Solskinn, mørke og etterlengtet ute-petanque!

06.04.2024

Sesongpremieren 2024 lyste opp med både solskinn og spenning, da den etterlengtede ute-sesongen for petanque endelig ble sparket i gang! Oslo Petanque Club (OPC) hadde igjen den store gleden av å rulle ut den røde løperen for sesongens første rankingturnering.

Yr.no spådde årets vakreste dag til nå, og forventningene var skyhøye blant entusiastene som samlet seg for en dag med sport, sol og sosialt samvær. Det var hjertelige gjensyn, spennende oppgjør på banen og ikke minst, den uovertrufne kombinasjonen av grillduft og loddsalg, som alle bidro til å løfte dagen til nye høyder i OPCs streben etter å skape uforglemmelige øyeblikk for alle tilstedeværende.

Hele 22 lag hadde meldt sin ankomst, ivrige etter å sette sitt preg på turneringen, og ble delt inn i seks grupper av en turneringsledelse som entusiastisk proklamerte: «Vive le petanque!», idet de valgte å starte hver kamp på 0-0 og uten tidsbegrensninger.

Gruppe A

Gruppen ble dominert av damelandslaget bestående av Ranu Homniam, Gunvor Berge og Eli Gjengstø. De tapte kun 11 poeng over tre kamper og sikret seg dermed gruppeseieren med et solid forsprang til nærmeste utfordrere, veteranene fra OPC og Follo - Svein Bruu, Jakki Razaka og Atle Smeby. Dette var de eneste lagene fra gruppen som kvalifiserte seg for A-sluttspillet. Gruppen inkluderte også Jan Holm, Kay Bergh og Rune Andersen fra Sinsen, samt Zoran P Klokan, Stefan Løvaas og Aleks Obradovic fra BFII.

Gruppe B

I denne gruppen endte det jevnt, med tre lag som alle oppnådde to seire. Dagens yngste spillere, Christina Michelsen Tansihaug (sammen med Arve Michelsen og Johnny Johansen fra Follo) og Jonas Zell Gurrich (med Lars Erik Wilsher og Bente Larsen fra HPK), spilte en nøkkelrolle for sine lag og bidro sterkt til deres avansement til A-sluttspillet. De rutinerte damene Lisbeth Fossen, Mette Bakke Åkvåg og Marianne Myrbråten sikret seg også plass i A-sluttspillet. Nykommerne fra Storøya, Odd Rudjord, Lars Krogh og Anders Bernt, representerte nye klubber i rankingturneringene, noe som var en hyggelig tillegg, ikke A-slutspill denne gang men det kommer nye muligheter.

Gruppe C

Forhåndsfavorittene og tidligere Kongepokalvinnere, Francois Soto og Ståle Baksetersveen, sammen med Tom Soto, endte overraskende nok med to knappe 12-13 tap og avsluttet gruppespillet med kun én seier. Takket være turneringsledelsens generøse format med et omfattende sluttpill, kvalifiserte de seg likevel til åttendelsfinalen. Ingvill Kiplesund, Mike Barker og Ole Porsblad stakk av med gruppevinsten, mens Line Eliassen, Geir Høistad og Geir Brendemo tok den andre plassen som også ledet til A-sluttspillet. Hadi Khaddaj, Bjørn Vidnes og Øystein Kruge fra OPC utgjorde det fjerde laget.

Gruppe D

OPCs Marius Wang, Marius Breimo og Max Carlstrøm-Refsum vant denne gruppen med tre seire og en jevn innsats. Den siste kampen mot Lise Østby, Nina Augustin og Ragnar Weseth var et høydepunkt, hvor OPCs lag lå under gjennom store deler av kampen, men likevel klarte å sikre seieren med 13-10. Fra denne gruppen gikk også OPCs Jan-Vidar Hauger, Jan-Egil Andresen og Ugo Faccioni, samt HPKs Jan-Erik Jensen, Heidi Skjørberg Nilsen og Veronica Mathiesen til A-sluttspillet.

Gruppe E

Med bare tre lag var denne gruppen tettpakket med action, hvor alle lagene vant to kamper. Kun fire poeng skilte første- og tredjeplassen. Laget bestående av Rune Kristoffersen, Robert Pettersen og Lars Kiplesund endte på topp, etterfulgt av Camel Benkheira, Mustafa Djebrouni og Mili Selimovic. På tredjeplass kom Ronny Gudmundsen, Roger Støa og Tom Johansen. Denne gruppens jevne utfall kom ikke som noen overraskelse for de som kjenner norsk petanque.

