Nok et gull til Boule Frederik II

26.06.2019

NM Dobbel Kvinner 2019 | Det lå nesten i kortene: Etter et svært vellykket Norgesmesterskap for Boule Frederik II ble lykken fullbyrdet på NMs siste dag. To av BFIIs mest rutinerte og aktive spillere, Lise Østby og Inger Berit "Bitte" Kristiansen, gikk helt til topps i kvinnenes Dobbel-øvelse.

At nettopp dette laget skulle gå langt overrasker ingen, selv om de kanskje ikke var blant toppkandidatene til gullet. Bitte legger veldig godt, og Lise har denne x-faktoren som ofte er utslagsgivende for å vinne. Leggene sitter, kulene treffes og begge har innbitt vinnervilje. 

Så har de også stått på pallen før. I 2017 gikk de to til semifinalen i samme øvelse. Den gang gikk årets finalemotstandere helt til topps. Lise har i tillegg to bronser i NM Singel Kvinner, både i fjor og i år, faktisk to av to mulige.

De 16 lagene som deltok var trukket inn i firelagspuljer, med tøffe tak i samtlige. Inger Berit Kristiansen og Lise Østby fikk til overmål bryne seg på tre landslagsspillere. Fjorårets norgesmestere Eli Gjengstø og Charlotte Jayer vant alle sine kamper, men BFII-damene gikk greit videre som puljetoer med sine to seire. Dermed var Ranu Homniam og Charlotte Bjørno ute. Skjebnen ble delt med Norgesmester i Singel Kvinner, Toini Hoel, og hennes makker Mari Presthus. Ingunn Thorvik og Vina Naidu hadde før siste kamp to seire, mens Toini og Mari hadde alt å tape mot Vilde Berge Vidnes og Gunvor Berge. - Og det var nettopp det de gjorde: 13-5 til mor og datter, premiert med andreplass i pulja og dermed avansement til sluttspillet.

I pulje B spilte Silje Akre, sølvvinner i kvinnenes Singel, og Maria B. Olsen overbevisende godt: 3 seire og +28 i score! Kampen om andreplassen ble en ren duell mellom Heidi Skjørberg Nilsen/Mette Bakke Åkvåg og Linda Jørgensen/Line Jørgensen. Mor og datter fra Bergen måtte takke for kampen med tap, 8-13.

Nesten full pott ble det også for Ellen Meisingset og Tove Marit Gjertsen, men manglet to poeng i siste match. Likevel ble det puljeseier, samt at overkvinnene i tredje kamp, Sissel J. Lekven og Lisbeth M. Johannesen, ble belønnet med avansement som nest beste lag i puljen.

Øvelsens store favoritter og daværende regjerende norgesmestere, Eli og Charlotte, røk allerede i sin kvartfinale - nettopp mot Sissel og Lisbeth. Med en stor ledelse på 11-3 begynte plutselig poengene til Stords fremste kvinnelige spillere å trille inn. Litt etter litt krympet forspranget, uten at GPK-laget klarte å hindre det fatale: 13-12 til jublende glade Sissel og Lisbeth.

Stort forsprang ble det også for Vilde og Gunvor i semifinalen, men mor og datter klarte å redde seg inn i tide: 13-10 og bronsemedalje til Stord. 13-10 ble det også i kvartfinalen mot Follo-jentene Silje og Maria. Godt jobbet, kanskje særlig av Maria med en formodentlig fremtidig spiller i magen. - Bokstavelig talt.

På andre siden av sluttspilltreet gjorde Lise og Bitte kort prosess med motstanderne fra Hølen. Kampen var over på et blunk, 13-0, klar-ferdig-ferdig. I den andre kvartfinalen befant en ren klubbduell seg. Ingunn og Vina fra Holmestrand kom litt for kort mot klubbvenninnene Heidi og Mette: 8-13.

Men der hvor våre nye norgesmestere surfet igjennom kvartfinalen fikk de litt av en utfordring i semifinalen. Heidi og Mette viste ferdigheter, lagmoral og et helt spesielt bånd innad i laget, og det holdt nesten, så nært som det er mulig. 13-12 til Frederikstadsdamene. 

Kampen om gullet virket lenge å gå enkelt for seg. Lise og Bitte ledet finalen hele 9-3 før motstanderne, hjemmefavoritten Gunvor Berge og datteren Vilde Berge Vidnes, ble invitert inn i kampen.

Se video: NM Dobbel Kvinner, finale

- Hjemmefavoritten, siden Gunvor er oppvokst på Fagernes og Leira, og er selve hovedgrunnen til at årets NM ble lagt til vakre Valdres. Her ble tanken sådd, organisert, tilrettelagt og gjennomført, i all hovedsak i tospann med mannen Bjørn.

Tenk da, at nettopp Gunvor lykkes å komme helt til finalen i en øvelse med den hun ønsket som mest å lykkes med. Så unnet hun seg også å sette seg ned et par minutter rett før finalen. Lot det hele synke inn, nøt at NM-et hun har vært så sterkt delaktig i ble så til de grader vellykket, og attpåtil forberedet seg til finale på mesterskapets siste dag.

Foto: Arne J. Bergmål

På stillingen 9-3 hoppet mor og datter opp et jafs med fire poeng, og et par runder senere stod det 10-10. Brått ble finalen langt mer spennende enn det lenge virket som. Den lumske banen kunne ta fra en hver spiller selvtilliten, men Lise og Bitte hentet seg inn igjen og fikk to viktige poeng og nådde den magiske 12-poengsgrensen. 

I påfølgende runde hadde OPC en stor sjanse til å avgjøre, men lykkes bare å få et poeng. Når så Bitte gjør som hun gjerne gjør, legger inn ved gris, og OPC ikke lykkes å fjerne den eller overføre, var det bare å juble hele veien hjem til Østfold.

Gratulerer til Norgesmestere i Dobbel Kvinner: Lise Østby og Inger Berit Kristiansen!

 

NM Dobbel Kvinner

23. juni 2019, Fagernes

1. Lise Østby og Inger Berit Kristiansen, BFII

2. Gunvor Berge og Vilde Berge Vidnes, OPC

3. Heidi Skjørberg Nilsen og Mette Bakke Åkvåg, HPK

3. Sissel J. Lekven og Lisbeth M. Johannesen, SPK

5. - 8. plass

Ingunn Thorvik og Vina Naidu, HPK

Ellen Meisingset og Tove Marit Gjertsen, PCH

Silje Akre og Maria B. Olsen, FPK

Eli Gjengstø og Charlotte Jayer, GPK

Øvrige lag

16 lag deltok i NM Dobbel Kvinner.