GPK-dominansen fortsatte på en dag med flere overraskelser

16.08.2020

Med vanvittige 68 påmeldte lag fikk vi en rekordstor turnering da åpen dobbel skulle arrangeres i Norgesmesterskapet 2020. Som radiovert Aleksander Schau sa da det var tema på NRK Radio Sporten (kl. 17.13 i dagens radiosending) «What?! Det er utrolig mye folk! Med 68 lag må det jo vare en evighet!».

Turneringen varte selvsagt lenge - men også denne gang fikk vi avsluttet før det ble mørkt – og nok en dag fikk vi et strålende vær. Det blir mange solbrente nesetipper og både t-skjorte- og sokkeskille når folk går på jobb igjen på mandag etter en helg med solskinn og petanque.

Det er ikke ofte vi har grupper som går helt opp til bokstaven Q – men slik ble det denne gang. Med enda flere baner i parken var det petanquespillere så langt øyet kunne se, med spill på gangstiene i parken midt i sentrum, samt på centrecourt på torget. 

(foto: Signe Hovind)

På lørdag kom fotballspillerne til Bodø/Glimt til byen, og fikk prøvd noen kast før Eliteseriekampen mot Sandefjord. Laget fra nord, som ser ut til å bli seriemester denne sesongen, var også synlige i parken og fikk se kulekasting med stor interesse. 

Så over til det sportslige. Med den store påmeldingen, og med lag som skulle kjøre langt for å rekke jobb dagen etter, startet vi på 2-2 i innledende. Milan Milosalvjevic og Enver Zecic vant gruppe A, og fikk med seg Gildas Mevel og Mohamed Zahri videre. I gruppe B var det ett lag som skilte seg ut, og Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih og Ranu Homniam vant sine to første kamper, før de gikk på en smell mot Rolf Bjercke og Jan Erik Jensen fra Holmestrand Petanqueklubb. Far og sønn Støa fra Økern vant også to kamper – men tapte innbyrdes mot GPK-laget, og måtte ta til takke med andreplassen i gruppa.

Max Carlstrøm og Marius Wang fra Oslo Petanque Club har hevdet seg i åpen dobbel tidligere, og så ut til å ha bestemt seg for å hevde seg også denne gang. Med tre seire sikret vant de gruppa, og fikk med seg Ståle Baksetersveen og Hans-Erik Røneid-Hansen fra Holmestrand til sluttspill. Goran Balic og Aleksandar Obradovic fra GPK vant gruppe D. Pål Johansen og Øyvind Bjørkås var godt fornøyd med kvartfinalen fra trippelen – men feiret tydeligvis ikke for hardt. De tok seg videre som gruppetoer fra gruppe D.

 

Det var en voldsom GPK-dominans på NMs første dag, og det fortsatte også på søndag formiddag. Charlotte Jayer og Eli Gjengstø vant sin gruppe, foran far og sønn Presthaug fra Stord. To andre som heller ikke hadde feiret for hardt etter lørdag, var Ole Hågensen og Lars Storaker Bruu. Med Kongepokalen fra dagen før vant de tre strake kamper i gruppe F. Med seg til sluttspill fikk de Steinar Friberg og Rune Nilsen fra Boule Frederik II. Det må sies å være en stor overraskelse at Johnny Skjørberg og Bjørn Arne Nordhagen fra HPK ikke fikk kommet seg til et sluttspill her.

Atle Smeby og Bjørn Kopperud fra Follo Petanca Klubb vant tre av tre i gruppe G. Med seg til sluttspill fikk de Birger O. Hansen og Odd-Reidar Gullbrandsen. Det ville ikke gitt høye odds dersom du skulle sette penger på det, men Youssef Taoubane og Simo Menzhi fra, ja… GPK, vant gruppe H etter tre strake seire. Eva og Ambjørn Efterdal fra BFII gikk også videre.

Trond Sandvik og Per Geir Vatna har som regel spilt Norgesmesterskap med andre makkere, og i veteranklassen på søndagene. I år spilte de sammen i åpen klasse, og klinte til med tre seire i gruppen. Deriblant en imponerende 13-2-seier over Marius Breimo og Rune Kristoffersen. Og vi minner igjen om at kampene startet på 2-2… OPC-duoen fikk løftet seg etter tapet, vant de to neste, og gikk videre Signe Hovind og Andero Kelu vant gruppe J foran Ragnhild og IB Asger Andersen fra BFII.

Fra gruppe K var det et Follo-lag som skulle dra det lengste strået. Ole Evenstad og Ingvild Kiplesund vant gruppen foran Einar Skancke og Øystein Kruge fra OPC, etter å ha slått sistnevnte 13-12 i første kamp. Brødrene Viljar og Magnus Losnegard fra Stord hadde store ambisjoner før søndagens dobbel, og startet også glimrende med tre strake seire i gruppen. Med til sluttspillet gikk Gunvor Berge og Bjørn Vidnes fra OPC etter sine to seire. Et annet Stord-lag, Bagher Portazedi og Gisle Hjelmen, vant gruppe M etter å ha vunnet tre kamper i innledende. Jim Pettersen og Mike Barker tok andreplassen.

