EM 2022 | Norge 5. best i Europa

08.06.2022

Norge har kommet et godt stykke på vei både teknisk og mentalt, når vi kjenner på en følelse av skuffelse, tross femteplass i Europamesterskapet. Ranu Homniam, Charlotte Jayer, Lisbeth Fossen og Eli Gjengstø kom seg helberget gjennom innledende, kjempet i land seier i åttendedels, og møtte Frankrike i sin kvartfinale: En ren kamp om medalje. Dagen etter ikledde de franske jentene seg europamestertrøyene, og Norge røk ut mot de aller beste.

Men først, la oss starte med begynnelsen. Ranu, Charlotte og Eli vant den norske kvalifiseringen, og valgte med seg Lisbeth for å stille fullt lag og dermed mulighet til innbytter. Europamesterskapet ble lagt til Torrelavega, like ved Biscayabukten. Med seg hadde landslaget Bastien Testaniere som coach og delegasjonsleder var seksjonsstyrets Heidi Skjørberg Nilsen. Onsdag 1. juni var alle på plass i idylliske Mogro, dagen før det hele braket løs. Et nydelig kystpanorama og nattlig havsus ga ro i sjelen (så rolig man kan være, fulle av mesterskapsnerver!) og forsvarte så absolutt en halvtimes busstur til hallen.

 

EM Presisjonsskyting

Mesterskapet startet som alltid med kvalifisering til EM Presisjonsskyting. Med VM-bronse i samme øvelse så sent som i fjor, måtte Norges representant takle ekstra høye forventninger. Ranu Homniam høstet 24 poeng i kvalifiseringen, ikke nok til direkte til kvartfinale, men likevel en ok score og 9. beste skytter.

Delegat Heidi Skjørberg Nilsen oppsummerer:

Ranu starter forsiktig med 1 poeng, så 3 og en fantastisk carreau: Baaam! 5 poeng! Blir for kort og skeiv på siste. 9 poeng første øvelse. 2 øvelse får hun med seg 6 poeng. 7-8 meter. 3 øvelse. Her er det nye regler: Treffer du målkule men tar med deg sort kule ut av ringen blir det 0 uansett. Treffer du målkule og kommer borti sort, men innenfor ringen blir det 1 poeng. Dessverre ble det ingen poeng her. 4. øvelse: Starter bra med 2x3 poeng, men får ingen flere poeng. 21 poeng etter 4 øvelser. Siste øvelse: Gris! Vi har sett Ranu skyte opptil flere poeng i denne øvelsen før, men denne gangen får hun kun med 3 poeng. 24 poeng holder til omskyting. Starter med 7 poeng i første øvelse. Mangler nok fokus, tenker litt for mye og har høyere forventinger til seg selv. Resulterer i 0 poeng i øvelse 2-3. 4 øvelse får hun 6 poeng på 7 og 9 meter. Igjen tror jeg hun presser seg for hardt, hun vil så gjerne men får det ikke til. Norge ender med 13 poeng i omskyting. 37 poeng totalt holder ikke til kvart.

Coach Bastien Testaniere utdyper:

Ranu manglet 10 poeng til å gå videre. Hun fikk 3 av 40 mulige poeng på gris som pleier å være hennes spesialitet. Mange skudd var veldig nære, men akkurat ikke treff. Heller ikke på oppvarming så satt skuddene helt.

- Hvorfor ble det slik?

Det er flere mulige forklaringer: Jeg som coach fant ikke riktige ord? Ikke nok støtte fra medspillerne? For mye press etter mye forventninger etter sølv i Danmark? Eller var det bare ikke dagen? Det er sikkert en blanding og vanskelig å gi forklaring.

Det ble verdensmesterduell i finalen, med rykende ferske gull i VM Dobbel Kvinner for Sara, og - velkjent for norske petanquespillere - VM Singel Kvinner for hennes duellant Sylvaine Metairon fra Sveits. Sara Diaz startet fantastisk, men bommet mye midt i finalen. Griseøvelsen avgjorde det hele, og mens Europa trodde det var avgjort da Sara traff første gris, svarte den svært sterke sveitseren med treff på samme øvelse. Sylvaine var deretter nødt til å treffe minst to til, og var samtidig avhengig av at Spania misset resterende. Bom på 7 meter. SPANSK treff på 8 meter: 43-29 til Sara Diaz på hjemmebane!

