Fyrlingen 2015: Med norske øyne

07.01.2015

Så er Petanqueåret 2015 i gang. Superveteranene kjempet seg imellom søndag 4. januar, og en rekke nordmenn kjempet for landets ære allerede fra fredagen samme helg. Begivenheten var Fyrlingen i Borås, Sverige. Her stilte så mange nordmenn at det var omtrent like mange som i en normal turnering her hjemme. Det er selvfølgelig vissheten at man treffer mange gode lag og får spilt mye petanque som lokker, men det viser også med all tydelighet at savnet etter en stor hall her hjemme vinterstid er enormt.

(Bildet over: Fyrlingens vinnere møtte Fabien Chaon, Jean Jaques Razaka, Tom Johansen og Rune Kristoffersen i innledende. Foran til venstre: Joachim Andersson, Diego Rizzi, Kristian Eklund og Saverio Amormino)

Anledningen var altså storturneringen i Fyrlingen som ble arrangert 3. - 4. januar. Turneringen feirer til neste år sitt 10 årsjubileum og regnes som et av årets absolutte høydepunkt i Norden.

Turneringen har fått en høy status og nesten hele den svenske eliten stiller. Også elitespillere fra mange andre land strømmer til. I år spilte blant annet den italienske storspilleren Diego Rizzi, som sammen med sin landsmann Saverio Amormino dannet lag med norgesvennen Joachim Andersson og Kristian Eklund. Ikke uventet vant herrene hele turneringen. Det svenskitalienske laget vant over fjorårets vinnere: Rickard Nilsson, Anders Csapo, Albin Plantin og Bjørn Folke Johanson.

Fra Norge hadde landslagstreneren Jack Schillemans tatt med seg to herrelag og to damelag, tilsammen 16 landlagsspillere. Dette var langt i fra hele det norske innslaget: det var flere hele norske lag. Vi la også merke til at et par norske spillere hadde funnet seg makkere fra vårt naboland.

Spilleformen er uvant for oss nordmenn, men forandring fryder. Hvert lag stiller med fire spillere. Man starter med en trippelkamp, og umiddelbart i etterkant er det to dobbelkamper. Det er første lag med to seire som vinner totalkampen. Det er en gruppe på fire team (lag) der vinner går til A-sluttspill og taper går til D-sluttspill. Dette betyr at det etter innledende gruppespill blir fire sluttspill som skal arrangeres.

Når omtrent alle de 50 beste svenske spillere stiller, i tillegg til nordiske landslag og ypperlige inviterte spillere utenom Norden, gir det høy kvalitet i samtlige sluttspill. Det er uten tvil krevende å hevde seg i samtlige klasser.

Ingen norske lag kvalifiserte seg til A-sluttspill. 2,5 norske lag vant derimot sin skillematch og kjempet for æren i B.

Herrer 2: Tom Johansen, Rune Kristoffersen, Jean Jaques Razaka og Fabien Chaon holdt på å skape de store overskrifter da de i innledende ga Team Rizzi skikkelig kamp i doblene. Det norske laget kapret ni og ti poeng i doblene, før Rizzi og co vant en dobbel. - Nok til å seire sammenlagt. Seier i både første oppgjør og i skillematchen sendte de likevel til B-sluttspillet hvor det ble retrett i åttendels.

De resterende nordmennene i B kom ett hakk videre. Marius Wang og Rivosoa Nasoloniana vant med sine svenske makkere både trippel og dobbel i sin åttendelsfinale, men røk i neste mot laget som senere på dagen vant B-finalen. Også i innledende måtte Team Wang kjempe mot – på papiret – overmakten. I første kamp stod fjorårets vinnere klare til hugg. – Og det helsvenske laget hugget til, mens de andre oppgjørene ble vunnet relativt lett.

Den største prestasjonen av dem alle foregikk i en annen kvartfinale. Steinar Andersen, Bjørn Vidnes, Atle Smeby og 13 år gamle Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih vant overraskende nok trippelmatchen mot en av turneringens forhåndsfavoritter: Madagascars Heri Andrianavalona, Pablo Patron, Håkon Hallstrøm og Henry von Eggers Patron. Dessverre for det norske laget våknet motstanderne akkurat i tide. Nordmennene fikk likevel vekselsvis 11 og 10 poeng i sine dobler. En stor prestasjon! Ferden til B ble for øvrig til med 0-2 i første oppgjør, 2-0 i andre, og 2-1 i skillematchen.

Herrer 1 (Ronny Gudmundsen, Benny Bel-Lafkih, Marius Breimo og Jack Schillemans) hadde de høyeste forventningene, men med en tøff pulje maktet de ikke å innfri disse. Det ble med 2-1 første oppgjør, 1-2 i andre og knepne tap i skillematchen. I C-sluttspillet vant herrene raskt sin åttendelsfinale, men i neste ble det stopp med tap i trippel og en dobbel.

Damer 1 (Ellen Johansen, Eli Gjengstø, Lisbeth Fossen og Ranu Homniam) havnet i pulje med danske landslagsdrenger, og kunne realistisk sett kun håpe på B-sluttspill. Første kamp var nettopp mot danskene, og damene hadde lite å stille opp med. Skjebnen ville det slik at det norske laget var overlegne i kamp 2, mens danskene gikk på turneringens mest omtalte tap. Dermed måtte damene igjen møte danskene i skillematchen, med samme resultat som i første kamp. I C-sluttspillet vant damene lett sin trippelmatch, mens spillet raknet skuffende nok helt i dobbelkampene.

Siste norske lag i C-sluttspillet var Mohamed Zahri, Lars Bentsborg og brødrene Jesper og Jens Borg. Også disse var en hårsbredd fra B-sluttspill, men røk i siste dobbelkamp etter et svært langt og tett oppgjør. For øvrig var alle innledende oppgjør tette og ytterst spennende. 1-2, 2-1 og 2-1. I åttendels ble det med bare en seier og dermed tidlig hjemreise.

Eneste norske lag i D-sluttspillet var Damer 2, bestående av Signe Hovind, Ellen Sanna Andersen, Caroline Hovind og Gunvor Berge. To oppgjør ga like mange tap, og turneringsformens brutale form ga ingen nåde: Sporenstreks D-sluttspill. Heller ikke her gikk det som ønsket. Trippelen ble tapt, og spenningen foran dobbelkampene tok fort slutt, selv om den siste på dette tidspunkt ble ledet av nordkvinnene.

 

Fredagsdubbel

Fyrlingen ble innledet allerede med propagandaturnering allerede fredag. 72 dobbellag anså dette som en ypperlig anledning til å bli kjent med banen og stilte til start. Seier i de to første ga A-sluttspill, mens resterende kjempet videre i B. Av de norske lagene kom bare tre videre til A, hvorav ferden endte i åttendels både for Rune Kristoffersen/Tom Johansen og Eli Gjengstø/Ranu Homniam. Det tredje dobbeltlaget bestod av Dag Morten Brekke og Ellen Johansen. A-sluttspillet ble vunnet av, ikke overraskende, italienerne Diego Rizzi og Saverino Amormino.

B-turneringen fikk en, med norske øyne, veldig gledelig avslutning da Marius Wang og Rivosoa Nasoloniana gikk seirende ut av finalen. Gratulerer!