GPK, ellevte best i Europa

10.12.2018

EuroCup Finale 30. november - 3. desember 2018, Charente i Frankrike | Er det lov til å være skuffet over 11. plass i Europacupen? Nei, egentlig ikke. For Groruddalen Petanque Klubb - og Norge - var det en stor seier i seg selv å i det hele tatt komme til finalespillet. Aldri før har noen norsk klubb greid avansement etter sommerens puljespill.

Likevel en skuffelse, altså. Sannheten er at GPK bare var en eneste seier mot Sveits unna minimum femteplass.

Og det tar vi med oss: GPK var eneste klubb blant de seksten finalistene som maktet å true puljenes seeding, det var åpent helt til aller siste kamp.

Groruddalen Petanque Klubb | Jean Espic, Ole Hågensen, Charlotte Jayer, Bastien Testaniere, Robert Pettersen, Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih, Benny Bel-Lafkih og Eli Gjengstø. Delegat: Elisabeth Hågensen.

Første klubbmøte endte ikke overraskende med stortap. Det belgiske klubblaget Pachy Waterloo som senere endte som Europacupens nest beste klubb, var fullstendig overlegne. Kun i singel greide vi å markere oss med oppgjørets eneste norske seier, takket være tretten poeng av Ole Hågensen.

Så langt, så greit. Vi hadde kalkulert med tap sammenlagt mot Belgia, men for selvfølelsen hadde flere seire vært å foretrekke. Oppgjøret mot neste klubb, polske Zyweicki, var vi derimot helt nødt til å gå seirende ut av. Vi gjorde det spennende for oss selv: Bare to av seks singelmatcher, vunnet av far og sønn Bel-Lafkih, gikk i norsk favør. Dermed måtte minimum en trippel vinnes for å fortsatt ha sjanse til avansement. Så går vi hen og vinner begge! Brått er det GPK som har overtaket, nå holder det med bare en av tre seire i dobbel. Gabriel og Robert vinner først, og like etter cruiser også Charlotte og Bastien inn til tretten.

Vel vitende om at oppgjøret mellom Polen og Sveits ble jevnere enn vi kunne drømme om, hadde vi håp om å knekke også sveitsiske Leman i tredje og siste puljekamp. Etter å ha møtt Leman to ganger tidligere i Europacup-sammenheng, for to år siden endte det med norsk totalseier, var vi slettes ikke motløse. Og det er altså her skuffelsen kommer inn i bildet:

Live streamingen følger Jean der han vinner sin singel 13-12. Litt lenger bort har Charlotte knust sin motstander 13-2. Også Benny seirer i sin match. Det er 3-3 i singelmatcher før triplene. Mens Ole, Bastien og Robert knuses på rekordtid, 0-13, er alles oppmerksomhet rettet mot mixtrippelen. Charlotte, Gabriel og Benny vinner med knappest mulig margin, og oppgjøret er så jevnt som det er mulig å få det. 3-3 i singler, 1-1 i tripler, så langt 11 poeng til begge klubber. Nå er det bare en ting som gjelder: Bli førstelag til to seire i dobbel. Dessverre for GPK lykkes det bare for mixdobbelen: Charlotte og Benny vinner 13-5.

GPK er dermed bare en kamp unna, noen få poeng i manko, minimum femteplass i Europacupens finalespill. Det er så nært at skuffelsen fremdeles sitter i.

Våre sveitsiske venner går til sluttspillet sammen med Pachy, mens Polen og Norge får flere muligheter i Europacupens nyhet for året: Federation Cup, et eget sluttspill for utslåtte lag.

Slik spilles Europacupen | Hvert klubboppgjør spilles etter følgende oppsett

  • 6 singelmatcher, hvor seier gir 2 poeng, maksimum 12 poeng
  • 2 trippelmatcher, hvor seier gir 5 poeng, maksimum 10 poeng
  • 3 dobbelmatcher, hvor seier gir 3 poeng, maksimum 9 poeng

Minst en singelkamp skal spilles mellom kvinne/kvinne og mann/mann. Både trippel og dobbel skal bestå av rent mixoppgjør.

