Fra flyktningstatus til norgesmestertittel

15.09.2020

NM Trippel Mix 2020 | På nittitallet flyktet Mili Selimovic med sin familie fra Mostar til Fredrikstad. Nesten tretti år senere kan han juble over norgesmestertittel i sitt nye hjemland.

Foto: Signe Hovind, tekst: Eli Gjengstø

Det gir en ekstra dimensjon til gleden og prestasjonen. - Litt det samme for Ranu Homniam også, som for ti år siden forlot Thailand og bosatte seg i Norge med sin ektemann. For to år siden ble hun norsk statsborger. Skjønt, med sine to gull i Dobbel Mix og en norgesmestertittel i Dobbel Damer fra før er dette langt fra første gang hun har lykkes.

Så er det også gledelig at meritterte Robert Pettersen med sju norgesmestertitler fra før topper pallen i NMs siste øvelse, i et år der han fant godformen allerede fra første turnering.

Men prestasjonen og tittelen er noe ekstra spesielt for Mili. Dette er for første gang. Første gang til topps i år, og aller første gang med gullmedalje rundt halsen. Det er lov å la den skinne litt ekstra.

Så over til alt det andre. Rammene. Arrangørklubben. Motstanderne. Til og med været. Den iskalde vinden understreket annerledesåret med det oppstykkede Norgesmesterskapet. Bonusøvelsen. NM-grenen vi skulle arrangere i tilfelle, selv om vi ikke helt trodde det ville gå i orden. Vi pustet lettet ut etter Trippel og Dobbel i Sandefjord, vår todagers store, lille NM midt i smørøyet, midt i sommeridyllen. Da smitteutbruddene igjen dukket opp fra mørket, holdt vi igjen pusten.

Men vi greide det. Igjen. Vi fikk det til. Igjen.

Norgesmesterskapets tredje øvelse, NMs andre arrangement, ble vellykket til tross for den gryende usikkerheten, til tross for høstgufset, til tross for at ingen i vår trodde det skulle bli noe spill i det hele tatt. Gåsehuden kommer ikke av synkende temperaturer, men av glede.

Holmestrand Petanqueklubb tente øyeblikkelig på ideen om Trippel Mix som øvelse, og datoen ble satt dagen etter klubbens 20-årsjubileum. Selv om det ikke ble den feiringen de hadde håpet på, ble det en stor feiring for hele PetanqueNorge. - Nettopp fordi vi lykkes, nettopp fordi vi igjen klarte å samles. HPK kan dette, de har gjort dette mange ganger før. 

Tusen takk for at dere alltid stiller opp, er behjelpelige og løsningsfokuserte. En ekstra stor takk til Helge Skjørberg, vår mann i sekretariatet, vår redning og alt-mulig-mann. 

Så over til det vi var der for. Spillet. Det som gjorde at pallen ble besatt, at noen ble skuffet, mens andre kunne kjenne på en lykkefølelse de kanskje ikke en gang hadde turt å håpe på.

- Det som gjorde at Mili Selimovic, Robert Pettersen og Ranu Homniam ble norgesmestere i Trippel Mix. Gratulerer!

HPKs første leder og æresmedlem i Seksjon Petanque, Jan Åge Paulsen, delte ut medaljene til våre nye norgesmestere.

Innledende spill: Veien blir til

29 trippellag er veldig bra, og ekstra bra i en mix-klasse. 7 klubber hadde motivert sine spillere, de fleste drevne, men også noen med mindre rutine i kastearmen. Tusen takk til alle som stilte opp i kampen om gull. 

Lagene ble uken før trukket inn i firelagspuljer, hvorav de tre siste puljene fikk en walkover-match. De to beste fra hver pulje skulle deretter ut i åttendedelskamper, og så videre. Enkel matematikk, grei skuring, med en overraskelse eller tre i realiteten. 

NM-koordinator Bjørn Vidnes fikk lønn for strevet da han sammen med kona Gunvor Berge og deres makker Camel Benkheira gikk videre som gruppevinner med to seire, tross tap i første mot GPKs Lars og Camilla Storaker Bruu, samt Ole Hågensen. Det betyr at også et annet lag hadde to seire: Fredriksen/Gurrich/Baksetersveen var ute tross 13-12 over Bruu/Hågensen, med alt for dårlig totalscore.

