NM 2020 | Bildedryss og uforglemmelige øyeblikk

26.08.2020

Det har vært vanskelig å lande etter Norgesmesterskapet i Petanque. Heldigvis. Det er et tegn på hvor glade vi var for å kunne arrangere det, og hvor vellykket vi følte det ble. De gode opplevelsene er mange, minneboka er proppfull. Så får det bare være at avspillingen av nasjonalsangen var situasjonen verdig. Kongepokalmottakerne og medaljørene ble feiret like fullt. Med store smil, spredd latter og applaus. I et annerledes-NM får det være rom for noen feilskjær.

Det viktigste er at vi fikk gjennomført det. At deltakerantallet begge dager var over all forventning og vel så det. At sola skinte, at underlaget var passe vanskelig, at overraskelser strålte om kapp med forhåndsfavoritter og at alle gjorde sitt for en uforglemmelig NM-helg i Sandefjord.

- Og enda gjenstår en NM-øvelse. Vi ser frem i mot NM Trippel Mix i Holmestrand 13. september, og takker for det som har vært.

Her er ti opplevelser vi setter ekstra stor pris på:

 

Styrets Vebjørn Bjørkås og Charlotte Jayer deler ut prisen Årets ildsjel

Drømmen som gikk i oppfyllelse

Ideen ble sådd tidlig. Ideer er det mange av, men langt fra alle ideer utvikles til prosjekt klare for gjennomføring. Peter Häring hadde en visjon, fikk klarsignal og gikk for det. Heldigvis. Resultatet ble et Norgesmesterskap i koronaens tid, et NM vi knapt nok hadde turt å håpe på, men som viste seg å bli så stort, så minneverdig og så vel utført at vi er stolte som høner og haner alle menn og kvinner.

At folk har spilt petanque i Sandefjord i flere år er ingen hemmelighet, og Peter tenkte at det nå var på tide å organisere det hele. Sammen med sandefjords egen Vina Naidu banket han på døra til Sandefjord Turn- og idrettsforening, og ble ønsket velkommen inn. NM? Ja, gjerne. Egen gruppe? Ja, god ide!

Så da ble det slik. Et lite mini-NM i tillegg til det store i Bergen. Det lille mini-NMet som plutselig ble det ene, når hverdagen ble snudd på hodet en gang i mars.

Les også: Årets ildsjel 2020

Det tette samarbeidet mellom Peter og styret, og NM-ansvarlig Bjørn især, har vært en fryd. Alle detaljer er blitt tenkt på og oppfølgingen har vært stødig hele veien. Alle bånd har blitt knyttet sammen, og det hele var så inderlig verdt det.

Peter har fått egen takk i form av prisen Årets ildsjel, men dette tjener som enda en takk.

 

Alt det vi andre ikke så

La det være klart: Vi hadde ikke klart det uten en stor og sterk klubb i ryggen, en teknisk arrangør som har bredt og sterkt kontaktnettverk, som har solid og årelang erfaring, og med en velvilje som har gjort jobben enkel for oss. Alle våre spørsmål har blitt besvart, og alt vi ikke har tenkt på har de tenkt på.

Sandefjord kommune har vært enestående å samarbeide med, takket være STIF med daglig leder Evy Kruse og styreleder Morten Brændvang (bildet over) i spissen. Vi fikk stort spillerom i Badeparken, gratis grus til centercourt, og attpåtil anla de CC og ryddet opp igjen, helt uten kostnader for arrangørklubb eller seksjonen.

Styreleder Eli Gjengstø deler ut kuler og blomster til ordfører Bjørn Ole Gledich i Sandefjord kommune.

 

Midt i smørøyet

Petanque krever ikke stort verken av dekke eller utstyr, men det er overraskende lite grus rundt omkring i landet. - Og i alle fall er det mangel på det der det ferdes folk. I år lykkes vi å legge NM til, ikke bare en by, men i sentrum av en by. Med to arenaer bare et slapt grisekast i mellom, fikk vi det beste av to verdener: Den litt uformelle parkturneringsfølelsen, og mesterskapsfølelsen i form av centercourt midt på torget. Back to basic ett sted, og publikumsfrieri på det andre stedet. Vi var overalt og vi koste oss stort!