(foto. Signe Hovind)

Robert Pettersen og Bastien Testaniere fra GPK var blant de aller største forhåndsfavorittene, og startet også sterkt med å vinne gruppe N. Det var høydramatisk i siste gruppespillskamp mot Stord-duoen Vebjørn Bjørkås og Lars Sleen. GPK hadde allerede avansementet i boks, men lå under 12-9. Med seier ville Stord-guttene gå videre. Slik gikk det ikke. Først 12-12, og deretter avsluttet Pettersen med å skyte på siste kula. Han traff ikke rent - men kula til SPK trillet akkurat de fem centimetrene som var nok til at det var Follo-laget Oddvar Karlsen og Per Klevenberg som tok andreplassen.

Camel Benkheira og ringreven Svein Bruu fra OPC er to luringer, og vant også gruppe O etter tre strake seire. Odd Kvarme og Tore Blokhus fulgte videre til utslagsrundene etter å ha vunnet sine to andre kamper. Benny Bel-Lafkih og Jan Simonsen fra GPK var store favoritter i sin pulje, og gjorde også jobben i parken. De vant gruppe P foran Glenn Gurrich og Daniel Hushovd fra HPK. Fra den siste gruppa - gruppe Q, var det Heidi Skjørberg Nilsen og Mette Bakke Åkvåg som fulgte opp sitt gode spill fra dagen før. De ble gruppevinner, foran Sinsen-duoen Lars Dahlin og Rune Andersen.

Fire lag måtte ut i 32-delsfinale slik at vi kunne sitte igjen med et antall lag som gikk opp. Det var far og sønn Støa fra ØPC som dro det lengste strået mot Hushovd/Gurrich fra HPK. Einar Skancke og Øystein Kruge fra OPC vant den andre.

Vi ble vitne til flere underholdende kamper i 16. delsfinalen. Homniam/Bel-Lafkih vant en høydramatisk kamp 13-12 mot Breimo og Kristoffersen fra OPC. Vatna og Sandvik gikk best ut av klubbduellen mot Bjørkås og Johansen fra SPK, og Bruu/Benkheira beseiret Bakstersveen og Røneid-Hansen fra HPK. Og OPC-laget var ikke ferdig der. 

I neste runde slo de sine klubbkollegaer Signe Hovind og Andero Kelu 13-5 på centrecourten. Her var det en runde der flere som kjente hverandre godt skulle møtes om muligheten til avansement og et steg nærmere medalje. Ingvild Kiplesund og Ole Evenstad gikk seirende ut mot sine klubbkollegaer Atle Smeby og Bjørn Kopperud. Benny Bel-Lafkih og Jan Simonsen slo Youssef Taoubane og Simo Menzhi i sin match 13-5. Gabriel og Ranu vant 13-4 mot Eli Gjengstø og Charlotte Jayer, og eventyret stoppet for også siste Stord-lag, da brødrene Losnegard måtte se seg slått 13-4 mot Marius Wang og Max Carlstrøm fra OPC. 

I kvartfinalene fikk vi (heldigvis?) litt mer variasjon enn på lørdag, da den lyseblå dominansen var ekstrem. Svein og Camel fra OPC mot Ingvild og Ole fra Follo, Bastien og Robert mot Ole og Lars fra GPK, Oddvar og Per fra Follo mot Max og Marius mot OPC, og Benny og Jan mot Ranu og Gabriel fra GPK.

Svein og Camel storspilte på centrecourt! Først ble Follo sendt ut. Deretter var det Pettersen og Testaniere som fikk kjenne på nederlaget mot OPC-laget. Svein har vært med i en årrekke, og har to NM-sølv fra åpen dobbel tidligere i sin karriere, men det er lenge siden, og da han var klar for finale sa han at han ikke kunne huske sist han var i en finale! Camel skjøt og skjøt, og traff og traff! I sitt aller første NM skulle det gå helt til finale!

Benny og Jan slo Max og Marius fra OPC, og med det var den eldste Bel-Lafkih i sin andre finale på to dager. Denne gang skulle det også gå hele veien. For selv om OPC-laget nok hadde flest supportere rundt centrecourten - mye på grunn av at mange er glad i en underdog og overraskelse, men også fordi GPK-dominansen har vært så stor. Men man vinner ikke kamper på antall supportere - her trengs det poeng. OPC startet meget bra, og tok ledelsen, men etterhvert gikk flere og flere av poengene til GPK. Etter 7-7 rykket de lyseblå ifra, og vant til slutt gullet etter en rekke flotte skudd! Gratulerer til Simonsen og Bel-Lafkih!

NM 2020 i Sandefjord er nå historie, men her må vi håpe at vi kan få etablert et miljø og en skikkelig klubb, for her kommer vi veldig gjerne igjen!

 

 

Tekst: Arild Skjæveland