Tilbakeblikk: Europamesterskapet for Herrer og Veteraner

04.11.2023

De mange som fulgte de norske landslagene i Europamesterskapet for Herrer og Veteraner i september på våre Facebook-sider, kjente kanskje på følelsen av skuffelse. De kvalifiserte spillerne opplevde forventningspress både innad i lagene og fra det norske publikum. Kvaliteten er udiskutabel, men potensialet føles uforløst. Til tross for dette innfridde herrelaget det viktigste målet, og veteranene fikk medalje rundt halsen i nasjonscupen.

Byen og arenaen må også nevnes. OL-byen fra 1992, Albertville, var åsted og spillearenaen var intet mindre enn OL-hallen. Da OL-ilden ble tent under veteranenes seremoni reiste nakkehårene seg hos alle og enhver. Den norske delegasjonen med seksjonssleder og delegat Tore Blokhus var virkelig i begivenhetenes sentrum.

Gull til supporterbenken: Maija Juva og Larry Young hadde tatt turen fra Norge for å heie på våre norske menn. Johnny Skjørberg ble også igjen etter veteranmesterskapet for å støtte herrelandslaget.

Men altså, la oss ta en fot i bakken: Veteranklassen i et hvert europeisk land er slik som her hjemme, de beste veteranene er gjerne de beste sett under ett. Nivået i herreklassen hos nasjonene vi ofte har sammenlignet oss med, eller som vi tidligere som regel har vunnet mot, har tatt store steg. Skuddprosenten er imponerende. Noen få spillere har vært mer dedikerte enn den gjengse spiller, har blitt satset på, og har blitt solide støtter i de ulike landslagene.

Her hjemme på berget har vi de siste årene opplevd mindre matching, mer laber interesse for å delta, og få reiser ut for å sikre viktig kamptrening. Hvordan kan man snu denne trenden i tide til å få bedre uttelling av potensialet?

Og likevel: Vi opplevde oppturer i hver av klassene. Husk det!

 

Norges herrelandslag EM 2023

  • Bastien Testaniere, GPK
  • Benny Bel-Lafkih, GPK
  • Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih, GPK
  • Robert Pettersen, GPK
  • Coach: Lars Storaker Bruu, GPK

I herreklassen er Europamesterskapet ren kvalifisering til Verdensmesterskapet. Spillerne opplever dermed press både på egne vegne (sørge for god plassering og mange nok seire) og fremtidige landslag (sikre VM-plass). De 24 beste nasjonene i EM får mulighet til å spille i VM, og neste års gulrot med VM i Frankrike smaker ekstra godt.

Så er det alltids drømmen om å komme til A-sluttspill. I herrenes trippel har man enda ikke klart avansementet. I år var man svært, svært nærme. Det begynte med en ganske komfortabel seier i første match mot Estland, med OPC-spilleren Andero Kelu, på laget. I kamp to ventet Monaco, som senere endte med bronse i EM. Slovenia er en nasjon man gjerne sammenligner seg med, men også her ble det tap. Med bare en seier av tre mulige ble det en nedtur å bli trukket mot Nederland i vinn eller forsvinn-kampen i fjerde runde. 

Vet dere hva? Norge klinket til med mesterskapets aller beste kamp. Storspill og skytebonanza! Nederlenderne ble feid av banen!

Plutselig var håpet om A-sluttspill mer enn tent. Det lyste skarpt. Nå gjaldt det å slå Tsjekkia i innledendes siste kamp. Norge virket å ha solid kontroll med 9-2 ledelse, før det raknet helt. 10-13 og en stor skuffelse.

Denne måtte ristes bort så snart som mulig. Det ble ikke A-sluttspill, men VM-plassen kunne reddes. Motstander i Nasjonscupen ble Jersey, og denne kampen vant Norge forholdsvis greit. Jersey hentet seg opp, men Norge niholdt på ledelsen hele veien til det trettende poenget.

Norge har plass i Verdensmesterskapet 2024!  En knust drøm ville vært et fryktelig tilbakeslag, for hva skulle vel motivasjonen i så fall vært for 2024...? Og ville mangelen på mesterskap neste år vært direkte skadelig også for utviklingen mot 2025 og fremover? Sannsynligvis.

At kvartfinalen i Nasjonscupen endte med tap mot et storspillende Latvia føles litt uviktig i denne sammenheng. Vi ønsket oss bedre plassering, men det viktigste var og er VM.

Norges motstandere i andre runde, Monaco, gikk helt til semifinalen hvor de endte på delt tredjeplass med Belgia. Finalen stod mellom Italia og Frankrike, et tett oppgjør som ble avgjort av noen franske sjumilssteg til europamestertittel.

Frankrike er godt vante med å dominere i herreklassen, men sist gang vant Italia. Diego Rizzi hadde med seg samme makkere, og nådde også denne gang finalen. Frankrikes unge tropp, riktignok med Dream Teams Suchaud på benken, er klare for å bringe vinnertradisjonene videre. 2 poeng i første, 2 til Italia, deretter tre til hvert av lagene - men så satte Frankrike inn nådestøtet med sine carreauer: 5! 3! Europamestere 2023!

Vi får vel nesten skyte inn at ikke en eneste finalist møtte til EMs avslutningsbankett. Det hederlige (!) unntak var Europamester i Presisjonsskyting: Manuel Romero fra Spania. Bueno!

I nasjonscupens finale fant vi to kjenninger av det norske laget. Nederland - som Norge knuste i innledende - ledet finalen 10-0 før Latvia startet en imponerende opphenting til 11-9. Hva som deretter skjedde er uvisst, men kampen ble satt på vent grunnet seremonier og igangsettelse av EM-finalen. Latvia mistet momentum i kampen, mens Nedeland fikk hentet seg inn igjen. Uheldig timing, kan man vel kanskje driste seg til å hevde. Fasit ble 13-11 til Nederland.
 

