Styret informerer | Status mai 2019

14.05.2019

Tiden etter årsmøtet 30. mars har vært hektisk. Som nyvalgt leder har det vært mye å sette seg inn i, men nå har brikkene så smått begynt å falle på plass. Det er på sin plass med noen ord, oppsamling av informasjon og oversikt over viktige lenker.

Nytt seksjonsstyre - Årsmøtet og Tinget - Norgesmesterskapet - Landslag - Fremtiden

Husk at denne type informasjon stadig publiseres på våre nettsider, fortrinnsvis i mindre nyhetsartikler. Viktig informasjon samles i egen lenkesamling HER, og offentlige styredokumenter publiseres HER.

 • Med vennlig hilsen
 • Eli Gjengstø
 • Leder, Seksjon Petanque

 

Nytt styre, nye muligheter

Det er mye positivisme og engasjement i det nye styret. I tillegg til medlemmenes stå-på-vilje syns jeg også vi speiler hele det norske miljøet, både med tanke på klubbtilhørighet, aktivitetsnivå og spillermessige ambisjoner. Jeg har stor tro på at vi sammen kan utrette mye bra for norsk petanque.

Første styremøte ble avholdt like før påske, og neste uke har vi vårt andre. På første møte forsøkte vi å fordele ansvarsområder, og når alle har fått bedre oversikt og ideene begynner å klekke ut, vil vi sammen kunne legge planer for fremtiden. Ved å fordele områder oss imellom, vil vi mere effektivt få unna presserende oppgaver og samtidig frigjøre kapasitet til å tenke mer langsiktig.

For at ideer skal bli realiserte er vi avhengige av dere. Vi trenger deres ideer, tanker, argumenter, tvil og aksept. Vi må diskutere med hverandre, lytte til representanter fra ulike miljøer, få flere sider av samme sak. Slik kan vi sammen engasjere og motivere hverandre til å utvikle PetanqueNorge videre.

Oversikt over kontaktpersoner, ansvarsområder og underliggende områder finnes på (denne siden). Ikke nøl med å ta kontakt med oss!

 

Årsmøtet og Tinget

Årsmøtet i Seksjon Petanque ble avholdt 30. mars på Gardermoen, og 11 klubber var representert. Rolf Hermansen var ordstyrer og geleidet oss galant gjennom dagens agenda. Avtroppende leder Signe Hovind fortalte om de to årene som har gått og ble behørig takket for sin innsats med stående applaus. Se egen artikkel. Også Son Petanque ble hedret i forbindelse med sitt 25-årsjubileum.

Valgkomiteens forslag til nytt styre ble enstemmig vedtatt og består i perioden 2019-2021 av:

 • Leder: Eli Gjengstø, GPK (ny)
 • Nestleder: Bjørn Vidnes, OPC (ny posisjon)
 • Medlem: Charlotte Jayer, GPK (gjenvalg)
 • Medlem: Vebjørn Bjørkås, SPK (ny)
 • Medlem: Berit Sæbø, BPK (ny)
 • Vara: Johnny Skjørberg, HPK (ny)
 • Vara: Silje Akre, FPK (ny)

Videre ble to saker vedtatt:

1) Klubbtøy og draktlikhet under NM

Årsmøtet vedtok påbud om draktlikhet og klubbklær under Norgesmesterskapet, så også konsekvenser for brudd på reglement. Påbudet gjelder alle øvelser, inkludert individuelle øvelser som Singel og Presisjonsskyting.

Det nye styret har formulert kravet med følgende ordlyd, les mer …

2) Opprettelse av disiplinærkomite

Sittende styre fremmet forslag om innen oppstart av utendørssesongen å oppnevne egen komite for behandling av eventuelle innkomne disiplinærsaker. Dette ble enstemmig vedtatt av årsmøtets stemmeberettigede.

Tre medlemmer ble oppnevnt under årsmøtet, og det nye styret har innhentet aksept fra forespurt varamedlem. Styret har videre utarbeidet regelverk bygget på vedtekter fra et annet særforbund, da ingen av seksjonene i FIF tidligere har hatt disiplinærkomite. Regelverket er foreslått å gjelde alle tre seksjoner, og denne prosessen har derfor tatt, og vil fortsette å ta, noe tid før komiteen kan starte sitt arbeide.

Protokollen fra Årsmøtet i Norges Fleridrettsforbund Seksjon Petanque kan leses HER.

