EM.

Det europeiske forbundet CEP og det sveitsiske forbundet, tekniske arrangører av Europamesterskapet, lot Gabriel stå som delegat for det norske landslaget, og hedret ham før spillestart med ett minutts stillhet. Det var et gripende øyeblikk som vi er dypt takknemlige for.

Og for et arrangement det var! Fem mesterskap i ett er selvsagt utrolig krevende, men tidsskjemaet holdt. Mat og fasiliteter var meget bra, blant annet med en egen lounge for spillere som kunne ta seg en liten blund innimellom slagene. Med storskjerm utenfor samlet horder seg både for å se petanque og fotball, og i mingleområdet var det mange salgsboder både med petanquekuler, effekter samt mat og drikke. Det hele ble absolutt profesjonelt utført, meget gledelig!

Banene skal også nevnes. Med store steiner og steinhard asfalt under var det en stor fordel å løfte høyt og langt frem med mye backspin. For å mestre dette kreves mye trening, eller rett og slett rikelig talent. Brukte man mye kraft for å komme frem eller ikke slapp helt rett føk kulene avgårde.

Hva så med de norske resultatene?

Ranu Homniam og Charlotte Jayer gikk videre med et nødskrik: Bare to seire i innledende skulle normalt sett ikke holde til A-sluttspill, men samtlige resultater gikk Norges vei i femte runde. 2 seire og 15 buscholzpoeng var akkurat nok til 16. plass.

Drawbacket var selvsagt at Norge måtte møte det best rankede landet i åttendedelsfinalen, ikke overraskende nok Frankrike. De franske spillerne var ikke avskrekkende, men Frankrike er nå en gang Frankrike. De gjorde flest kuler, og Norge fikk bare tre poeng.

Det skal også sies at Frankrike BLE europamestere, etter å ha slått Belgia i finalen. På delt tredje: Luxembourg og Tyskland. Det var ikke småtterier Norge måtte møte på sin vei.

Første runde ble vunnet 11-10 mot Ukraina, mens Luxembourg knep seieren i andre med sifrene 10-7. Norge var på topp i tredje med 13-2 over Østerrike. Ungjentene fra Sverige viste seg solide og demonstrerte at Linnea og Frida er vel verdt å følge med på i årene som kommer: 5-13. Antall lag og resultater så langt i mesterskapet ga et håp om at det i teorien kunne holde med to seire, men tre seire var garantert sluttspill. Tyskland i femte runde var tøft, men Ranu og Charlotte viste muskler og ledet stort før tyskerne ropte av glede etter å greie 8 poeng i de to siste rundene, nok til å vinne. Den var sur. - Desto artigere når det likevel skulle ende med A-sluttspill!

Nøyaktig like mange seire og buscholzpoeng ble det i herredobbelen, hvor tospannet bestod av Bastien Testaniere og Benny Bel-Lafkih. En sterk seier mot Tsjekkia (11-10!) ble etterfulgt av en real nedtur mot Nederland med ingen norske poeng. Kees Koogje i storslag hamret inn carreau etter carreau og makker Joey var ikke stort dårligere han heller. Ikke så rart at nettopp disse endte opp i finalen mot Frankrike. Serbia i tredje kamp fikk bare tre poeng, mens Norge maktet fem poeng mot Italia i fjerde. Litauen i femte kamp var alfa og omega å vinne for begge land, men det ble med 4-13.

Norge gikk direkte til kvartfinalen i Nasjonscupen hvor de tapte 6-13 mot Estland. Det ble også estisk triumf i finalen, med Latvia på sølvplass og bronse til Skottland og Østerrike.

Norges dobbellag i Mix var samboerparet Charlotte Jayer og Bastien Testaniere. Israel ble for harde å knekke i første (6-13), men Litauen i andre ble vunnet nokså enkelt med 13-3. Et surt tap (8-10) mot Finland, ga motivasjon til å banke Slovkia 13-3 i fjerde. Og siden det gikk såpass opp og ned: Femte kamp ble tap mot Estland (5-13). Fasit ble dermed 2 seire og 12 buscholzpoeng.

I kvartfinalen ledet Norge med god margin mot Finland, før den finske sisuen gjorde kampen litt vel spennende. Det holdt akkurat: 13-12! Den mannlige spilleren for Tyrkia gjorde en enorm prestasjon hele semifinalen igjennom og spilte i praksis med tre mot seks kuler. Det er bare å bøye seg i støvet! 

 

Norges kvinnelige representant i Singel var Ranu Homniam som viste seg knallsterk fra start med 13-8 over Monaco. For å understreke denne prestasjonen: Hun endte opp i finalen. Ranu hadde også taket på Frankrike, men det glapp i siste runde: 8-10. Skuffelsen satt nok i, for Ranu tapte tredje kamp mot Estland, som hun på papiret ville slått langt flere ganger enn det motsatte. Heller ikke mot Italia gikk det veien (5-13), men det holdt med et nødskrik mot Sverige (12-11) i siste innledende. 2 seire og 15 buscholzpoeng, akkurat likt som i dame- og herredobbelen. Norge fikk dermed bronsemedalje, her med coach Eli Gjengstø til høyre. I finalen sikret Litauen med coach Dag Nygård, nordmann med mange års fartstid i Follo Petanca, gull med sin 13-7 seier. På delt tredjeplass med Norge var Slovakia.

I kvartfinalen presset Ranu Ungarn godt og lot henne ikke få mange poeng. Ved siden av vant Litauen over Israel. Dermed ble det en coachduell mellom Marius Breimo og Dag Nygård i finalen! Litauske Irma gjorde en svært god finale og vant relativt fort og komfortabelt og plasserte Norge på sølvplass.

Benny Bel-Lafkih representerte Norge i EM Singel Herrer, hvor han endte med 2 seire og 11 buscholzpoeng i innledende matcher. Det begynte tøft mot Danmark og Andorra hvor det ble med fem poeng mot begge motstandere. I tredje kamp viste Benny ingen nåde mot Hellas: 13-0! Også mot Israel vartet Benny opp med svært godt spill, men den israelske unggutten vant knepent 13-12. To seiere ville ikke være nok til avansement til EMs sluttspill i denne klassen, men en god seier i siste mot Latvia ga et godt utgangspunkt for Nasjonscupen.

Bulgaria ble motstander i åttendedels, men grunnet trenerproblemer ble landslagstroppen diskvalifisert. Benny vant dermed på walkover og var plutselig klar for kvartfinale mot Serbia. Siden herredobbelen gikk såpass bra for Norges del mot nettopp Serbia, fikk nok både spiller og støtteapparat bakoversveis over storspillet serberen serverte. I semifinalen kom han derimot til kort mot Luxembourg. Sistnevnte vant finalen over Latvia med minste mulige margin. Tyrkia delte bronse med Serbia.

 

Europamesterskapet 2024

Singel Kvinner

1. Frankrike

2. Monaco

3. Tyrkia

3. Spania

Singel Herrer

1. Spania

2. SVERIGE: Ivar Liljegren

3. Monaco

3. Frankrike

Dobbel Mix

1. Belgia

2. Nederland

3. Tyskland

3. Frankrike

Dobbel Kvinner

1. Frankrike

2. Belgia

3. Luxembourg

3. Tyskland

Dobbel Herrer

1. Frankrike

2. Nederland

3. Belgia

3. Monaco