I pulje B befant en av de desidert største forhåndsfavorittene seg. Team Jayer vant tre av tre kamper, mens øvrige lag hadde bare 1 seier hver. Score ble derfor avgjørende: Team Häring hadde fire poeng mer enn Økerns eneste deltakerlag. Også brødre og kone/svigerinne fra Follo var ute av dansen.

Fjorårets bronsemedaljører fra Stord vant tre av tre mulige i pulje C. OPCs Zahri og Mevel gikk videre som puljetoer med debutant Solveig Kjelstrup som førstelegger. Tredje puljekamp var avgjørende, da de slo familielaget Tyldum/Erdahl, som også hadde en seier.

Den største overraskelsen fant vi i pulje D, hvor 17-år unge Nora og hennes makkere vant fanny i første kamp og deretter sikret en viktig seier i sin andre kamp mot Ranu Homniam og co. Mens sistnevnte sikrer avansement med seier og god score i siste kamp, taper team Nora sin siste. Fjorårets sølvvinnere Marianne Moholt, Bjørn Arne Nordhagen og Johnny Skjørberg har i likhet med to andre lag to seiere, men taper så vidt det er på score. Dermed er Follos Nora, Morten og Bjørn videre som puljetoer.

Rutinerte Jean Jaques Razaka med utallige NM i bagasjen loset sitt lag velberget til åttendedelsfinale. Vinner av pulje E ble derimot Mette Bakke Åkvåg og samspilte Odd-Reidar Gullbrandsen og Birger Hansen. Dette laget skulle vise seg å oppnå pallplassering noen timer senere.

OPCs antatte medaljekandidater Hovind/Wang/Carlström tapte sin siste kamp mot puljevinneren i F. Med storseier over puljetreer i andre kamp var de uansett sikret avansement. Heidi Skjørberg Nilsen og hennes makkere vant for øvrig begge sine kamper med 13-3. - Og husk: Kampene i innledende startet på 2-2!

Regjerende norgesmestere, familien Gjengstø/Bel-Lafkih gikk oppskriftsmessig videre, ubeseiret fra pulje G. Størst motstand ga BFIIs Atle Andersen og makkere (13-10), og nettopp dette laget gikk videre takket være solid seier i første kamp.

Åttende og siste pulje virket på papiret som en av de antatt jevnere, men Larry Young, Maija Juva og Atle Smeby slapp inn bare totalt 10 poeng i sine to kamper. Langveisfarne Jarle Larsen, Lisbeth og Per Johannesen sikret avansement med seier over det tredje laget, og det allerede i første kamp.

Åttendedelsfinaler

To av medaljekandidatene måtte takke for seg, og to av oppgjørene endte med minste mulige margin. Slik gikk det i åttendedelsfinalene:

Pettersen/Selimovic/Homniam 13-7 Hovind/Carlström/Wang

Lekven/Kvarme/Blokhus 13-11 Bruu/Bruu/Hågensen

Bel-Lafkih/Bel-Lafkih/Gjengstø 13-6 Johannesen/Johannesen/Larsen

Jayer/Taoubane/Testaniere 13-6 Tinglum/Olsson/Razaka

Berge/Vidnes/Benkheira 13-4 Kjelstrup/Mevel/Zahri

Kiplesund/Kopperud/Torp 13-6 Nilsen/Hushovd/Røneid-Hansen

Åkvåg/Gullbrandsen/Hansen 13-12 Johansen/Fodstad/Häring

Andersen/Porsmyr/Kristiansen 13-12 Young/Juva/Smeby

Kvartfinaler

Fjorårets norgesmestere viste ingen nåde mot klubbrivalene, mens en annen familiekonstellasjon (med klubbvenn) var enda mindre nådige mot sine motstandere. I de to øvrige kampene kunne det dog vippet begge veier:

Pettersen/Selimovic/Homniam 13-10 Lekven/Kvarme/Blokhus

Bel-Lafkih/Bel-Lafkih/Gjengstø 13-5 Jayer/Taoubane/Testaniere

Berge/Vidnes/Benkheira 13-2 Kiplesund/Kopperud/Torp

Åkvåg/Gullbrandsen/Hansen 13-10 Andersen/Porsmyr/Kristiansen

Lykkes på hjemmebane: Odd-Reidar Gullbransen, Mette Bakke Åkvåg og Birger O. Hansen sikret HPK-medalje i siste NM-øvelse.