 

Rett mann på rett sted

Sittende styre er velsignet med både sterk konkurranseinstinkt og gjerne over gjennomsnittet lyst til å spille alt som er. Kabalen gikk rett og slett ikke opp når sekretariatet skulle avtales. Den enes nød, den andres brød, heter det, Follos Morten Torps rekonvalesens etter en operasjon gjorde ham ikke spillbar, og han tilbød seg å hjelpe til. Vi grep muligheten med begge hender, vel vitende at all hans erfaring ville føre det hele vel i havn. Og for en innsats han gjorde i sekretariatet, to lange dager til ende!

Vi som har forsøkt oss vet hvor travelt det kan være. - Men også veldig gøy, og med selvvalgt plassering ved centercourt fikk han anledning til å følge kamper ringside. Årets NM-sekretariat var både effektivt, korrekt og positivt, tusen takk for en utmerket jobb, Morten!

Og til alle dere andre:

For første gang forsøkte vi oss på SMS-rapportering. Ingen forventet at det skulle gå knirkefritt, men selv med litt nybegynnerfeil gikk det over all forventning. Begrenset folkemengde ved sekretariatet, fortløpende rapportering på nettet. Folk satte i gang kamper fortløpende. Lite ventetid mellom hver kamp. Tidsbesparende. Effektivt. Bra jobba, alle sammen.

 

Fotsoldaten

Som i all annen idrett er Petanque prisgitt dugnadsgjengen. Under et NM er dette ofte en utfordring, rett og slett fordi Norgesmesterskapet er en så stor happening at alle ønsker å spille. Selvsagt! Vår idrett som passer like godt for barn som for voksne, for tenåringer som for spreke 90-åringer mangler «vaffelstekerne». Desto mere takknemlige blir vi når det tikker inn meldinger slik som denne:

«Hei. Trengs det noe hjelp på lørdag under NM? Eventuelt kan jeg bidra»

Avsenderen var Andre Erdahl. Ingen som deltok under lørdagens Trippel kan ha unngått å se ham, for han var overalt hele tiden. Sekretariatets trofaste fotsoldat fikk somlere til å skynde seg, spillere ble geleidet til riktige baner, korrigerte om behov og oppmuntret enda mer. Skrittelleren må ha gått aldeles løpsk. Tusen, tusen takk, Andre!

Skulle du mot formodning havne på en øde øy håper vi Andre står klar til å hjelpe deg!

 

Arbitre, s’il vous plait!

I denne spesielle tid var det umulig å hente inn våre faste NM-dommere: Mike fra England og Roger fra Sverige. Redningen ble en rykende fersk utdannet dommer: Rune Andersen. Med imponerende score på dommerkurset og nyinnkjøpt dommertrøye ble han kastet ut i det på lørdag. To spillesteder gjorde det vanskelig å holde oversikten, men takket være velvillige måldommere og god sportsånd blant spillerne gikk kabalen opp. Tusen takk til våre dommere, og i all særdeleshet Rune.

La grande finale

Kongepokaløvelsen Trippel fikk en finale verdig på torget lørdag aften. Utslåtte spillere flokket seg rundt CC, side om side med nysgjerrige turister og sandefjordinger. Diskret flomlys, musikk og speaker Marius Wang sørget for god underholdningsverdi også utenom selve spillingen. Og apropos underholdningsverdi: Det er verdt å gjense finalen og la seg begeistre over magikeren Ole Hågensen tryllekuler. Utvilsomt Man of the match!

Les også: (NM Trippel Åpen, dagsrapport) (NM Trippel Åpen, resultater) (NM Trippel Åpen, hvem vinner...?)

 

Idrettsglede

Noen ganger er sølv bedre enn gull, og ofte er det større å se andre lykkes enn å lykkes selv. Svein Bruu var tydelig rørt under Trippel-finalen på lørdag, når yngstesønn Lars kjempet for gullmedalje og kongepokal. Dagen etter, under Dobbel-finalen, var det derimot omvendt!

Les også: (NM Dobbel Åpen, dagsrapport) (NM Dobbel Åpen, resultater) (NM Dobbel Åpen, hvem vinner...?)

Og la oss stoppe opp litt akkurat der. For Svein har spilt nesten alle NM som har vært, mens det for dobbelmakker Camel ble hans debut. Samspillet klaffet så til de grader, faktisk helt til finalen. Det ble en salig blanding av stolthet, forbløffelse og idrettsglede, og de feiret sølvet som det skulle vært gull.