Årsmøtet i seksjonen ble etterfulgt av Tinget i Norges Fleridrettsforbund, hvor alle seksjoner var representert. Tom Tvedt, president i Norges Idrettsforbund, innledet Tinget ved å berømme FIF for å gi begrepet idrettsglede for alle et reelt innhold. Han viste videre til svært godt samarbeide på tvers av våre tre nokså ulike idretter, helt siden oppstarten i 2007. Dette samarbeidet skal vi hegne godt om, sammen er vi sterke.

Gledelig nok ble Eline Oftedal gjenvalgt som president i Norges Fleridrettsforbund. Eline har særlig utmerket seg med sitt sterke engasjement for voksenidrett, og har opparbeidet seg stor respekt på tvers av særforbundene og dermed også løftet frem FIF. Hun, resten av styret og seksjonene nyter god hjelp og støtte fra en veldrevet administrasjon med generalsekretær Jeppe Hansson i spissen. Seksjon Petanques idrettskonsulent er Arild Skjæveland, tidligere leder av Stord Petanqueklubb.

Merk at både Jeppe og Arild har kun 20 % stilling, og det vil derfor kunne ta litt tid mellom henvendelse og svar.

Valgkomiteens forslag til nytt styre ble enstemmig vedtatt og består i perioden 2019-2021 av:

 • President Eline Oftedal, Friskis&Svettis (gjenvalg)
 • 1. visepresident: Roger Aandalen, Boccia/teppecurling (gjenvalg)
 • 2. visepresident: Signe Hovind, Petanque (ny posisjon)
 • Medlem: Eli Gjengstø, Petanque (ny)
 • Medlem: Vigdis Bruun, Boccia/teppecurling (ny)
 • Medlem: Thor Carlsen, Friskis&Svettis (ny)
 • Vara: Bjørn Vidnes, Petanque (ny)
 • Vara: Vigdis Mørdre, Boccaia/teppecurling (ny)
 • Vara: Randi Borgen, Friskis&Svettis (ny posisjon)

Seksjon Petanques representanter i øvrige organer er kontrollkomiteens Trond Rekdahl (medlem, vara: Morten Torp) og valgkomiteens Gildas Mevel (medlem, vara: Einar Jakobsen).

Protokollen fra Tinget i Norges Fleridrettsforbund kan leses HER.

 

NM i Valdres

Siste helgen i april ble jeg invitert med på befaring av NM-banene på Fagernes. OPC stilte mannsterke, og det samme gjorde den lokale dugnadsgjengen. Makan til positive og initiativrike mennesker!

Årets NM-arena ligger idyllisk til i Fagernes sentrum, mindre enn et grisekast unna overnattingssteder, butikker og spisesteder, vis a vis sjøen. Samme helg som NM i Petanque arrangeres også Valdres Sommersymfoni, og det forventes folkefest i gatene hele langhelgen. Egne centercourtbaner, god mat og drikke, mangfoldige toaletter, dusjmuligheter for bobilfolket og egen bu for sekretariatet er for lengst på plass.

Frist for påmelding er 1. juni, og det er stadig god tid til å avtale lag, trene seg opp og fikse overnatting. Dersom det ikke lykkes å booke hos (disse alternativene) kan kanskje Hovda Fjellhotell være et godt tips.

Hotellet drives av samme mann som under Norgesmesterskapet vil stå for bevertning til deltakere og tilskuere. Et stort serveringstelt settes opp midt på baneområdet, hvor det også planlegges en større grillfest på lørdag kveld.

Her vil det også torsdag-lørdag ettermiddag og kveld tilbys ølservering. Her ligger det godt til rette for sosial hygge, og petanquefolk er et sosialt folkeslag. Vi minner i den forbindelse totalforbud mot drikking av alkohol mens man fortsatt spiller. Ved skjellig mistanke forbeholder vi oss retten til om nødvendig å ta alkoholtester, og overtramp vil medføre diskvalifisering. Det håper vi selvsagt ikke vil skje.

Norgesmesterskapet er og blir årets store høydepunkt. I fire dager til ende skal spillere fra Rognan i nord, Stord i vest og Fredrikstad i øst spille mot og sammen med hverandre. - I år også med det lille ekstra på kveldstid. Vel møtt!

 

NM-veka

I løpet av NM-veka 2019 skal 38 norgesmestere kåres. - Og gledelig nok: Blant disse vil vi finne et mixed trippellag i petanque! Opp mot 24 lag skal kjempe om poeng, seire, medaljer og tittel i Stavanger 29.-30. juni.

