VM Singel 2022 | Ranu Homniam har skrevet Norgeshistorie

15.05.2022

Ranu Homniam (44) fra Groruddalen Petanqueklubb har for godt banket inn lille Norge på verdenskartet i Petanque. Aldri tidligere har Norge spilt finale i et mesterskap, verken i EM eller VM, uavhengig av kjønn, alder eller øvelse.

Søndag 15. mai skrev Ranu seg inn i historiebøkene som finalist i VM Singel Kvinner. Det kunne like godt endt med verdensmestertittel. I siste runde hadde hun en gyllen mulighet til å kapre gullet rett foran øynene på finalist Sylvaine Metairon fra Sveits. Det endte med 10 norske poeng, og verdensmester 2022 er Sveits.

For oss er det likevel Ranu Homniam som er den store mesteren. For oss er hun verdens beste. Å stå i finalen helt alene uten å ha et lag å støtte seg på er ubeskrivelig sterkt. Fullsatte tribuner og en motstander med langt mer ballast enn seg selv... Coach Marius Breimo var hennes trygge havn på benken og gjorde sitt for å peppe henne opp. Publikum trampeklappet for den norske sensasjonen, og snart forsvant de verste nervene.

Det er nesten for godt til å være sant. Selv om Petanque i aller høyeste grad er en verdenssport med 100 nasjonale forbund spredt rundt på alle kontinenter, kjenner de fleste nordmenn Petanque kun som en hobby, langt i fra en seriøs idrett. 

Om Petanque

Petanque spilles med jernkuler på et underlag av grus. Spilleren står med samlede bein innenfor en ring og kaster mot målkula, 6-10 meter fra utkastområdet. Spilleren eller laget som kommer nærmest målkula samler poeng opp til 13, med henholdsvis tre (singel) eller seks (dobbel, trippel) kuler per runde. For å ta poeng kan man legge egne kuler eller skyte bort motstanders kule. Dermed krever det ikke bare god teknikk, men også god taktikk og konsentrasjon.

Ranu Homniam (1978, Oslo)

  • VM 2022: Singel Kvinner, sølv
  • VM 2021: Presisjonsskyting, bronse
  • EM 2014: Presisjonsskyting, bronse
  • Norgesmesterskapet: 7 gull, 3 sølv, 3 bronse
  • Landskamper: 84

Etablering av sporten, idretten og livsstilen Petanque oppstod tidlig på 80-tallet gjennom innvandring fra sydeuropeiske land. Siden har miljøet spredd seg fra Frognerparken i Oslo til hele landet. Rundt 600 spillere er registrert som medlemmer av en offisiell klubb, og halvparten av disse løser hvert år lisens. 

Norske spilleres store utfordring er mangel, nærmest fravær, av treningsmuligheter vinterstid. Dette har gjennom alle år senket utviklingen og hindret spillere fra å satse på Petanque som helårsidrett. Dermed har også Norge i realiteten hatt knapt muligheter mot spillere fra land med gunstigere klima, gode innendørsfasiliteter og bedre matching. 

Ranu Homniam har gått mot strømmen og bevist at bare viljen, motivasjonen, idrettsgleden og stayerevnen er sterk nok, kan man gå så langt som helst.

I 2009 kom Ranu Homniam flyttende fra Thailand til iskalde Norge. Sommeren etter tuslet hun rundt i Frognerparken sammen med ektemannen Sven. Hun dro kjensel på et kulespill hun husket igjen fra gymtimene på skolen. De ble stående og se på. Først kulene. Så menneskene. Kunne dette være en måte å bli kjent med hennes nye land? Lære seg norsk? Få egne venner?

Snart ble begge to hektet, og Ranu tok det hakket lenger. Dag ut og dag inn, time etter time, stod hun i Frognerparken og kastet kuler. Presisjon og teknikk, terping på terping på terping. Resultatene lot ikke vente på seg. Snart hevdet hun seg i turneringer, hun debuterte som landslagsspiller og ble norgesmester. For åtte år siden presterte hun da det gjaldt som mest, med 43 poeng i EM Presisjonsskyting. Ranu var blant de fire beste og dermed direkte kvalifisert til kvartfinalen, som hun også vant. Semifinale, bronsemedalje, var på dette tidspunkt ikke noe som noen andre nordmenn hadde oppnådd.