I sluttspillet (vinn eller forsvinn, spilles singler, dobler og om nødvendig tripler.

Motstanderne er Hohenlohe fra Slovakia. Singlene må spilles på skift da en av to haller er for kald til å spille i. Først ut er Jean, Robert og Charlotte, men bare Charlotte vinner sin. I neste skift stiller Benny, Bastien og Gabriel: tre av tre mulige seire, fire singelseire totalt! I doblene er GPK overlegne: Ole og Gabriel vinner 13-7, Jean og Bastien 13-10 og Eli og Benny 13-3. Dermed var GPK klare for semifinale i Federation Cup! - Absolutt et plaster på såret.

Vel og merke ville ikke Hohenlohe helt gi slipp på spillingen og insisterte på å registrere trippelmatchene med slovakiske seire. Det kunne vi ikke gå med på, så vi hentet frem kulene våre og stilte på nytt til match: Charlotte, Eli og Gabriel vant sin kamp, og selv om det andre oppgjøret endte i disfavør Norge kunne det ikke rokke ved semifinaleplassen vår.

På cupens siste dag var det atter opp grytidlig om morgenen: Finske Helsinki stod klare som semifinalister mot Groruddalen. Det begynner godt: Gabriel, Charlotte, Benny og Jean vinner sine singelmatcher, og med 4-2 går vi til doblene med godt mot. Hadde vi vunnet alle tre doblene hadde vi vært finaleklare, men slik går det ikke. Jean og Bastien vinner 13-8, Benny og Ole vinner 13-1, mens Gabriel og Eli sliter i en jevn match som varer og varer. Det blir tap med knappe tre poeng, og dermed må jubel over finaleplass utsettes. Foran triplene trenger GPK å vinne bare en av to kamper. Finnene må vinne begge. Mixlaget med Charlotte, Gabriel og Benny går raskt opp i en 6-0 ledelse, men sliter plutselig markant, samtidig som Jean, Ole og Bastien har sin fulle hyre med å holde tritt med sine motstandere. En firepoengsinnhenting reduserer til 8-9, men noe må åpenbart gjøres og Robert går inn for Jean. Til ingen nytte, det ender med tap. Vårt håp er dermed i Mix, men 6-0 ledelse har gått til 6-9, og iherdig vinnervilje har overtatt for finsk sisu: 8-13.

Skuffelse nok en gang, altså. Igjen så nært, så nært.

Med tap i Federation cups semifinale ender Groruddalen Petanque Klubb som ellevte beste europeiske petanqueklubb. Vi har ingen grunn til å føle noe nederlag over plasseringen, men vi er stadig skuffet over å snuble på målstreken.

Det skal godt gjøres å få samme mulighet igjen. GPK greide å bli blant de fire beste i sin pulje i sommer, og var heldige, fjerdeplassen tatt i betraktning, med trekningen i finalespillets puljespill. Som vinnere av den norske kvalifiseringen er GPK atter klare for Europacup i 2019, og skal dermed kjempe for Norges ære i enten Frankrike, Belgia, Sveits eller Italia. Vi har allerede vist at det er mulig å ta seg videre til finalespillet. Målsetningen må være å gjenta bedriften, og så kan man tillate seg å håpe å ta enda et steg.

Takk til alle som fulgte med på oss og sendte gode ord og tanker vår vei. Flere av kampene ble streamet via Petanque.no på Facebook, om noen vil se. Tusen takk til vidunderlige klubbkompiser, dyktig delegat og fin supporter for langhelgen. Turen går rett inn i minneboken over fantastiske opplevelser. Vi var så nærme, så nærme!

 

På vegne av GPK,

Eli Gjengstø

 

 

Europacup, finale

30.11 - 03.12 2018, Charente i Frankrike

1. C.A.S.E. Nice / Frankrike

2. Pachy Waterloo / Belgia

3. Leman Petanque / Sveits

3. San Giacomo / Italia

 

Federation Cup

1. CDP Les Cailloux / Nederland

2. Helsinki BY / Finland

3. Groruddalen Petanque Klubb / Norge

3. Bouleverein Ibbenbüren, Tyskland