EM 2019 | Presisjonsskyting

01.10.2019

Europamesterskapet 2019 i Albena, Bulgaria, ble en emosjonell berg- og dalbane både på og utenfor banen. Glede og sorg, sjokk og kameratskap - og ulidelig spenning under spilling, med både forsmedelige tap, innbitt kjemping frem til seier og viktige måloppnåelser. De mange opplevelsene oppsummeres i tre artikler:

(EM Presisjonsskyting 2019) (EM Veteraner 2019) (EM Herrer 2019)

 

Kanskje var det litt gambling, i alle fall nokså overraskende, at coach Marius Breimo valgte Kjell Rune Karlsen som Norges representant til Europamesterskapets Presisjonsskyting. Benny Bel-Lafkih har kvartfinaleplass å vise til og er flere ganger norgesmester i øvelsen, og i tillegg har Bjørn Arne Nordhagen mange ganger vist å beherske øvelsen gjennom gode resultater i NM. Begrunnelsen var likevel klar: Den norske troppen ville trenge flere skyttere, Bjørn Arne og Marius Wang var i hovedsak tiltenkt legger- og mellommannroller, og en slik oppgave ville kunne motivere Kjell Rune ekstra. Det kunne tippet begge veier, men til tross for i prinsippet ingen erfaring, utviste han ro og fighterevne når sjansen omsider kom.

Så ble vi også ekstra glade da han lykkes.

I hans debut stod han alene på matta - for øvrig laget i Holmestrand, så han var for så vidt på hjemlige trakter - og forsøkte legge presset til sides. Både press han la på egne skuldre, og opplevd press fra landet man tross alt representerer. Du skal være bra merittert, erfaren og sterk i hodet for å takle en slik situasjon. Coach Marius Breimo var bare en armlengde unna, men skuddene, de var det bare en mann som kunne ta. 

Og ærlig talt, det så virkelig mørkt ut en lang stund. Etter første øvelse, skudd på enslig kule, fikk han bare ett eneste poeng. I øvelse to, kule bak gris, fikk han tre poeng på 7 meter, men deretter ble det tørke helt til første distanse på tredje øvelse. Ny tørke. Etter tre øvelser hadde Kjell Rune dermed bare 7 poeng. 

Så glimtet det til i ham av oppgitthet, revansjelyst og fandenivoldskhet. Kjell Rune Karlsen startet showet og blunket til tilskuerbenken. Publikum, landsmenn så vel som andre nasjonaliteter, responderte med ivrig applaus.

Nå ble det bare moro! 

Carreau! Treff! 3-poenger! Ni poeng i fjerde øvelse mer enn doblet poengsummen og plutselig var det ikke det minste ubehagelig lenger. Og hva skjer så? TRE CARREAUER PÅ GRIS! Altså, hadde det ikke vært for all jublingen hadde vi fått hakeslepp: 31 poeng totalt.

For en rå opphenting!

31 poeng i kvalifiseringen var bare fire poeng bak Frankrike som var best av alle til omskyting. Franske Sarrio var til alt overmål bare ett poeng unna direktekvalifisering til kvartfinale. I det hele tatt var det tett i toppen, så tett av Kjell Rune Karlsen delte sin foreløpige tiendeplass med Nederland. 

Bare spanske Jesus Peres Martin var i en klasse for seg i kvalifiseringen som de 34 skytterne gikk igjennom. 46 poeng er solid, og ni poeng mer enn portugisiske Hugo Dores på foreløpig andreplass. Italia og Tyrkia skjøt begge 36 poeng og var med det sikret kvartfinale.

Øvrige måtte gjennom omskyting for å bekle de fire siste plassene til kvartfinale. Grensen for omskyting gikk på 20 poeng, og Sverige var blant de skuffede som ikke oppnådde denne poengsummen. 

I omskytingen startet man med poengsummen fra kvalifiseringen, og plusset dermed på med nye summer i lik gjennomføring. Med 31 poeng, bare fire bak beste kvalskytter, hadde Kjell Rune Karlsen dermed et veldig godt utgangspunkt. Samtidig visste han at han måtte få minst like mange poeng i omskytingen. Kanskje virket en kvartfinale for vanskelig, og kanskje senker man seg litt når målet om omskyting faktisk var blitt nådd.

Poengene lot i alle fall vente på seg, og det ble altfor tungt å skulle hente seg inn og treffe nok til å ha sjanse til kvartfinaleplass. Det ble bare fire poeng og 35 poeng totalt. Uansett, han greide målet og vel så det. Denne debuten kan han være stolt av.

Franske Christophe Sarrio grep muligheten med begge hender og fikk hele 46 poeng i omskyting, totalt 81 poeng. Øvrige land til kvartfinale ble Monaco, Belgia og Nederland, og grensen gikk på 64 poeng. 46 poeng fikk også Belgia i sin kvartfinale mot Tyrkia.

Semifinaler

Spania vs Portugal: 39-35

Italia vs Belgia: 45-25

Finale

Italia vs Spania: 45-29

Øverst på pallen, en ung italiensk stjerne som alltid presterer på topp når det gjelder: Gratulasjoner til europamester 2019, Diego Rizzi!

 

EM Presisjonsskyting

19. - 22. september 2019, Albena i Bulgaria

1. Diego Rizzi, Italia

2. Jesus Peres Martin, Spania

3. Hugo Dores, Portugal

3. Joel Marchandise, Belgia

 

 

Tekst og foto: Eli Gjengstø | petanque.no