Kvinnenes VM 2023: Bronse i Nasjonscup

10.12.2023

Verdensmesterskapet i Petanque 2023 har vært omtalt som et nestenmesterskap for Norges kvinnelandslag. Flere av resultatene setter to streker under den påstanden, men vel så treffende er det for posisjonen vi befinner i oss i, og som vi har vært i i flere år: Rett under de beste, bare noen marginer unna.

Eller, er det realisitisk å tenke at vi er like ved å ta steget opp til pallen i lagidretten Petanque? Det burde ikke være forventet av noen, og i alle fall ikke i et verdensmesterskap. - Et VM som attpåtil er lagt til Asia.

Verdensmesterskapet i Petanque Kvinner

22. - 28. november 2023, Bangkok i Thailand

  • Eli Gjengstø, GPK
  • Charlotte Jayer, GPK
  • Ranu Homniam, GPK
  • Lisbeth Johannesen, SPK
  • Coach: Marius Breimo, OPC

Mens nivået i europeiske land stadig blir vassere, i alle fall i den forstand at nesten-nasjonene har blitt bedre og stadig flere truer de etaberte stornasjonene, vokser gapet opp til de asiatiske landene.

Thailand har vært en ener i to tiår på kvinnesiden, med Kambodsja som knivskarp konkurrent de siste ti årene. Riktignok med noen hederlige unntak, men likevel. I VM 2023 fikk vi oppleve to nye asiatiske nasjoner som verdensmestere i henholdsvis trippel og presisjonsskyting.

Vi er kanskje ikke så mange, men vi biter fra oss... Christian Grønli, generalsekretær i Norges Fleridrettsforbund, tok seg en liten ferietur til Bangkok for å støtte opp om landslagsspillerne og coach Marius. Det var av stor verdi!

Her har vi rett og slett lite å stille opp med. Sånn er det bare, og det gjelder de aller, aller fleste nasjoner. Vi har ikke teknikken som skal til for å mestre det krevende underlaget som er sjeldent kost utenom i asiatiske mesterskap. Vi har ikke treningsmengden som kreves for å holde koken i en hel kamp, over mange kamper, gjennom et helt mesterskap. Vi har ikke kamptreningen i å møte solid motstand som vi ikke kjenner opp og ned i mente fra før av. Sånn sett kan vi kalle det nesten. For vi er der, vi kjemper og blir lagt merke til.

La oss først se på tallenes klare tale:

VM Innledende

Norge - Sør-Korea: 13-0

1. kamp. Eli, Charlotte og Ranu

Norge - Thailand 2: 10-11

2. kamp. Eli, Charlotte og Ranu

Norge - Malayasia: 0-13

3. kamp. Eli, Charlotte og Ranu. Lisbeth inn for Charlotte.

Norge - Belgia: 12-11

4. kamp. Eli, Charlotte og Ranu.

Norge - Tunisia: 5-8

5. kamp. Eli, Charlotte og Ranu.

Nations Cup

Norge - Philipinene: 11-10

1/16-dels. Lisbeth, Charlotte og Ranu. Eli inn for Lisbeth.

Norge - Slovakia: 13-0

Kvartfinale. Eli, Charlotte og Ranu

Norge - Japan: 13-7

Kvartfinale. Lisbeth, Eli og Ranu. Charlotte inn for Lisbeth.

Norge - Belgia: 12-13

Semifinale. Eli, Charlotte og Ranu

Innledende fikk altså den beste start som tenkes kan: Fanny mot Sør-Korea, en motstander vi ikke kunne forvente oss å høste særlig med bucholtzere fra, men som uansett ga oss en god følelse i begynnelsen av VM.

Coach Marius hadde tidlig drillet oss i viktigheten av høye, rette legg, og banen vi spilte på var helt perfekt til nettopp dette. Jo høyere og lengre frem, jo bedre, så fremt buen var riktig og slippet helt rent. - Det minste feilkjær og kulene føk av gårde. I alle fall de som ikke bare døde. Terrenget var høyst utfordrende og spesialdesignet til å gjøre spillere utrygge. Som om ikke det var nok var skuddene helt nødt til å treffe på jernet, og særlig utfordrende var det selvsagt å fjerne kuler som var godt begravd ned i den løse steinmassen. 

Selvtillitten fra Sør-Korea var gull verdt da motstanderne i kamp 2 var klare: Thailands andrelag. Med mange ganger verdensmester Thongsri Thammakord i førersetet møtte Thailand et norsk landslag med lave skuldre, dog sultne på poeng. At det skulle bli så mange, hadde nok ingen av partene trodd. Vi kunne like gjerne ha vunnet. 

Og når man er så nært et skrell, blir man inni margen skuffet og frustrert. Tredje kamp mot Malaysia var over på et blunk. Grisen ble kastet på 6 meter og vi klarte verken overføre eller fjerne kulene de lempet inntil gris. Fra å være uhyre nære seier mot Thailand i kampen før, fikk vi ikke et eneste poeng mot Malaysia.

