VM 2019 | Få dager igjen

12.11.2019

For syttende gang arrangeres VM for kvinner og juniorer, og for tredje gang på rad avholdes mesterskapet i Asia. Denne gang går ferden til Phnom Penh i Kambodsja. Hele 48 nasjoner deltar i kvinnenes VM, mens juniorenes mesterskap teller 30 nasjoner.

Mens Thailand har vært suverene over lang tid i kvinnepetanque, har øvrige asiatiske land virkelig hevet nivået og nærmer seg toppen. - Eller så er det bare blitt mer synlig, ettersom VM er blitt lagt til deres verdensdel med økonomisk reelle muligheter til å delta. Ikke minst har Kambodsja selv blitt blant de dominerende landene på kvinnesiden, med verdensmestertitler både i presisjonsskyting, singel, dobbel og trippel.

Verdensmesterskapet for kvinner

19. - 23. november 2019, Phnom Penh i Kambodsja

Norges landslag

  • Toini Hoel, BPK
  • Charlotte Jayer, GPK
  • Ranu Homniam, ØPC
  • Eli Gjengstø, GPK

Coach: Benny Bel-Lafkih

Delegat: Signe Hovind

Med to mesterskap som går samtidig er programmet stramt. Spillingen for damenes del starter tirsdag 19. november med kvalifisering til presisjonsskyting. Omskyting tar plass onsdag morgen, mens også øvrige spillere endelig skal ut i kamp: Denne dagen spilles tre av fem innledende runder i trippel. De to resterende rundene spilles torsdag, etterfulgt av utslagskamper, åttendedelsfinaler i VM og sekstendedelsfinaler i nasjonscupen. Fredag formiddag skytes kvartfinale og semifinale, med finale i presisjonsskyting halv to lokal tid. Om ettermiddagen spilles åttendels- og kvartfinale i nasjonscupen, samt kvartfinale i VM. Lørdag morgen er det deretter klart for semifinaler både i VM og Nasjonscup, og følgelig finale, pr. nå satt til halv fire lokal tid.

Se hele programmet

Smått vanvittige 48 nasjoner er altså registrert som deltakere i kvinnenes VM. Av disse finner vi to franske landslag (regjerende verdensmestere) og to kambodsjanske landslag (vertsland). Startfeltet er veldig sterkt, men Norges femteplass fra Verdensmesterskapet 2017 viser at alt er mulig. - Også for lille Norge med sine fåtalls lisensierte spillere.

Se alle spillere

Vårt norske landslag er i alle fall godt utrustet for utfordringen og er en ren reprise fra fjorårets finale i EMs Nasjonscup. Den gang røk Norge med minste mulige margin ut av det gode selskap, som eneste lag med tre seiere som ikke ble blant topp 16. I sluttspillet viste Norge med all tydelighet at de hadde fortjent A-sluttspill, og særlig i semifinalen imponerte de norske kvinnene stort.

Ikke minst deltok hele tre av de fire kvinnene i VM i Kina for to år siden. Den gang kom Norge helt til kvartfinalen, og ble der slått ut av Frankrike som senere kunne ikle seg verdensmestergensere. En meget sterk prestasjon all den tid trekningen i alle fall på papiret var alt annet enn enkel.

Mange sa at dette skjedde bare en gang i jubelåret, once in a lifetime. Året etter skjedde det samme for en av spillerne i EM Singel, tidligere i år skjedde det samme for to av spillerne i VM Dobbel.

Vi må heller ikke glemme at en av spillerne på årets kvinnelandslag for noen år siden tok Norges aller første - og fremdeles den eneste - mesterskapsmedaljen, uansett klasse, kjønn og øvelse. I år skal hun atter representere Norge i VMs showgren Presisjonsskyting.

Ranu Homniam, Norges representant i VM Presisjonsskyting.

La det ikke være noen tvil om at denne samstemte og samspilte gjengen er verdig landslagsplassen, selv om de denne gang ikke fikk bevise det gjennom nasjonal kvalifisering. Antall timer sammen på banen er utallige, felles erfaringer er mange, og med godt vennskap i bunn tror vi enda en gang på gode resultater.

Store tidsmessige og geografiske avstander gjør live rapportering utfordrende og trolig kostbart, men vi vil forsøke vårt beste både på banen, på benken og bak iPad-skjermen. Følg med på Facebooks Petanque.no-side. La oss heie frem Norges kvinnelandslag i Verdensmesterskapet 2019!