Johnny Borrebæk til minne

23.07.2020

Det er med stor vemod vi den 21. juli mottok budskapet om Johnny Borrebæks for tidlige bortgang, få dager før hans 68. årsdag.

Johnny Borrebæk var en stor personlighet, både på og utenfor petanquebanen. Hans engasjement, drivkraft og optimisme har gitt resultater helt siden vi ble kjent med ham på 80-tallet, og vil bli savnet av svært mange petanquespillere, både tidligere og aktive utøvere.

Johnny startet å spille på midten av 80-tallet og var en av de faste i miljøet rundt Frognerparken Cafe. Etterhvert fulgte han med Fransisco Sabater fra OPC til Follo Petanca Klubb, et samarbeide som også førte til landslagsspill med VM-debut i 1988 (les mer...). Sammen med et nordisk mesterskap og 3 deltakelser i Nordsjø oppnådde han til totalt femti landskamper med det norske flagget på brystet.

Det er likevel kanskje best som Økern-spiller vi husker ham. Sammen med Tom Rustad og Bengt Arne Sørum stiftet han Økern Petanque Klubb, og klubbens faste spillested var Lunden, rett ved Borrebækkens bolig. Her var det alltid åpent hus, i alle fall for barna i nabolaget som ville være med og kaste kuler. Snart lykkes han med å rekruttere også deres foreldre, markante skikkelser i miljøet den dag i dag. Etterhvert videreførte to av disse foreldrene, Erik og Grethe Johansen, Johnnys arbeide for et eget juniormiljø. Johnny selv reiste rundt og demonstrerte petanque både innenfor og utenfor byens grenser. Flere av disse juniorene har i ettertid tapetisert premiepaller og dominert både NM, ranking og landslag i mange, mange år. Hans arbeide bar virkelig frukter.

Fokuset på de yngre førte ham til mer organisatorisk arbeide, både i Norges Boule Forbund som det den gang het, og ikke minst i prosessen rundt et større nordisk samarbeide. Hans visjoner om Nordisk Boule Alliance innebar en felles juniorsatsning på tvers av de norske, svenske og danske landegrenser.

De siste årene var Johnny bosatt i Thailand, hvor han i 2015 stiftet egen klubb, Udon Thani. Klubben samlet lokale skandinavere, men stadig jobbet han for petanque som et trygt samlingspunkt for barn og unge. 

Like engasjert som for petanque var han i sitt arbeide for å fremme livskårene til funksjonshemmede. Først i Oslo med å forbedre tilgjengelig byrom, deretter bistand til utstyr i Thailand. Egenhendig organiserte han innsamling av rullestoler, krykker og annet utstyr som ble sendt med skip i kontainere helt fra Norge. Hans sosiale engasjement kom også de lokale barna til gode i form av oppussede skolelokaler. 

Selv i utlendighet stoppet hans engasjement for norsk petanque aldri opp. Han fulgte alltid med på nyheter og engasjerte seg i diskusjoner. Når norske landslag deltok i mesterskap i Asia forsøkte han å delta som tilskuer og supporter. Han var raus med oppmuntringer til utøvere så vel som andre ildsjeler, også overfor de han enda ikke kjente, og hans hjem i Thailand var alltid åpent for petanquespillere, akkurat som på Økernbråten den gang på 90- og 00-tallet.

Tidlig i vår reiste han hjem til Oslo for å foreta en operasjon. Inngrepet førte til en langvarig innleggelse, men Johnny var optimistisk til det siste. 21. juli sovnet han stille inn på Ullevål sykehus.

Johnny begraves fra Østre Aker kirke 31. juli kl. 13.00.

Varme tanker går til hans to kjære sønner, familie og gode venner. Johnny Borrebæk var en ekte ildsjel som har satt store spor etter seg i petanquemiljøet. Vi er evig takknemlige. 

 

På vegne av Norges Fleridrettsforbund Seksjon Petanque

Eli Gjengstø