Gruppe F

Også denne gruppen bestod av tre lag, hvor favorittene Benny Bel-Lafkih, Gabriel Gjengstø Bel Lafkih og Bastien Testaniere tok seieren i deres første kamp mot Larry Young, Maija Juva og Bror Bøhler, men tapte den andre mot HPKs Johnny Skjørberg, Are Rystad og Bjørn-Arne Nordhagen. Gruppevinneren ble dermed laget fra Holmestrand, med Groruddalen på en solid andreplass.

Sluttspill

Sluttspillet begynte med åttendelsfinaler, en avgjørelse som i etterkant kan vurderes som en glipp med tanke på sesongens tidlige stadium og den tidlige mørkleggingen. Turneringen hadde mange lag og derfor mange kamper, noe som var tanken bak formatet.

I den første runden av sluttspillet ble det spilt to spesielt utfordrende kamper. OPCs team med Max, Marius og Marius møtte GPKs trio med Bastien, Benny og Gabriel, og kontrollerte kampen godt, og vant med 13-7. En annen kamp som på papiret så tøff ut, var mellom Mili, Camel og Mus mot HPKs Johnny, Are og Bjørn-Arne, en kamp som ble avgjort i siste runde til fordel for HPK med 13-12.

I kvartfinalen stod en kamp litt ekstra ut, den mellom Ranu, Gunvor og Eli mot Max, Marius og Marius. Det ble en lang og hard kamp, hvor damene til slutt trakk det lengste strået med 13-12.

Semifinalene bød på tett og spennende spill, med 13-9 i begge kamper. Lag Johnny/Are/Bjørn-Arne slo Svein/Jakki/Atle, og Gunvor/Ranu/Eli vant over Robert/Rune/Lars.

Finalen, en kamp som sto mellom HPKs vintertrente ess og det robuste damelandslaget, ble en kamp for historiebøkene, avholdt under dramatiske forhold med mørke som sin største utfordrer. Til slutt var det HPK som med stor dyktighet manøvrerte seg gjennom mørket til seier og ære.

Oslo Petanque Club uttrykker sin dypeste takknemlighet til alle spillere, dommere, frivillige og tilskuere for en strålende dag under solen i hjertet av Oslo. Vi ser fram til flere minneverdige stunder sammen, og gir rendezvous i Vika den 20. april. La petanque-sesongen 2024 bli den beste noensinne!

 

For Oslo Petanque Club

Max Carlstrøm-Refsum

 

Sesongpremieren

2. påskedag 2024, Frognerparken i Oslo

1. Johnny Skjørberg, Are Rystad, Bjørn-Arne Nordhagen, HPK

2. Eli Gjengstø, Ranu Homniam, Gunvor Berge, GPK/OPC

3. Lars Kiplesund, Rune Kristoffersen, Robert Pettersen, HEPK/GPK

3. Svein Bruu, Jean Jaques Razaka, Atle Smeby, OPC/FPK

5. - 8. plass

Max Carlstrøm-Refsum, Marius Breimo, Marius Wang, OPC

Lisbeth Fossen, Marianne Myrbråten, Mette Bakke Åkvåg, ØPC

Jan-Vidar Hauger, Jan-Egil Andresen, Ugo Faccioni, OPC

Ståle Baksetersveen, Tom Soto, Francois Soto, HPK

9. - 16. plass

Jan Erik Jensen, Heidi Skjørberg Nilsen, Veronica Mathiesen, HPK

Benny Bel Lafkih, Bastien Testaniere, Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih, GPK

Line Eliasen, Geir Høistad, Geir Arne Brandemo, HPK/TTP

Christina Michelsen Tansihaug, Arve Michelsen, Johnny Johansen, FPK

Lars-Erik Wilsher, Bente Larsen, Jonas Zell Gurrich, HPK

Mike Barker, Ingvill Kiplesund, Ole-Fredrik Porsblad, FPK/HEPK/GPK

Ronny Gudmundsen, Tom Johansen, Roger Støa, ØPC

Camel Benkheira, Mili Selimovic, Mustafa Djebrouni, OPC

B-sluttspill

B1. Hadi Khaddaj, Bjørn Vidnes, Øystein Kruge, OPC

B2. Zoran Puvacha Klokan, Stefan Løvaas, Aleksander Obradovic, BFII

B3. Larry Young, Maija Juva, Bror Bøhler, ØPC/?

B3. Jan Holm, Rune Andersen, Kay Bergh, SIN

Øvrige lag

Lars Krogh, Anders Bernt, Odd Rudjord, STO

Lise Østby, Nina Augustin, Ragnar Weseth, BFII/SIN

 

 

Forsidebilde: Zoran P Klokan

Øvrige bilder: Max Carlström-Refsum og Petanque.no