 

EM Trippel Kvinner

Som alltid, det er gøy når det går bra i Presisjonsskyting, men om det ikke går bra, er det bare å glemme det. - For det er jo Trippel som er den viktigste øvelsen!

En svært stor hall normalt brukt som slakteri (!) var mesterskapets åsted. Underlaget var asfalt dekket med et fint lag sand og større steiner strødd på toppen. Enkelte partier var bløte, mens andre var stein harde. Det skulle godt la seg gjøre å ikke treffe steiner som fikk kulene til å endre retning, og det var utfordrende å finne trygge nedslagsfelt. Krevende, og veldig morsomt!

Trekningen til første runde var lik trekningen til fjorårets VM: Den gang lå vi under stort mot Litauen, men snudde kjerringa i tide. Vel vitende om carreau-nivået til den litauenske skytteren, var vi klar over trusselen, men vi var likevel lettet over å ikke få noen av de største kanonene i første kamp. Med seier i første ville vi ha god sjanse til avansement, som var første delmål.

Norge - Litauen: 8-11

Vi starter med trippellaget som kvalet i første kamp. Eli og Charlotte legger greit, men ikke bedre enn motstander.

Litauens skytter treffer en del carreau. Ranu treffer noen få skudd, men de fleste er akkurat ikke treff.

Vi bytter Ranu med Lisbeth, og Charlotte tar over som skytter nå. Det blir ikke så mye forandring, og vi klarer ikke å snu kampen før tiden er ferdig. Vi taper dermed på tid.

Vi vet nå at vi ikke kan gå videre med to seiere da vi ikke kommer til å få nok Buscholtzpoeng (Motstanderes øvrige seire). Så vi må vinne 3 av de neste 4.

Litauen rankes med to seiere som nr. 14, men taper mot Monaco i åttendedelsfinalen.

Norge - Slovakia: 13-2

Vi prøver noe nytt med Lisbeth som legger sammen med Charlotte og Ranu.

Lisbeth kommer med god og positiv energi, og det hjelper Charlotte og Ranu som begynner å spille veldig bra. Slovakia spilte bra første runde, men ikke så bra etter det. Jentene vinner 13-2!

Slovakia får to seire i innledende, og er ranket som nr. 20 etter innledende.

Norge - Østerrike: 13-2

Vi hadde bestemt på forhånd at om vi fant noe som funket så ville vi fortsette.

Derfor så fortsetter vi med samme spillere. Og det blir som en reprise fra forrige kamp: Bra legging og bra skyting. Jentene vinner 13-2.

Østerrike får kun en seier og går ikke videre til A, men tar bronse i Nasjonscupen.

Norge - Latvia: 13-5

Her igjen fortsetter vi med de samme spillerne. Vi møter fort et problem da den latviske leggeren (som la bra hele turneringen) legger bedre enn oss. Men jentene spiller bra og vi leder mye. Så er kampen på vei til å snu. Vi vurderer å få Eli inn når Lisbeth begynner å slite litt med legging, men det trengs ikke, og vi vinner 13-5. Vi har en veldig god følelse når kampen er over, siden seier betyr at vi er videre uansett resultat i neste og siste kamp.

Latvia slår Tyskland i åttendedelsfinalen, men taper mot Italia i kvart, og ender på samme plass som Norge.

Norge - Danmark: 10-13

Her var to av våre jenter slitne, både Charlotte og Lisbeth trenger pause. Til slutt fortsetter Charlotte med Eli og Ranu.

Danmark legger ekstremt bra, spesielt i starten, og vi ser fort at det blir vanskelig. Samtidig er det bra for oss med sterkere motstand. Vi ser at det er mulig å legge stabilt bra på disse banene, og vi innser at vi må øke nivået for å ha sjans mot gode lag.