Nå var vi plutselig i høyst reell fare, helt avhengige av seier i fjerde kamp for å kunne avansere til A-sluttspillet. Vi la oss med kjip følelse den kvelden, for motstander var Belgia, en av Europas beste nasjoner. Det beste vi kunne trøste oss med var at de var i akkurat samme situasjon før... og at Norge har gått seirende ut av nylige oppgjør i kvinnedobbel.

Belgierne åpnet med tre imot, men vi svarte raskt, og ledet to runder senere 4-3. Brått stod det 8-4, før det ble jevnt igjen. Da hadde vi en enestående mulighet til 13, men verken terreng eller kast viste oss noen nåde. 10-8 og tiden er ute. 11-11 etter to griser, og ekstraomgang. Skytteren vår la inn sin første kule da alle andre var tomme!
 
 
Den store lettelsen gikk over til lettere apati da vi like etter ble kjent med at siste innledende skulle spilles mot Tunisia. Vi har rett og slett ikke hatt noen hell med trekningen annet enn i første runde.
 
Også denne måtte vinnes, men svært gode spillere var i samme situasjon som oss. Tunisias Mouna Beji og makkere ledet nokså stort, men kampen var jevn. Her kunne vi gått seirende ut, men igjen manglet vi det siste ekstra da Tunisia gjør noen brølere i siste runde. Det endte med tap.
 
Nesten-spøkelset kom ironisk nok atter en gang på banen da det viste seg at vi manglet kun ett eneste bucholzpoeng for A-sluttspill...
 
Men Nasjonscupen ble det for Norge,. Første hinder på veien var Filippinene på en håpløs bane som ingen mestret. Det ble seier med et nødskrik: 11-10. Slovakia møtte en tornado få minutter senere, nå satt alt! 13-0 og klare for kvartfinale! Heller ikke Japan klarte å stikke store nok kjepper i hjulene til å hindre oss fra medalje.
 
 
Det skulle derimot et revansjelystent lag fra Belgia gjøre. En viktig omrokkering i laget skapte belgisk opphenting, og her snakker vi kjempeinnsats på 10-11 meter i sluttminuttene... Norge tapte semifinalen med minste mulige margin: 12-13. 
 
Finalen i Nations Cup ble langt enklere for Belgia, som slapp inn bare to fattige poeng mot Danmark. Norge delte for øvrig pallplass med Indonesia.
 

Hva så med de aller beste?

Begge de thailandske lagene kom på pallen i trippel, mens eneste europeiske land i kvartfinalen var Frankrike. Det ble stopp i semifinalen og dermed bronsjemedalje. Seirende ut av finalen ble Vietnam, som i flere år har vist seg svært sterke i asiatiske mesterskap. Nå har de for første gang blitt verdensmestere i petanque!
 
I Presisjonsskyting fikk nok et asiatisk land verdensmestertittel for første gang i histrorien. Myanmar (tidl. kjent som Burma) sin skytter Khin Cherry Thet imponerte med solide score i innledende så vel som sluttspill: 36-43-44-42.
 
Norges representant var Charlotte Jayer som tross to 3-poengere tidlig i innledende fikk gummiarm og det som verre var. En grisetreff hjalp litt på totalscoren, men 9 poeng var selvsagt ikke nok til omskyting. Følelsen av å stå på skytematta i et mesterskap og miste feelingen helt topper skalaen for ubehag, så dette er det bare å riste av seg først som sist. 
 

Verdens fremtid

La oss ikke glemme Verdensmesterskapet for juniorer, som ble holdt parallelt med kvinnenes VM. Norge stilte ikke eget landslag, men vi heiet på svenskene og gleder oss til å følge både disse og andre inn i fremtiden.
 
Som vertsnasjon stilte Thailand to lag også her, og i juniorklassen skulle det gå hele veien... i både trippel og presisjonsskyting!
 
 
Skarpskytteren med det store smilet, Aramrod Saharat, klinket til med 50 i innledende og var med dette seedet 1 til sluttspillet. Her fulgte han opp med 52 poeng, før semifinalen ble vunnet med 40 og han ble verdensmester med 39. Om motstanderne hadde høstet flere poeng, ville han trolig skutt enda bedre.
 
Thailands guttelag var ubeseirede i innledende, og vant alle sine sluttspillkamper med god margin. - Faktisk aldri mer enn 4 eller 5 poeng imot. 13-4 over Frankrike i finalen sier det meste.

 

VM Kvinner Trippel 2023

1. Vietnam

2. Thailand 1

3. Thailand 2

3. Frankrike

VM Kvinner Presisjonsskyting 2023

1. Myanmar

2. Vietnam

3. Thailand

3. Laos

VM Junior Trippel 2023

1. Thailand 1

2. Frankrike 1

3. Marokko

3. Frankrike 2

VM Junior Presisjonsskyting 2023

1. Thailand

2. Italia

3. Tsjekkia

3. Spania