Javisst er det annerledes-NM – men for et NM!

15.08.2020

For en ramme!

Midt i Sandefjord sentrum, i nydelig solskinn og sommertemperaturer var petanque-Norge samlet til det som likevel ble et verdig Norgesmesterskap i annerledesåret 2020.

Dette var mot alle odds, slik situasjonen så ut for en tid tilbake. Nå ser det dessverre ut til at det kommer en ny bølge med smitte innover landet vårt, men måten vi arrangerer turnering og NM på er endret, og med alle smittevernshensyn og små justeringer, tror vi at dette skal gå bra. Vi har tross alt en idrett uten veldig mye nærkontakt - selv om en del vil ha savnet den obligatoriske «high fiven» etter et strålende legg eller fantastisk skudd. Albuen eller en høflig applaus og godord får gjøre jobben akkurat i den tiden vi nå er inne i.

På fantastiske baner midt i Sandefjord sentrum ble lørdag 15. august trippelen arrangert. Med Kongepokal i potten, er dette den gjeveste grenen vi har i petanque - og det var tydelig på deltakerantallet.

44 trippellag samlet i sentrum, på morsomme baner på gangstiene i Badeparken, og på en stor og flott centrecourt på torget. Her var det mange nysgjerrige som hadde tatt seg en bytur i sola, og fikk se petanque på bra nivå. Gjennom hele dagen var det aktivitet på centrecourten, til glede og fascinasjon for flere forbipasserende – selv om vi dessverre ikke helt har fått ristet av oss at nordmenn flest kaller det vi driver med for boccia. Vi kan håpe at den nye banneren på centrecourt som sier fra om hva sporten vår heter kan få ryddet opp i akkurat den biten på sikt.

44 lag ble delt inn i 11 puljer, der 22 skulle videre til sluttspill.

En av de store forhåndsfavorittene var Bastien Testaniere, Ole Hågensen og Lars Bruu – en ny lagkonstellasjon fra Groruddalen Petanqueklubb i et NM - og de gjorde jobben med tre strake seire i gruppe A. Med seg fikk de Steinar Friberg, Johan Øren og Rune Nilsen fra Boule Frederik II videre.

I gruppe B var det mer dramatisk - og dette var gruppen som tok lengst tid å få ferdigspilt. Allerede i første runde kunne vi se at det var 12-12 mellom Øystein Kruge, Marius Breimo og Rune Kristoffersen i OPC, i duell mot Erik Brunsell, Dag Andersen og Jonatan Ketels fra Tønsberg Turn Petanque. Med treff på sistekast av Brunsell gikk Tønsberg seirende ut av den duellen. Dette var også de to lagene som gikk videre - takket være et nytt sent drama for Tønsbergs del i siste kamp mot Heidi Skjørberg Nilsen, Mette Bakke Åkvåg og Linda Fredriksen fra Holmestrand Petanqueklubb. Lagene fulgte hverandre til døren.

Ranu Hominam, Robert Pettersen og Jan Simonsen fra GPK gjorde rent bord i gruppe C og tok seg videre sammen med Freddy Friberg, Inger Berit Kristiansen og Rolf Stordahl fra BFII. I gruppe D hadde mange tro på Oddvar Karlsen, Lars Kiplesund og Per Klevenberg, som tidligere har gjort det skarpt i åpen trippel, men denne gang ville det seg ikke. Atle Andersen, Odd Porsmyr og Rolf Hermansen fra BFII vant tre av tre, og fikk med seg Stord-trioen Tore Blokhus, Odd Kvarme og Vebjørn Bjørkås til sluttspill.

Atle Smeby, Bjørn Kopperud og Arne Olsen fra Follo vant gruppe E, etter en ren gruppefinale mot Bjørn Vidnes, Gunvor Berge og Sven Kolstad i siste gruppespillkamp. Disse to tok seg videre. Det var ingen overraskelse at de rutinerte Birger O. Hansen, Odd-Reidar Gullbrandsen og Hans-Erik Røneid-Hansen vant gruppe F. Veldig gledelig var det at en av våre unggutter, Sondre Røste-Kise, sammen med sin far Thor Eivind Kise og Kim Ousse fulgte dem til sluttspillet.En annen storfavoritt, Simo Menzhi, Charlotte Jayer og Youssef Taoubane tok seg lett videre fra gruppe G etter tre seire. En outsider i dag var Ståle Baksetersveen, Roger Johansen og Peter Häring fra HPK, men det var Cathrine Larssen, Bagher Portazedi og Gisle Hjelmen som kapret andreplassen. Häring gikk likevel ikke tomhendt hjem - han fikk heder, ære, blomster og en god applaus på åpningsseremonien som årets ildsjel. At vi skulle få til NM på denne måten skal Häring ha mye skryt for - takk!