Norgesmesterne fra 2019, familielaget Gjengstø Bel-Lafkih, måtte gi tapt i sin semifinale.

Semifinaler

Team Homniam ristet av seg skrekken fra kvarten og spilte nærmest prikkfritt mot de regjerende norgesmestrene. Kunne det gå hele veien?

Pettersen/Selimovic/Homniam 13-6 Bel-Lafkih/Bel-Lafkih/Gjengstø

Berge/Vidnes/Benkheira 13- 8 Åkvåg/Gullbrandsen/Hansen

Finale

OPC kom sent i gang og slet med å finne ut av banen, mens mørket senket seg og GPK-trioen sikret viktig forsprang. Se hele finalen: GPK vs OPC

Pettersen/Selimovic/Homniam 13-6 Berge/Vidnes/Benkheira

Med sølvmedaljer rundt halsen, mens gullet glitrer ved siden av: Camel Benkheira, Gunvor Berge og Bjørn Vidnes.

 

NM Trippel Mix

13. september 2020, Hvitstein stadion

1. Robert Pettersen, Mili Selimovic, Ranu Homniam, GPK

2. Gunvor Berge, Bjørn Vidnes, Camel Benkheira, OPC

3. Mette Bakke Åkvåg, Odd Reidar Gullbrandsen, Birger O. Hansen, HPK

3. Benny Bel-Lafkih, Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih, Eli Gjengstø, GPK

5. - 8. plass

Atle Andersen, Odd Porsmyr, Inger Berit Kristiansen, BFII

Nora Kiplesund, Bjørn Kopperud, Morten Torp, FPK

Charlotte Jayer, Youssef Taoubane, Bastien Testaniere, GPK

Sissel Lekven, Odd Kvarme, Tore Blokhus, SPK

9. - 16. plass

Svein Erik Johansen, Unn Fodstad, Peter Häring, HPK

Signe Hovind, Max Carlström, Marius Wang, OPC

Solveig Kjelstrup, Gildas Mevel, Mohamed Zahri, OPC

Trine Tinglum, Magnus Olsson, Jean Jaques Razaka, OPC

Lars Storaker Bruu, Ole Hågensen, Camilla Storaker Bruu, GPK

Larry Young, Maija Juva, Atle Smeby, FPK

Per Johannesen, Lisbeth Johannesen, Jarle Larsen, SPK

Heidi Skjørberg Nilsen, Daniel Hushovd, Hans-Erik Røneid-Hansen, HPK

Øvrige lag

Ragnhild Andersen, Ib Asger Andersen, Rolf Hermansen, BFII

Ambjørn Efterdal, Eva Efterdal, Nina Augustin, BFII

Jim Pettersen, Michael Barker, Annemarie Barker, FPK

Lars Kiplesund, Ingvild Kiplesund, Oddvar Karlsen, FPK

Jonas Erdahl, Andre Erdahl, Christine Tyldum, GPK

Rune Fuglesang, Vina Naidu, Arild Eliassen, HPK

Rolf Bjercke, Jan Erik Jensen, Veronica Mathiesen, HPK

Randi Jørgensen, Eddie Solberg, Arnstein Barstad, HPK

Sverre Meisingset, Ingri Lie, Bjørnar Endal, HPK

Linda Fredriksen, Glenn Gurrich, Ståle Baksetersveen, HPK

Marianne Moholt, Bjørn Arne Nordhagen, Johnny Skjørberg, HPK

Robert Svensen, Ellen Cathrine Larssen, Gisle Hjelmen, SPK

Roger Støa, Mustapha Djebrouni, Lisbeth Fossen, ØPC