For å vise vårt mangfold både til tilstedeværende publikum og NRK-tittere håper vi at så mange klubber som mulig sender representanter til NM-veka. Dette er en unik mulighet for PetanqueNorge å vise frem idretten vår. Dette kan være den beste kilden for rekruttering i vår historie.

Da vi ikke har noe etablert petanquemiljø i Stavangerregionen fra før, har vi brukt en del ressurser på å muliggjøre vår deltakelse. For at dette arbeidet skal få utbytte er vi avhengige av at mange ser nyttigheten av å delta. Her er det viktigste å delta. En eventuell seier får være en gledelig bonus.

Formodentlig er navn og lister for lengst på klubbenes lister, klare til innsendelse. Hvis ikke oppfordrer jeg klubbene på det sterkeste å oppmuntre sine medlemmer. Fristen er 15. mai kl. 23.59.

 

NM Presisjonsskyting

En liten snutt om NMs Presisjonsskyting og dens forhåndskvalifisering får vi også ta oss tid til. Som tidligere meddelt er PetanqueNorge i år delt inn i to distrikter, utregnet fra antall lisenser løst i fjor. Vestlandsklubbene avholder sin kvalifisering på Stord 25.-26. mai, mens østlandsklubbene v/Follo Petanca Klubb arrangerere kval 8.-9. juni på Sofiemyr. Tusen takk til tekniske arrangører! Les mer …

Regjerende norgesmester og nitten kvalifiserte skyttere skal i Valdres skyte kvalifisering for å bli blant de åtte som får skyte i sluttspillet fredag ettermiddag. Denne kvalifiseringen foregår onsdag kveld, torsdag eller fredag formiddag - når det passer for de 20 skytterne.

 

NM 2020

Det nye styret hadde til alt overmål en rykende fersk søknad om arrangør av neste års NM å ta stilling til på første møte. Bergen Petanqueklubb tilbød seg å være teknisk arrangør, og et samlet seksjonsstyre godkjente gladelig søknaden. Se brev om godkjent søknad.

NM-banene vil trolig anlegges på Bildøy i Fjell kommune, men klubben søker stadig etter en mer sentrumsnær bane. Uansett, med blide bergensere bak roret er vi i de tryggeste hender!

Dere kan allerede nå glede dere til NM 2020: 25.-28. juni.

 

Landslag

Årshjulet i Petanque ruller hele tiden, så også for norske representanter i utlandet. Allerede helgen etter årsmøtet ble kvalifisering til Nations Veteran Cup arrangert. Tusen takk til Signe Hovind som stilte som sekretariat og gratulasjoner til våre to veteranlandslag, les mer …

Et landslag som for lengst var klare, var fire spillerne som skulle representere Norge under Verdensmesterskapet i Singel/Dobbel/Mix. VM ble avholdt i Spania i begynnelsen av mai, og nå kan lille Norge stolte kalle seg femte best i verden også i Dobbel kvinner, takket være Charlotte Jayer og Ranu Homniams kvartfinale i nevnte VM-gren. Stor applaus!

Og det bare fortsetter: 8. - 9. juni avholdes kvalifiseringer til følgende trippelmesterskap: VM Kvinner, EM Herrer og EM Veteran. Follo Petanca Klubb er teknisk arrangør, og kvalene avholdes på Sofiemyr.

Påmeldingen har allerede startet, les mer …

 

Og hva mer?

Ja, hva mer har perioden så langt bestått i? Rent fysisk på banen: Hele seks rankingturneringer! Det har vært en hektisk vår og stadig rekker vi flere turneringer før NM-høydepunktene tar over. Ta gjerne en titt på terminlistens høstsemester for å vurdere om din klubb kan ta på seg turneringsansvar en ledig stund.

Ellers har sesongen så langt avdekket et stort behov for flere dommere. Vi bør derfor planlegge nytt dommerkurs, fortrinnsvis til høsten, slik at vi får flere godkjente dommere å veksle mellom.

Videre er det stadig uoffisielle miljøer rundt omkring som vi må jobbe inn mot, i tillegg til utviklingsmessig bistand til våre tre klubber i Trøndelag og Nordland. Kanskje kan vi i løpet av året tilby besøk av rutinerte spillere?

Hva rekrutteringstiltak gjelder har vi allerede Generation Games på kalenderen, i tillegg til gryende planer om juniorsamlinger. Her er det mye å tak i - og heldigvis også stort potensiale.

Hvis du og dere har ideer eller kan bidra med noe, ta kontakt!