 

Lørdagens åpningsseremoi, spent seksjonsstyre og ditto deltakere.

Mestvinnende NM-spiller gjennom tidene mottar pris som rankingvinner 2019. Dagen etter mottok han nok en gullmedalje.

Prestasjonene

Vi kommer ikke utenom, og det er heller ikke noe mål. Norgesmesterskapet i Petanque har plass til alle, uansett forutsetninger eller ambisjoner. Like fullt: De beste skal premieres og æres. Det skal også overraskelsene.

At Groruddalen Petanqueklubb skulle gjøre det stort ga lave odds i Trippel, men at de bokstavelig talt skulle tapetisere pallen er likevel oppsiktsvekkende. Norgesmestrene, sølvvinnerne og begge bronselagene var alle fra GPK!

Blant disse fant vi flere det er verdt å stoppe opp ved. Slik som at historiens mest meritterte NM-deltaker, Benny Bel-Lafkih, igjen ble Norgesmester. Attpåtil var dette hans makker, Jan Simonsens, første NM på 33 år. Også den gang ble Jan norgesmester. Dagen før ble spilleren med trolig flest NM-deltakelser av alle, Lars Storaker Bruu, norgesmester. Den som smilte aller mest var nok likevel Bastien Testaniere, som for første gang lykkes 100% i den gjeve kongepokaløvelsen.

Og akkurat som sølv av og til er som gull, slik som i Camel og Sveins tilfelle, kan også femteplasser være som en medalje i seg selv. En junior, Sondre Røste-Kise, kom helt til trippelens kvartfinale, sammen med sin far og deres makker de ikke kjente før NM. Det er en svært sterk prestasjon! En annen femteplass som er verdt å nevne er Follos Ingvild Kiplesund og Ole Evenstad. De tapte ikke kampen om medalje, de vant en femteplass.

 

Sjarmoffensiven

Bodø/Glimt spilte mot Sandefjord denne helgen, og valgte Petanque-NMs hotell som spillerhotell. Da kongepokalen ble smuglet inn til resepsjonen for trygg forvaring, glitret sølvet i kapp med øynene til de antatt kommende mestrene. Vi antar det var delaktig til seieren søndag kveld.

Uansett, når de en gang legger fotballskoene på hylla ønsker vi de hjertelig velkomne tilbake til petanquebanen. Grunnlaget ble lagt på torget, da Zoran Puvaca Klokan (Foto kred.) inviterte de til å teste kulekasting, like før finalen. Landslagsklare Patrick Berg var blant disse. Hadde det ikke vært for et myndig sekretariat hadde de kanskje stått og spilt petanque enda. Saltdal Petanqueklubb, vær forberedte!

Faktisk, til og med NRK Sporten snappet opp Sandefjords store happening denne helgen: I sendingen i forkant av Tippeligarunden var nettopp Petanque-NM et samtaletema mellom Magnus Skjelbred og Aleksander Schau. «What?! Det er utrolig mye folk! Med 68 lag må det jo vare en evighet!», som sistnevnte sa. Finalen var ferdigspilt før dommeren blåste i fløyta på Sandefjord Arena.

 

Nestleder og NM-general Bjørn Vidnes

Styreleder Eli Gjengstø

 

Bonushilsen fra styret

Den beste seieren er ikke alltid 13-0. Av og til - nesten alltid - er det aller beste, det aller største, å ligge under 0-12, men snu kampen og vinne 13-12.

Slik har det vært i 2020.

Vi måtte legge kulene på hylla, avbryte alt, avlyse alt, uten å vite noe om fremtiden. Vi lå an til å tape Fanny.

Så snudde alt.

Aldri har vi sett så mange folk trene før. Aldri har vi sett så mye spilleglede og glede over å samles.

Deltakelsen i turneringene så langt har vært over all forventning, og terminlisten ble stappfull på et blunk.

Så, gled dere over alt som skjedde her i Sandefjord, i et NM vi ikke en gang hadde turt å drømme om.

44 trippellag, 68 dobbellag.

Kjære PetanqueNorge, vi vant!

 

 

 

Tekst: Eli Gjengstø

Foto: Signe Hovind