Korona-EM: Status 8. juli 2020

10.07.2020

Korona-EM i skyting er godt i gang, og det er på sin plass med en liten oppsummering så langt. Som kjent deltar Norge med to landslag, og våre skyttere har fullført både seedingrunde og tre kamper i gruppespillet.

Husker du? Norges landslag kvalifiserte seg gjennom 3 forsøk på 30 skudd på 7 meter (6 meter for juniorer). Les alt om kvalifiseringen og de ulike resultatene: (Norges koronalandslag)

Totalt 23 landslag deltar i dette mesterskapet, som arrangeres i samarbeide mellom det europeiske og danske petanqueforbund. Variasjonen er stor, både med tanke på uttak/kvalifisering, ambisjoner/deltakelse og dertil ferdigheter. Dette ser vi også i våre to landslag, hvor skytterne på vårt førstelag har svært gode forutsetninger for å hevde seg, mens andrelaget sett under ett ikke har samme skytteregenskaper eller forventningspress.

Seedingrunden på 7 meter understreker forskjellen. Ingen skyttere på de ulike landslagene skjøt 30 av 30, og kun tre oppnådde 29: Bastien og Benny var to av disse. I tillegg vartet Ranu opp med 28, noe som er beste resultat for mesterskapets kvinnelige skyttere. Og på espoirsiden fikk vår egen Gabriel nest mest med sine 27. Anstendige resultater også i junior- og veteran-klassen sørget for totalt 119 poeng til Norge 1.

Helt på topp havnet Tysklands førstelag med 126 poeng, tett fulgt av England 1 med bare ett poeng mindre. Sverige 2 inntok tredjeplassen, mens Sverige 1 fikk likt med Norge 1, men med Norge på fjerdeplass grunnet høyere enkeltscore.

Mye takket være Bennys svært gode resultat endte Norge 2 med totalt 82 poeng, likt med Ukraina, og foran både Latvia og Østerrike 2.

Korona-EM foregår over flere uker og innebærer mange skudd for de involverte. Hver runde skytes i løpet av to dager, og med 6-lagspuljer og sluttspill (EM/Nasjonscup) for samtlige kreves både tålmodighet og fokus.

Stabilt fint vær er en annen faktor man kunne ønsket seg. Live streamingen avslører store forskjeller også her: Noen skyter nærmest i mørket, andre i uhåndterlige regnfrakker i øsende regnvær. Enkelte drar nytte av distriktets innendørsfasiliteter, mens de heldigste står ute på tørre baner og i komfortable shortser. Slik er det, det får være litt av sjarmen!

Det viktigste er uansett å finne en god bane. Dette er ingen tradisjonell presisjonsskytingskonkurranse, men enkelt og greit: Tre kuler på rad, 50 cm mellom hver kule, treff så mange du kan på 30 forsøk. Dersom du har lært deg en teknikk hvor du kan lande litt foran får du mye gratis. Noen er heldige, andre gjør det bevisst. Enkelte er sta nok til å skyte jern mot jern på i overkant krevende baner. Igjen en sjarmfaktor ved mesterskapet.

Hvordan har det så gått med Norge i puljespillet så langt? To kamper er historie, og tre gjenstår. Til forskjell fra seedingrunden skytes puljekampene på 8 meter og er rene dueller: Herrer mot herrer, veteraner mot veteraner etc.

Norges førstelag møtte i første runde England 2, og oppnådde uavgjort resultat. Den enkle konklusjonen er at ett eneste treff til for Bastien eller Ranu hadde holdt til seier totalt, så det er snakk om marginer.

I andre puljekamp ble det seier mot Ungarn 2, med tre enkeltseire for Bastien, Ranu og Gabriel. La oss samtidig se på Jonas fremgang, det blir spennende å se utviklingen over tid.

I tredje kamp hadde Norge 1 hviledag, og ligger på foreløpig andreplass i puljen med Sverige 1 på topp. Fjerde match er mot Østerrike 1 som innehar sisteplass på tabellen.

(Norske resultater står alltid først)

Norge vs England 2

 • Herrer: 25-25
 • Kvinner: 22-23
 • Espoir: 22-15
 • Junior: 14-16
 • Veteran: 24-22

Norge vs Ungarn 2

 • Herrer: 26-23
 • Kvinner: 24-18
 • Espoir: 23-14
 • Junior: 16-20
 • Veteran: 15-22

Som alle andre har også Norge 2 spilt ferdig sine tre første puljekamper. Ilddåpen mot Nederland 2 endte med en enkeltseier, nok et godt resultat av Benny, men også veteran Rune var svært nær en seier.

I duellene mot Sverige ble det tyngre: Fem tap av fem mulige. To av deltakerne skjøt bedre enn sist, og øvrige vet vi kan prestere bedre enn de fikk frem denne gangen. Mot Danmark 1 reddet Rune laget fra en reprise fra det andre nabolaget, med uavgjort i sin duell.

Dette har gitt en foreløpig femteplass i puljen, med Sverige 2 på topp og Latvia på bunn.

Fredag/Lørdag skytes fjerde puljekamp, denne gang mot Ungarns førstelag, før puljespillet avsluttes med Latvia.

Norge 2 vs Sverige 2

 • Herrer: 20-25
 • Kvinner: 15-24
 • Espoir: 16-22
 • Junior: 5-20
 • Veteran: 17-22

Norge 2 vs Danmark 1

 • Herrer: 26-28
 • Kvinner: 12-19
 • Espoir: 10-22
 • Junior: 6-21
 • Veteran: 18-18

De tre beste i hver pulje går videre til EMs sluttspill med åttendelsfinaler 14./15. juli. Samme datoer skytes åttendelsfinalene i Nasjonscupen, hvor de resterende landslagene deltar. Finalene i de to sluttspillene skytes mandag 20. juli og/eller tirsdag 21. juli.

Hvor Norges landslag ender gjenstår å se, og husk:

De som vil følge live streamingen under mesterskapet kan følge med på (denne siden). Vær med på å heie frem våre norske skyttere!