NM-veka 2019: En herlig ramme da oddsfavoritten innfridde

01.07.2019

Det stod nesten skrevet i stjernene at da petanque skulle vise seg frem for hele Norge, ble det familien som har preget sporten vår de siste 10-15-årene som skulle gå helt til topps under NM-veka.

Yngstemann Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih på 18 år, som sammen med resten av familien hadde blitt fulgt av et NRK-team gjennom finaledagen, fikk legge inn de to siste poengene som sikret et historisk NM-gull i trippel mix.

De nybakte norgesmesterne får sine fortjente gratulasjoner. Foto: Trine Nessler Wichmann

Holmestrand yppet seg

Selv om det ble fem poeng i siste omgang og 13-9 til slutt i finalen, var det Holmestrand Petanqueklubb, med Marianne Moholt, Johhny Skjørberg og Bjørn Arne Nordhagen som preget åpningen av finalen. Tidlig tok de ledelsen 6-0. Skjørberg skjøt carreu etter carreu, Moholt la på gris, mens Nordhagen presterte begge deler.

Men som så mange ganger før, etter noen flotte carreuer fra Benny Bel Lafkih, startet GPK-familien turen inn igjen i finalen. Plutselig var det helt jevnt igjen, etter flere runder med svært høyt nivå fra begge lag. Da det åpnet seg opp en mulighet for fem poeng, på stillingen 8-9, var GPK iskalde og grep sjansen med begge hender. Med 13 - 9-seier kunne endelig familien juble for et NM-gull sammen!

Se Petanque.no sin livestream på Facebook fra finalekampen her.

Johnny Skjørberg, Bjørn Arne Nordhagen og Marianne Moholt, Holmestrand Petanqueklubb. Foto: Trine Nessler Wichmann

En opptur på alle måter

Trolig kunne vi ikke fått vist frem sporten vår på en bedre måte enn det som ble gjort i Stavanger i helgen.

Med solskinn og hundrevis av skuelystne innom petanquens centre court i Geoparken, midt i byen, fra fredag til søndag.

Med fantastisk spennende kamper fra første runde i gruppespillet, med en nerve som levde ut helt til siste kule ble kastet i siste innledende kamp. Et Bel Lafkih-lag med kniven på strupen etter tap i åpningskampen i gruppa.

Og en siste vinn- eller forsvinn-kamp mellom Bergen Petanqueklubbs Toini Hoel, Mustafa Elharrar og Berit Sæbø og det som til slutt ble sølvmedaljører fra Holmestrand petanqueklubb.

Og sist men ikke minst, med Norsk Tipping som laget oddsspill på petanque for første gang i historien, med en representant som var borte og sjekket utviklingen hver halvtime.

Til slutt uttalte han at han til neste år ikke trenger eksperthjelp for å sette odds på petanque under NM-veka. Det er et engasjement for sporten vår vi liker å høre!

Vi streamet sju kamper direkte på Petanque.no på Facebook under NM-veka. Se kampene i opptak her. 

Stord-dominans på og utenfor banen

Spesielt takk til Arild Skjæveland, Tore Blokhus og banesjef Odd Kvarme fra Stord Petanqueklubb. Uten de tre hadde hverken spillerne som deltok eller alle de mange tilskuerne som så på få opplevd så gode og underholdende petanquebaner som det faktisk ble.

Fortjent var det derfor at duoen Blokhus/Kvarme, sammen med stødige Sissel Lekven fra Stord Petanqueklubb, kunne smykke seg med NM-bronse etter en solid innsats både på og utenfor banene over flere dager. Etter en fantastisk semifinale mot det som til slutt ble gullvinnerne, måtte de gi tapt 11 - 13 mot familielaget.

Også den andre bronsemedaljen gikk til Stord Petanqueklubb. Christopher Kvarme, Johanne Fangel Brekke og Sigurd Sævareid spilte solid gjennom to dager, og var ikke langt unna i semifinalen mot HPK. Men det rutinerte laget fra Vestfold hentet inn igjen en tidlig Stord-ledelse og vant til slutt 13 - 8.

Vi gratulerer alle medaljevinnerne!

Sissel June Lekven, Tore Blokhus og Odd Kvarme i semifinalen under NM-veka. Foto: Trine Nessler Wichmann

En verdig avslutning

Takk til alle som bidro til det som kan kalles en kjempesuksess for petanque under NM-veka 2019. Ikke bare fikk vi vist oss frem på en fin måte for de mange som så på i Stavanger.

I tillegg fikk vi vist at det er flere sider ved toppidretten og sporten vår i form av den flotte TV-reportasjen NRK lagde på familien Gjengstø-Bel Lafkih. Reportasjen ble vist på NRK1 i NM-vekas kveldsmagasin ca. Klokken 19:40 søndag kveld. Det var en flott avslutning på en fin helg for petanque-sporten.

Se reportasjen her (Link til NRK TV på nett)

 

NM Trippel Mix

29. - 30. juni 2019, NM-veka i Stavanger

1. Eli R. Gjengstø, Benny Bel-Lafkih og Gabriel G. Bel-Lafkih, Groruddalen Petanqueklubb

2. Marianne Moholt, Johnny Skjørberg og Bjørn Arne Nordhagen, Holmestrand Petanqueklubb

3. Sissel June Lekven, Tore Blokhus og Odd Kvarme, Stord Petanqueklubb

3. Johanne F. Brekke, Christopher S. Kvarme og Sigurd Sævareid, Stord Petanqueklubb

5. - 12. plass

Gunvor Berge, Bjørn Vidnes og Gildas Mevel, Oslo Petanque Club

Toini Hoel, Berit Sæbø og Mostafa Elharrar, Bergen Petanqueklubb

Charlotte Jayer, Jean Espic og Bastien Testaniere, Groruddalen Petanqueklubb

Gerd Helen Presthaug, Robert Svensen og Jarle Larsen, Stord Petanqueklubb

Heidi Skjørberg Nilsen, Lis Friis og Bjørnar Endal, Holmestrand Petanqueklubb

Vina Naidu, Peter Häring og Roger Johansen, Holmestrand Petanqueklubb

Ellen Strømme, Yngve Kirkerød og Hervé Socquet-Juglard, Bergen Petanqueklubb

Ingrid Angeltveit, Terje Andersen og Rune Solevåg, Stord Petanqueklubb

 

 

Tekst: Vebjørn Bjørkås

Alle foto: Trine Nessler Wichmann