God kommunikasjon mellom Eli og Charlotte, takket være mye erfaring sammen på banen, gjør at vi bytter Charlotte mot Lisbeth på stillingen 4-10. Vi begynner å spille bedre og bedre. Motstander begynner å bomme mer og mer, og de danske spillerne og coachen deres begynner å tvile. På 10-11 så er det en runde der vi kan vinne, men vi mister 4 kuler på rad og taper 10-13.

Jentene er litt skuffa over at seieren glapp, men det er ikke så farlig: Vi er videre!

Danmark rankes som nr. 4 etter innledende med hele fire seire. Motstander i åttendedels er Sverige, som går videre med bare to seire, takket være en haug Bucholtzpoeng. Sverige bruker oppturen til avansement, men taper mot Israel i kvarten.

Norge avanserer!

Med 3 seiere av 5 mulige er vi videre til A-sluttspill. Få Buscholtzpoeng gjør at vi ender midt på tavla av de som går videre. Av 24 nasjoner går 16 videre, og vi er på en foreløpig 9.plass.

En hyggelig bemerkning: Blant de seksten finner vi samtlige fire nordiske land!

Norge - Polen: 13-9

Vi starter med laget som hadde hatt best resultat på banen: Lisbeth, Charlotte og Ranu. Ikke så lett å sette Eli på benken da hun i siste kamp mot Danmark hadde hatt den beste prestasjon som legger for oss fra alle våre innledende kamper.

Lisbeth, Charlotte og Ranu spiller bra. Polen ikke like bra, og vi leder masse. Så begynner motstander å spille mye bedre og vi starter å slite. Eli begynner å gjøre seg klart mentalt for å hoppe inn. På stillingen 9-8 ender midtspilleren fra Polen med carreau ferdig. Hun bommer. Og her skjer litt magi:

Eli som ikke hadde kastet 1 kule på 1 time legger på gris. Polen misser, men fisletreff så det er litt plass. Deretter misser Polen alle sine leggekuler. Eli plusser på, Charlotte også på første, men misser andrekula. Ranu kommer inn med stang inn, og vi kan juble. Sterkt gjort av Eli å legge så bra da hun hopper inn i en ikke så lett situasjon. Vi er i kvartfinale!

Norge - Frankrike: 1-13

Charlotte ønsker å starte på benken. Eli, Lisbeth og Ranu var veldig klare for å spille.

De 2 første rundene er det jevnt, men Frankrike leder likevel 3-0. Så får de 4 poeng: 0-7. Da begynner vi å snakke. Jeg sa at jeg syntes at Charlotte måtte inn, men jentene virket ikke 100% enig. Jentene var nære til å få poeng de 2 første rundene, og Charlotte foreslår at de kan prøve en omgang til. Da prøver vi det. På 0-9 bytter vi Charlotte mot Lisbeth. Det hjelper ikke, og vi taper 13-1.

Denne kampen mener jeg at vi taper på grunn av ikke optimal taktikk og kommunikasjon. Noen valg ble ikke bestemt med nok samarbeid mellom spillerne, og skaper litt tvil til den som er i ringen og skal kaste.

På oppvarming er vi like gode som Frankrike, og vi kunne hatt god sjans. Men Frankrike var mye bedre denne gangen.

Frankrike vant på banen, og utafor banen. De kjørte flere av sine triks som vi ikke var mentalt forberedt på.

Og snipp snapp snute, så var Norges EM-eventyr ute. Vi ender på femteplass og ryker mot Frankrike som senere vinner hele mesterskapet. Det er en solid trøst, og så kan man bare spekulere hva som hadde skjedd om vår vei i sluttspilltreet hadde gitt oss annen motstander i kampen om medalje. Kanskje er det vår tur ved neste korsvei...?

 

Bukser til besvær

Av og til skjer det ting som ikke involverer kuler, målebånd eller griseflytt. Og selv om vi ikke taper på grunn av det, påvirker det både spillere, spillets gang og vår opplevelse av mesterskapet i sin helhet. 

