Gjengangere på pallen

04.06.2020

To dager sammenhengende i nærmere - om ikke over - tretti varmegrader tar på. De fleste av oss har enda ikke fått i gang petanquemuskulaturen, til tross for at vi nå har kommet til juni. Enda godt vi hadde andre pinsedag å komme oss til hektene på. Nok om dårlig form, slik gikk det da Groruddalen Petanque Klubb arrangerte sin todagersturnering i pinsehelgen!

Først av alt, en liten nyvinning på Østlandet, hentet fra og administrert fra Stord. Christopher Schwartz Kvarme har utviklet en digitalt sekretariatsløsning, godt utprøvd i klubbens egne turneringer, og videreført til Stordturneringa helgen i forveien. I stedet for å troppe opp, enten umiddelbart etter kampslutt eller etter to kaffekopper, en dopause og fem stopp for å småprate, tar spillerne frem sine smarttelefoner og sender inn resultat. Vipps oppdateres google-dokumentet, og sekunder etter er alt på plass i tabellene og etter hvert også sluttspilltrærne. Folk tok dette utrolig kjapt og lett, og Christopher stod, satt eller lå hele tiden parat for å sjekke eventuelle feil underveis. - Fra Stord, altså. Denne løsningen er veldig tids- og ressursbesparende og både deltakere og nysgjerrige hjemmefra kan enkelt følge med til enhver tid. Vi håper å se mer til dette fremover for dette er en ressurs vi virkelig har nytte av. Tusen takk til Christopher Schwartz Kvarme!

La oss også nevne at innledende i Singel ikke gikk på tid, til tross for fem kamper i puljespillet. I stedet for startet alle disse kampene på 2-2. Det viste seg nok en gang å være svært effektivt: Turneringen var ferdig allerede klokken 17! I Dobbel ble verken poeng- eller tidsbegrensning brukt, og vinnerne oppnådde tretten poeng i finalen klokken halv åtte. - Akkurat passe lange dager i flotte, ærverdige Frognerparken!

Hvordan gikk det så? To turneringer består av mange detaljer, overbevisende seire, minste mulige margin, formtopper, formsvikt, glede og skuffelse. Vi deler det i to og oppsummerer etter beste evne. Resultater i sluttspillene taler sitt tydelige språk, og finalene kan selv beskues i opptak. - Men hva med veien dit?

 

GPK-helgen Dobbel

Siden det stadig er en grense på 50 personer på samme spillested, måtte vi ta to steder til hjelp under innledende i dobbel. Alle de seks firelagspuljene fikk bli værende i Frognerparken, mens to trelagspuljer spilte innledende på Vestkanttorget, bare fem minutters spasertur fra de andre. Vanligvis er det marked her på lørdager, men den enes nød den andres brød - enda er markedene koronastengte.

Både A- og B-sluttspillene ble spilt i Frognerparken, med de to beste i hver pulje til A, og treerne til B.

Pulje 1 var på papiret kanskje den hardeste puljen, hvor Bastien og Marius suste igjennom de to første kampene. Også i siste kamp gikk de seirende av banen, men med kun et poengs favør. Ranu og Charlotte gjorde det samme i kampen før, og gikk til A hvor de til slutt endte på bronseplass. Fabien og Jean gikk videre til B, hvor de gikk helt til topps.

I pulje 2 ble Benny og Gabriel, turneringens vinnere, ubeseirede også i puljespillet med hele 32 i score. Øvrige lag vant og tapte om en annen: Alle endte med 1 seier, og de to med lavest score hadde attpåtil helt lik score. Dermed gikk det på innbyrdes, hvor Maija og Larry hadde tapt 11-13 mot Zoran og Milan. Ole og Bjørn hadde fire scorepoeng mer enn de to andre og gikk dermed til A.

Også pulje 3 var veldig jevn med tre lag med to seire hver. Andero og Camel, Rune og Arild gikk til A, mens Odd og Steinar endte i B.

I pulje 4 levnet Jean Jaques og Eli liten tvil om puljeseier med tre av tre og 29 i plusscore. Nærmest var Heidi og Bjørn Arne som sikret den andre A-plassen, mens Per og Jarle slo det fjerde laget i puljen og sikret seg fortsatt spill.

Pulje 5 kunne nærmest blitt spilt på forhånd - i Fredrikstad. Sju av åtte spillere bosatt i Fredrikstad og/eller tilhørende BFII. Den siste, Robert i tospann med Mili, vant puljen, mens de tre andre lagene alle fikk en seier hver. Kun ett poeng skilte tredje- og fjerdeplassen, og kun tre poeng skilte mellom A og B. Lise og Ragnar hadde færrest minuspoeng, mens Ib og Ragnhild gikk til B.