- Helt til høsten 2021, da hun skjøt seg til nok en bronsemedalje, denne gang i VM Presisjonsskyting. Stadig er hun eneste norske spiller med medalje i et EM eller VM.

Og det er nesten ikke til å fatte. Ranu, bosatt i et land hvor det nesten er umulig å få spilt petanque halve året, en spiller som må betale alt av egen lomme, en del av et miljø som i norsk sammenheng er så lite at det ikke nevnes med et ord i media, har i dag stått på centercourt i en VM-finale. 

Bragden er mer enn det åpenbare. Det handler om noe større. En takknemlighet for mulighetene Norge har gitt henne, et håp om at hennes resultater kan gi det norske petanquemiljø flere muligheter. Ranu Homniam spiller ikke for seg selv. Hun spiller for Norge.

Verdensmesterskapet 2022 spilles i totalt fem øvelser, hvor rundt 40 nasjoner stiller med totalt fire spillere hver. I tillegg til Singler både for herrer og kvinner, spilles dobler for herrer, kvinner og i mix. Utenom Singel Kvinner har Ranu Homniam deltatt i Dobbel Kvinner sammen med Charlotte Jayer. Oslo-kvinnene gikk videre fra innledende, men måtte gi slipp i åttendelsfinalen mot Malaysia.

I Singel Kvinner presterte Norges håp svært godt i innledende med tre strake seire mot Ungarn, Luxembourg og Tsjekkia. Fjerde kamp endte med knepent tap mot Malaysia. Det holdt likevel til en svært gledelig - og tross alt nokså overraskende - fjerdeplass i monradsystemet. Thailand lå øverst foran nettopp Malaysia, med Sveits på tredje. På plassen bak Ranu befant den store petanquenasjonen seg, Frankrike.

Monaco ble første sluttspillmotstander, og Ranu holdt igjen hodet kaldt og sikret avansement. Oppsettet ville det slik at Ranu i sin kvartfinale møtte Tsjekkia på nytt. Den tsjekkiske spilleren hadde i kampen før skapt store bruduljer med sin prestasjon: Å slå Frankrike ut av VM! Norge lot seg ikke vippe av pinnen, og seiret nok en gang med sifrene 13-4. Solid! Ranu var nå sikret nok en mesterskapsmedalje... Men hvorfor nøye seg med det?

Som født og oppvokst i Thailand gir det ekstra press å spille mot thailandske landslag. Semifinalisten Phantipha Wongchuvej er mange ganger verdensmester i flere klasser, og den thailandske satsningen er på lik linje med det franske. Lørdag 14. mai viste Ranu Homniam ekte verdensklasse og beseiret Thailand i det som mange vil hevde må være en av de best spilte singelmatchene gjennom tidene.

Søndag 15. mai 2022 hadde Ranu alle muligheter til å gå helt til topps. Ranu Homniam var svært nær å beseire sveitsiske Sylvaine Metairon og dermed bli verdens beste kvinnelige spiller. For oss ER hun det.

 

VM Singel Kvinner 2022

Karlslunde, Danmark, 12. - 15. mai 2022

1. Sveits: Sylvaine Metairon

2. Norge: Ranu Homniam

3. Malaysia: Nur Ain Syuhada

3. Thailand: Phantipha Wongchuvej

5. - 8. plass 

  • Spania
  • Tsjekkia
  • Danmark
  • Tunisia

9. - 16. plass

  • Belgia
  • Luxembourg
  • Frankrike
  • Monaco
  • Italia
  • Israel
  • Tyskland
  • Slovakia

17. - 41. plass

  • Øvrige nasjoner

 

Tekst: Eli Gjengstø, Petanque.no