EM Herrer Trippel 2023

1. FRANKRIKE: Ludovic Montoro, David Doerr, Jean Feltain og Philippe Suchaud
2. Italia
3. Monaco
3. Belgia
 

EM Herrer, kampfakta

  • EM 1 Norge - Estland: 13-2 (Bastien, Benny og Gabriel)
  • EM 2 Norge - Monaco: 2-13 (Bastien, Benny og Gabriel)
  • EM 3 Norge - Slovenia: 2-13 (Bastien, Benny og Gabriel/Robert)
  • EM 4 Norge - Nederland: 13-4 (Bastien, Robert og Gabriel)
  • EM 5 Norge - Tsjekkia: 10-13 (Bastien, Robert og Gabriel)
  • NC Norge - Jersey: 13-7 (Bastien, Benny og Gabriel)
  • NC 1/4 Norge - Latvia: 4-13 (Robert, Gabriel og Bastien/Benny)
 

EM Presisjonsskyting 2023

Tidligere på dagen fikk vi også kåret Europamester i Presisjonsskyting. Spanske Manuel Romero var uhyre nære å ikke gå videre til omskyting, men brukte omskyting og sluttspillet til å bevise hvorfor han var plassen verdig. Belgias Logan Baton var forøvrig direkte kvalifisert til kvart. Før siste øvelse i finalen skilte det bare fem poeng mellom de to skytterne. Baton fikk fulltreffer på en gris, Romero traff to: 45 poeng og europamester!
 
Norges representant i EM Presisjonsskyting var Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih som åpnet godt og fortsatte med mange treff med dårlig uttelling. Totalt 21 poeng var under pari og ikke nok til å ha realistisk håp om å være blant skytterne som fikk være med i omskyting. - Og hadde han blitt det måtte han ha skutt over evne i omskytingen for å få nok tilsammen til kvartfinale. Akkurat det gjorde faktisk Romero, som i kvalifiseringen fikk fattige fire poeng mer enn Gabriel!
 
Blant kandidatene på det norske herrelandslaget fant vi tre tidligere eller regjerende norgesmestere i Presisjonsskyting, og muligheten ble altså gitt til Gabriel som med dette debuterte i øvelsen i åpen klasse. I tillegg til NM-tittel her hjemme kom han til kvartfinalen i Junior-EM i 2018, som direkte kvalifisert. Dette er bare begynnelsen!
 

EM Herrer Presisjonsskyting 2023

1. SPANIA: Manuel Romero
2. Belgia: Logan Baton
3. Frankrike: David Doerr
3. Italia: Diego Rizzi

 

 

Norges veteranlandslag EM 2023

  • Johnny Skjørberg, HPK
  • Robert Pettersen, GPK
  • Roger Støa, ØPC
  • Ståle Baksetersveen, HPK
  • Coach: Benny Bel-Lafkih, GPK

Mesterskapet kunne ikke startet bedre for vårt norske veteranlandslag. Ungarn i første kamp ble en drømmestart med bare tre poeng baklengs.

Motstanderne i andre runde ble ingen ringere enn de franske regjerende mesterne. Utfallet var strengt tatt gitt på forhånd, men man kunne kanskje ønsket å nyte kampen litt lenger. Frankrike fikk fire i første, full pott i andre, og jammen vant de ikke i tredje. Jaja, bucholzere i fleng, og et lagbilde til stueveggen! Å gå ubeseiret gjennom innledende er knapt nok noen forunt (kun nettopp Frankrike denne gangen), og når man først skal tape er det fint å gjøre det mot de aller beste.

- Men det bare fortsatte. De tre resterende kampene i innledende endte med tap for Norge. Slovenia, Tsjekkia og Østerrike utnyttet norske feil og mangler, og knuste håpet om avansement. Vi fikk det rett og sett ikke helt til.

Desto deiligere å beseire nettopp Østerrike i Nasjonscupens sluttspill! Nå satt det plutselig som det skulle, og ut av det blå var vi sikret MEDALJE!

Medaljens valør ble bronsje, men det var bare ett poeng unna edlere valør. Ett eneste poeng. Det taler for seg i et mesterskap som betydde litt ekstra for spillerne som mistet forrige EM grunnet korona, et mesterskap hvor forventningene var litt ekstra høye, men som ble preget av mislykkede kuler og misbrukte sjanser. 

Vi vet disse gutta kan bedre enn de viste, men de vant den viktigste kampen og kom seg på pallen. Det taler også for seg!

EM Veteran 2023

1. FRANKRIKE: Christian Fazzino, Christian Lagarde, Michel Loy og Marco Foyot
2. Monaco
3. Nederland
3. Spania

EM Veteran, kampfakta

  • EM 1 Norge - Ungarn: 13-3 (Roger, Robert og Ståle)
  • EM 2 Norge - Frankrike: 0-13  (Roger, Johnny og Ståle)
  • EM 3 Norge - Slovenia: 8-13 (Roger, Johnny, Ståle og Robert)
  • EM 4 Norge - Tsjekkia: 5-13 (Roger, Johnny og Robert/Ståle)
  • EM 5 Norge - Østerrike: 4-9 (Roger, Robert og Ståle)
  • NC 1/4 Norge Norge - Østerrike 13-8 (Johnny, Robert og Ståle)
  • NC 1/2 Norge - Tsjekkia: 12-13 (Robert, Ståle og Johnny/Roger)

 

Foto: Tore Blokhus

Tekst: Eli Gjengstø, Petanque.no