Tross litt startproblemer endte forhåndstippede Rune K og Marius B ubeseirede i pulje 6, og samspillet førte de senere helt til finalen. Sissel og Lisbeth gikk seirende ut av den rene dameduellen og med ytterligere en seier sikret også disse seg plass i A-sluttspillet. Lisbeth F og Signe kjempet seg for øvrig til finalen i B.

Pulje 7 spilte på Vestkanttorget, og som treerpulje var alle sikret sluttspill. Gildas og Momo tok en skikkelig skalp i første og gjorde det ikke stort dårligere i siste, mot Vidar og Jan Egil som tok følge med de til A. Roger og Mustapha måtte lade om og gjøre seg klare for B.

Også pulje 8 spilte på Vestkanttorget. Atle og Hadi slapp inn bare ni poeng til sammen på sine to kamper, og var på plass i Frognerparken på rekordtid. Sven og Svein slo det resterende laget, Jim og Mike, 13-3, og fikk dermed også plass i A.

Åttendedelsfinaler

 • Andero og Camel 13-7 Ole og Bjørn
 • Gildas og Momo 5-13 Ranu og Charlotte
 • Rune K og Marius B 13-4 Sven og Svein
 • Eli og Jean Jaques 13-0 Lise og Ragnar
 • Mili og Robert 13-4 Vidar og Jan Egil
 • Bastien og Marius 11-13 Sissel og Lisbeth
 • Atle og Hadi 3-13 Heidi og Bjørn Arne
 • Benny og Gabriel 13-8 Rune F og Arild

Kvartfinaler

 • Andero og Camel 5-13 Ranu og Charlotte
 • Rune K og Marius B 13-6 Eli og Jean Jaques
 • Mili og Robert 13-4 Sissel og Lisbeth
 • Heidi og Bjørn Arne 2-13 Benny og Gabriel

Semifinaler

 • Ranu og Charlotte 11-13 Rune K og Marius B
 • Mili og Robert 6-13 Benny og Gabriel

Finale

 • Rune K og Marius B 6-13 Benny og Gabriel

1. plass: Benny Bel-Lafkih og Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih, GPK

2. plass: Marius Breimo og Rune Kristoffersen, OPC

Se gjerne (Dobbel-finalen) i sin helhet, det er verdt det! 

 

B-sluttspillet

Lisbeth F og Signe slo ut både Stordabuer og frederikstadspillere på sin vei til finalen, men her ble to av parkens mest trofaste, Fabien og Jean, for tøffe: 13-2 til sistnevnte. Når det er sagt skal det også sies at franskmennene gjorde det enda skarpere i kvart og semi: Fanny i begge!

B 1: Fabien Chaon og Jean Espic, OPC

B 2: Signe Hovind, OPC, og Lisbeth Fossen, ØPC

 

GPK-helgen Singel

Av de seks spillerne i hver av de seks puljene gikk de to beste til A-sluttspill, det samme gjorde de fire beste treerne. Øvrige treere pluss firere i hver pulje gikk til B-sluttspill, mens resterende fikk mulighet til å spille i et litt mer spontant C-sluttspill. Her gikk Larry Young av med seieren, etter finaleseier over Stefan Løvås.

Pulje 1 så faretruende ut for Lars, som røk på to tap i begynnelsen. Etter det gikk det bare en vei, den riktige, og han gikk til A som nest beste spiller. Med en seier mer tronet Ranu på topp, kun slått av Maija som med tap i innbyrdes oppgjør mot Per måtte ta til takke med C. Ragnar på tredjeplass og tre seire viste virkelig krefter, og fikk samlet nok score til A-sluttspill, han også.

Gildas og Fabien har tilbrakt mange timer i parken, og det var nettopp disse som gikk videre til A fra pulje 2, med henholdsvis fem og fire seire. Nærmest å ødelegge for Gildas var Stefan som kjempet seg til 11 poeng i siste kamp. I C-sluttspillet gikk han derimot helt til finalen. Til B gikk Sven og Jarle, begge med to seire.

Fra pulje 3 gikk to fryktede singelspillere til A: Marius B og Krister fikk begge fire av fem seire. Marius et hestehode foran, med sin 13-9 seier. Derimot røk han på tilsvarende tap mot Birger, som med sine totalt to seire sikret B. Jean Jaques som i helgen imponerte med sine solide treff, gikk videre til A med 3 seire og nok i score til å bli blant de heldige (og gode).  

I pulje 4 fant vi gårsdagens vinnere, far og sønn Bel-Lafkih. Til alt overmål møttes de i første kamp, med to poengs favør til den eldste. Benny gikk derimot på et tap mot Jan Erik i neste, slik at både han og Gabriel endte med fire av fem seire og A-sluttspill. Simo på tredje var blant de beste treerne som fikk ta følge til A. Nevnte Jan Erik ble dermed eneste til B fra denne puljen.