Les også: Årets ildsjel 2020, Peter Häring

Roger Støa, Mustapha Djebrouni og Lisbeth Fossen var eneste Økern-lag i årets trippel. Da var det bra for ØPC at de startet knallsterkt med tre strake seire i gruppespillet. Med seg til sluttspill fikk de Svein Bruu, Vidar Hauger og Signe Hovind fra Oslo Petanque Club. Det kanskje største Stord-håpet før dagens trippel var Viljar Losnegard, Magnus Losnegard og Lars Sleen. De gjorde jobben i gruppespillet med tre strake seire. Gildas Mevel, Momo Zahri og Jean-Jaques Razaka ble lansert som en mulig outsider, men måtte finne seg i å nyte solen i parken da gruppespillet var over, for det var Maija Juva, Larry Young og Christer Kullberg som kapret andreplassen og sluttspillsplass på centrecourt.

I gruppe J startet vi med en thriller allerede i første kamp på centrecourt, da to av de absolutt største forhåndsfavorittene møttes. Gabriel Bel-Lafkih, Benny Bel-Lafkih og Eli Gjengstø fra GPK møtte Marius Wang, Andero Kelu og Max Carlstrøm fra OPC. Med 13-11-seier til OPC tok de kommandoen i gruppen, og de vant den også foran nettopp GPK. I den siste gruppen, gruppe K, tok Marianne Moholt, Johnny Skjørberg og Bjørn Arne Nordhagen styring allerede fra første kamp, og vant samtlige tre. De avsluttet med å slå Per-Svein Sakseid, Pål Johansen og Øyvind Bjørkås hele 13-0 i siste gruppespillskamp - men Stord-trioen trengte ikke å deppe altfor lenge – de hadde nemlig allerede sikret andreplassen i gruppen.

NM-dommer Rune Andersen (foto: Signe Hovind)

Etter noen nervepirrende 16. delsfinaler fikk vi åtte enda mer spennende 8. delsfinaler. Team Carlstrøm og Team Jayer vant hver sin mot Team Kristiansen og Team Berge, og sikret kvartfinaleplass på centrecourt.

Birger Hansen og hans to gode kompanjonger ble et nummer for små mot Testaniere, Bruu og Hågensen, og tapte 13-4. Vi er veldig glade når juniorene våre gjør det bra, og det skjedde i dag! Sondre Røste-Kise, pappa Thor Eivind og Kim slo den rutinerte Fredrikstad-trioen 13-2 og sikret kvartfinaleplassen. To blad Kise og Ousse fikk virkelig kjenne på sola på centrecourten, både på den ene og andre måten denne lørdagen.

Ranu slo ut Tønsberg Turn og tok seg videre, og Team Gjengstø/Bel-Lafkih ble flere nummer for store for Atle Smeby og hans makkere. 13-3 og kvartfinale for nok et GPK-lag. Den kanskje største overraskelsen kom da Pål Johansen, Øyvind Bjørkås og Per-Svein Sakseid slo Lisbeth Fossen og Økern. Det var en kamp som tok lang tid. Veldig lang tid. Det skulle se ut som Rune Kristoffersen, som har skiftet klubb til OPC, og hans gode lagkamerater Øystein Kruge og Marius Breimo skulle lett ta seg videre til kvarten da de ledet 9-1 mot Stords unge trio Losnegard, Losnegard og Sleen - men det var en kamp som dro ut. Allerede to semifinalister var klare da OPC omsider fikk det 13. poenget og 13-7 seier.