Kleskodeksen i mesterskap er illustrert i CEPs offisielle regelverk, og beskriver at bukser/shorts må være i samme farge. Charlottes bukse hadde hvite felt på leggen, og fikk etter Polen-kampen beskjed om å skifte slik at hun hadde helsort bukse som øvrige på laget. På oppvarming har hun brettet opp leggene for å unngå problemet, men motstanders støtteapparat reagerer på en hvit stripe som stikker opp av bretten. Hva som deretter skjer? 

Norges spillere som under oppvarmingen har blitt forvist til banen ved siden av, har lykkes å kjempe seg inn på en liten del av kvartfinalebanen, men har deretter blitt hindret i å spille der på grunn av spørsmål om lagfoto. Så kommer det som føles som en hel delegasjon arrangører og dommere og truer med diskvalifisering. Charlotte får dispensasjon til å brette buksebeina ytterligere opp, men når det er gjort, faller oppmerksomheten plutselig mot Elis shorts som de definerer som grå. Lisbeth tryller frem en ekstra bukse, og Eli forter seg for å skifte. I stedet for å vente noen ekstra minutter, blåses kampen i gang i det den grå shortsen trekkes ned... 

Alt dette, altså, når vi skal gjøre oss mentalt klare for å møte Frankrike i EMs kvartfinale. Se bildet lenger oppe, les regelverket og tolk selv. I neste mesterskap skal i alle fall alt av norsk bentøy være 100% identisk, for oppstyret matcher neppe "regelbruddet".

 

C'est Normal!

 

Kanskje ikke så overraskende, men likevel uhyre sterkt: Ingen må tåle større press enn Frankrike. Ubeseirede i innledende med store sifre, og de fortsatte i sluttspillet. Dette etter et mildt sagt mislykket fransk forsøk i EM Presisjonsskyting.

Særlig applaus fortjener Audrey Bandiera som må ha vært mesterskapets fremste legger. Charlotte Darodes var eminent som mellomspiller og reddet sitt lag mangfoldige ganger, da skytterne sviktet.

 

Kvartfinalemotstander Norge maktet ikke spille på topp slik man må mot Frankrike, og Israel i semi falt også for fransk overmakt. Italia hadde på sin side plassert Monaco på bronse. Den store spenningen var hvorvidt Frankrike tålte presset når det gjaldt som mest... Italia klarte å snu kampen til sin fordel halvveis, men utnyttet ikke muligheten.

Frankrike viste sedvanlig styrke og rykket fra 6-9 til 10-9 og rett til europamestertittel. Gratulasjoner til Audrey Bandiera, Emma Picard, Charlotte Darodes og Cindy Peyrot!

 

Coach Bastien oppsummerer

Til sammen er dette et bra resultat av jentene. De bidro alle mye til at vi klarte å komme videre til kvart.

- Men hva trengs for å komme lengre?

I forhold til nivået på kastene er jentene veldig nær de aller beste damene.

I forhold til kommunikasjon mellom spillerne og med coach kan man forbedre seg. Det var et greit gjennomført mesterskap. Men det blir vanskelig når spillerne blir usikre, og kanskje ikke helt enig med taktikk, i det de skal kaste sine kuler i en kvartfinale. Det er vanskelig å få det til når det er tvil i hodet.

Neste gang bør vi også være klare over at om man spiller mot Frankrike, så bruker de mange forskjellige triks for å psyke våre spillere ut. Alle de andre land vi møter var veldig sportslige.

Alt i alt er en 5. plass i EM ganske bra, men jeg vet at det norske kvinnelandslaget kan komme enda lengre!

 

 

 

Red. anm.

Tekst: Eli Gjengstø, petanque.no - i samarbeide med Heidi Skjørberg Nilsen og Bastien Testaniere, se avsnitt merket i kursiv. Avsnittet om bukser til besvær er preget av frustrasjon og tas på undertegnedes kappe..

På vegne av laget ønsker jeg å rette en stor takk til Bastien for stødig coaching, alltid tilstedeværelse, omsorg og peptalks! Coach-rollen er ingen enkel oppgave, all respekt til deg og hvordan du løste det hele. TUSEN TAKK!             - Eli