Nyttårshilsen | Årskavalkade 2019

30.12.2019

Petanqueåret 2019 brakte med seg mange seire, minst like mange tap, mange oppturer, noen nedturer, stormende glede og stor sorg, både på og utenfor banen. Som regel er det vinnerne som kommer i søkelyset på våre nettsider, men vel så viktig er gjerne disse små øyeblikkene som brenner seg fast i hver enkelts minnebrikke. For noen består slike øyeblikk av vellykkede kast, klokkecarreauer eller helomvendinger midt i en kamp. For andre er skulderklappen fra uventet hold, den hyggelige samtalen over kaffekoppen, et fullstappet grisefjøs eller et etterlengtet go' fra kommunen det aller viktigste. I årets kavalkade er det de små øyeblikkene som ikke nødvendigvis blir stående i noen resultatlister som får sine fem minutters berømmelse.

Vi er alle forskjellige. Heldigvis. Noen skinner som best på banen. Andre får størst utbytte av å organisere. Noen er med for å vinne, andre for å delta. Vi er alle forskjellige, og vi er alle like viktige. Klapp en petanquekompis på skuldra også i 2020.

Godt nytt år, og takk for alle gode minner i 2019!

Nyttårshilsen fra

Eli Gjengstø | Seksjon Petanque, petanque.no

 

 

Årskavalkade 2019

 

Årets initiativ

Vi elsker at klubber og deres ildsjeler ser muligheter og iverksetter tiltak med friskt mot og optimisme. I denne kavalkaden ønsker vi å trekke frem to klubber som har satt de yngste i fokus: Både Petanque Club Hølen og Holmestrand Petanqueklubb arrangerte treninger for barn og unge i september. HPK hadde petanque i en gymtime, mens PCH introduserte petanque som en sosial aktivitet. Vi håper at klubbene viderefører det gode initiativ til våren, og at flere slenger seg med.

 

Årets soltilbeder

Noen setter seg på benker og stoler innimellom kamper, mens andre, vel, i alle fall en eneste en, forsøker til enhver tid febrilsk å få i seg varme. Datoen for bildet var 12. mai og alle utenom Ranu Homniam nøt t-skjorteværet.

 

Årets nyvinning

Å få være med på NM-veka i Stavanger var en stor opplevelse for alle som var til stede og for miljøet som helhet. Prisen for årets nyvinning går til en detalj i så måte, men utvilsomt en viktig del av gjennomføringen: Vebjørn Bjørkås fungerte ypperlig som speaker under NM-vekas finale vis-a-vis Oljemuseet. Folk stoppet opp, lyttet og fulgte med på spillet. Dette må vi gjøre igjen, Vebjørn!

 

Årets bilde

- Om ikke tidenes bilde? Kjell Hide, Oddvar Karlsen og Rune Kristoffersen mimrer om gamle dager, da Oddvar får øye på Kjell Rune Karlsen og legger to og to sammen ... huker tak i intetanende Kjell Rune og får... Ja, riktig: Kjell Rune Karlsen! (Foto: Caroline Hovind Fantoft)

 

 

Årets dommergjerning

Vi setter stor, stor pris på hans kunnskap, rolige, vennlige fremtoning og all tid Finn Gundersen bruker som dommer i våre turneringer. Han må tilgi oss for å løfte frem en uforglemmelig episode han kanskje kunne vært foruten, men som vi ikke slutter å smile av: Under NM Singel ga han en spiller gult kort for å gå på do uten å spørre ham først. Vedkommende reagerte først med måping, deretter protester. Spilleren var nemlig ferdig med sin kamp!

Og bildet? Ser dere nøye etter oppdager dere en smilende Finn i bakgrunnen. Bildet er for godt til å ikke brukes: Børge Presthaug og Per Geir Vatna jubler etter NM V55-seier.

 

Årets romantiske øyeblikk

To av barna til PetanqueNorges fremste petanquefamilier har i en årrekke vært et par, og nå er lagkonstellasjonen også nedtegnet i vielsesattesten. To av juniorspillerne fra 90-tallet, Camilla (Hovind) og Lars Storaker Bruu giftet seg på forsommeren, og hva var vel mer naturlig enn å spille petanque etter vielsen? 

 

Årets sang

Nils Runnane hadde tidenes hyllest av en dommer. Sangen fremført under selveste trippelfinalen, ble et av mange høydepunkt under NM på Fagernes. Maija Juva har vært fabelaktig som trofast dommer gjennom hele sesongen, og det skulle kanskje bare mangle om hun ikke skulle få en egen sang. 

For de som ikke hørte sangen live: Klikk dere inn på denne You Tube-videoen og bruk fantasien.

 

Årets opphenting

En kamp er aldri over før siste kule er kastet. Uansett hvor ille det ser ut, er det alltid håp. Hyggelig nok deles prisen på tre landslag! Veteranene lå under 4-11 mot Russland da de snudde det hele på hodet. Med kun to griser igjen fikk de fem poeng og dermed 9-11 før aller siste gris. Det ble tre poeng - til Norge! Det samme skjedde i kvinnenes VM da Norge vant 13-12 mot Danmark etter å ha ligget under 5-12. Med i historien hører det også med at begge lagene var helt avhengige av seier for å gå videre. Først i mesterskapssammenheng i 2019 var derimot kvinnenes dobbel, da Norge snudde 2-12 til 13-12 i åttendelsfinalen mot Belgia. Ja visst, alt er mulig!

 

Årets innsats

Marius Breimo imponerte i sin debut som landslagscoach for herrene. Breimo holdt ut i styrtregn i timesvis i mang en turnering i forkant, for best mulig å støtte opp om herrelandslaget og lære seg de ulike spillerne og deres ferdigheter å kjenne. Under selve mesterskapet fikk hans rolle en utvidet funksjon, da en av spillerne brått måtte reise hjem og erstattes av en annen. Måten han taklet omveltningene på fortjener en stor takk.

 

Årets seier

Avisa Valdres klinket til med en skikkelig nøtt i quizen 15. juni 2019. Selvsagt visste vi svaret på denne! (Foto: Arne J. Bergmål)

 

Og til slutt, det aller viktigste minnet:

Årets ildsjel

Hun måtte gå av som seksjonsleder før hun kunne hylles slik hun lenge har fortjent. Men da arvtageren leste opp styrets begrunnelse for utdeling av ærespris under NM på Fagernes fikk hun ikke med seg et ord: Signe Hovind, vårt nye æresmedlem, var nemlig altfor opptatt av å ta bilder av de fremmøtte. Det sier vel det meste om henne!

 

 

Har du minner du gjerne vil dele? Legg igjen kommentar på Facebooksiden vår, eller send oss en epost til petanque.no@gmail.com.