Pulje 5 bestod av spillere fra fem ulike klubber, deriblant to vestlandsklubber. Robert og Camel fikk begge fire seire hver, med Robert på topp grunnet innbyrdes. Hans tap mot Bjørnar hjalp ikke for sistnevnte, som endte på femteplass, tross like mange seire som tredje og fjerde beste i puljen. Med nok scorepoeng gikk altså Sissel og Jan Egil videre til B.

Den siste puljen var utvilsomt av det tøffeste slaget, nesten samtlige blant de aller ivrigste i Sagene/Torshov-miljøet. Utrolig nok endte fire stykker med tre seire, og fordelingen gikk derfor på score. Charlotte hadde klart mest og endte som puljevinner, mens samboer Bastien hadde færrest i score og måtte som eneste ut i B-sluttspill. Mili ble en av de beste treerne og gikk sammen med Max på andreplass til A. På femteplass endte Larry, som senere på dagen gikk til topps i det litt mer provisoriske C-sluttspillet.

Åttendedelsfinaler

 • Robert 8-13 Mili
 • Krister 2-13 Gabriel
 • Gildas 10-13 Lars
 • Charlotte 13-7 Jean Jaques
 • Benny 13-11 Ragnar
 • Camel 13-8 Max
 • Marius 13-10 Fabien
 • Simo 7-13 Ranu

Kvartfinaler

 • Mili 7-13 Gabriel
 • Lars 11-13 Charlotte
 • Benny 13-4 Camel
 • Marius 13-9 Ranu

Semifinaler

 • Gabriel 8-13 Charlotte
 • Benny 13-2 Marius

Finale

 • Charlotte 12-13 Benny

Finalistene: Charlotte Jayer og Benny Bel-Lafkih, begge fra GPK

Tekniske problemer og håndholdt kamera til tross, finalen var virkelig av det velspilte slaget og fortjener å sees av flere. Det kunne vippet begge veier, og Charlotte hadde flere muligheter til å kapre det siste viktige poenget. Se (Del 1) og (Del 2)

 

B-sluttspillet

Bastien måtte svelge skuffelsen etter innledende, men giret om og vant B-sluttspillet, etter tallene å regne, uten særlige vanskeligheter. Nærmest var Sven i selve finalen: 13-7. Enda nærmere en endring på pallen var semifinalen mellom Sven og Per, som endte med bare ett poengs forskjell. 

B 1: Bastien Testaniere, GPK, B 2: Sven Kolstad, OPC

 

 

GPK-Helgen Dobbel 2020

30. mai 2020, Frognerparken/Vestkanttorget

1. Benny Bel-Lafkih, Gabriel G. Bel-Lafkih, GPK/OPC
2. Rune Kristoffersen, Marius Breimo, OPC/OPC
3. Ranu Homniam, Charlotte Jayer, GPK/GPK
3. Mili Selimovic, Robert Pettersen, GPK/GPK

5. - 8. plass
Andero Kelu, Camel Benkheira, OPC/OPC
Eli Gjengstø, Jean Jaques Razaka, GPK/OPC
Sissel Lekven, Lisbeth Johannesen, SPK/SPK
Heidi Skjørberg Nilsen, Bjørn Arne Nordhagen, HPK/HPK

9. - 16. plass
Ole Evenstad, Bjørn Kopperud, FPK
Gildas Mevel, Momo Zahri, OPC
Sven A. Kolstad, Svein Bruu, OPC
Lise Østby, Ragnar Weseth, BFII/OPC
Vidar Hauger, Jan Egil Andresen, OPC
Bastien Testaniere, Marius Wang, GPK/OPC
Atle Smeby, Hadi Khaddaj, FPK/BPK
Rune Fuglesang, Arild Eliassen, HPK

B-sluttspill:

1. Fabien Chaon, Jean Espic, OPC/GPK
2. Lisbeth Fossen, Signe Hovind, ØPC/OP
3. Odd Porsmyr, Steinar Friberg, BFII/BFII
3. Zoran Puvaca Klokan, Milan Milosavljevic, GPK/GPK

 

GPK-Helgen Singel

31. mai 2020, Frognerparken

1. Benny Bel-Lafkih, GPK
2. Charlotte Jayer, GPK
3. Marius Breimo, OPC
3. Gabriel G. Bel-Lafkih, GPK

5. - 8. plass
Mili Selimovic, GPK
Lars Storaker Bruu, GPK
Camel Benkheira, OPC
Ranu Homniam. GPK

9. - 16. plass
Robert Pettersen, GPK
Krister Jansson, ØPC
Gildas Mevel, OPC
Jean Jaques Razaka, OPC
Ragnar Weseth, SIN
Max Carlström, OPC
Fabien Chaon, OPC
Simohamed Menzhi, GPK

B-sluttspill:

1. Bastien Testaniere, GPK
2. Sven A. Kolstad, OPC
3. Sissel June Lekven, SPK
3. Per Vidar Johannesen, SPK

 

 

Foto: Mili Selimovic

Tekst og foto: Eli Gjengstø, petanque.no