Allerede i første kvartfinale fikk vi en duell mellom to klare medaljekandidater. Jayer, sammen med Taoubane og Menzhi møtte Wang, Carlstrøm og Kelu fra OPC. Det var en kamp som sto og vippet en stund - men så sa GPK takk og farvel. Centrecourten var en bane som passet Youssef bra. Han ble ofte liggende igjen på sine skudd, og da ble det tøft. 13-7 seier og sikret semifinale.

Her var det også stopp for Ousse og to blad Kise, med 2-13 tap mot Homniam, Pettersen og Simonsen fra GPK. Uansett - en femteplass i første NM for unge Sondre. Dette er bra, og det kommer også en dag i morgen!

Vi streamet kampen mellom Team Sakseid mot Team Gjengstø på petanque.no på Facebook, og selv om vestlendingene tok ledelsen 1-0, var det ikke noen tvil om hvor seieren skulle gå denne gang. Det var nesten spennende frem til Grorruddalen ledet 5-3, men da var det takk og farvel. 13-3 - men Øyvind Bjørkås kan nå fortelle både på Vinpetanque og rankingspill lokalt på Stord at han har en femteplass i NM - og kom lengst av dem alle.

Semifinalene startet sent, og det var ikke lenger kokende sol på torget. Dominansen til Groruddalen i denne trippelen var ekstrem, og i et år der Fleridrettsforbundet har investert i nye medaljer blir det mange nye rundt halsen til de i lyseblått. For også i den andre kvartfinalen gikk GPK seirende ut. Da klokken viste 20.45 beseiret Bastien Testaniere, Ole Hågensen og Lars Bruu sin gamle lagkamerat Rune Kristoffersen og hans nye makkere. Dermed ble det to rene GPK-semifinaler. Samtlige medaljer skulle gå til GPK denne lørdagen, og alle har noe å revansjere på søndag!

Team Gjengstø Bel-Lafkih møtte Team Homniam i den første semifinalen, som ble spilt samtidig som kvartfinalen pågikk ved siden. Dette er lag som kjenner hverandre ekstremt godt - og her det ikke råd til mange feilskjær. Bel-Lafkihs ledet på et tidspunkt 5-2, men så snudde kampen, og Hominam og hennes makkere tok de neste fem og gikk opp i en 8-5 ledelse. Pettersen kunne fortelle at året i år var en opptur - for i fjor tok han ingen medalje (han var ikke med!). Det ble det denne gang - bronse. For etter å ha utlignet til 8-8 tok Team Gjengstø føringen igjen. Det hele ble avsluttet etter at gris ble flyttet helt ned til linjen. Eli la seg inn, Robert fikk etterhvert fjernet, men så kom også Gabriel ned igjen. Familien var i det umulige hjørnet, og sikret sin første NM-finale i trippel. Skulle ventetiden endelig være over, og Kongepokalen endelig gå til familielaget? Eli og Benny har begge vunnet, men for Gabriel har ventetiden vært lang, selv om han ikke er gamle karen.

I den andre semifinalen ble det Team Testaniere som dro det lengste strået. Og det med god margin! Selv etter to timers venting i 30 grader, og uttalelser som «vi spiller ikke bra!» i gruppespillet - i dag var det mer enn bra nok! Hågensen og Bruu har mer enn nok av Kongepokaler på CV-en, men det er den pokalen Bastien nok har aller mest lyst på. 13-0 i semifinalen, da må en ta av seg skyggelua! Nå skulle det stå mellom dem og Team Gjengstø Bel-Lafkih, etter at solen hadde gått ned og det faktisk var blitt kjølig i lufta.

I finalen stormet Team Testaniere opp i en tidlig 5-1 ledelse. Team Gjengstø reduserte, men det var alltid Bastien og co som hadde initiativet. Denne gang skulle det gå for Bastien! Lars Bruu skulle gå sin fjerde, Ole Hågensen din tredje, og Bastiens første Kongepokal! 

I siste runde fikk laget etter et viktig skudd av Bastien muligheten til å legge inn fire poeng for å sikre Kongepokalen. Og med tre legg rett inn var det gjort. 13-5, i det som må være de franskeste omgivelsene vi har sett i norsk petanque! En anonym tilskuer kalte det «Candefjord» og vi skal la han forbli anonym! For en kveld, i Candefjord...

 

Tekst: Arild Skjæveland