Kvartfinale og sølvmedalje for Norges yngste

17.10.2018

De kom for å lære og la seg inspirere, men reiste hjem med sølvmedalje og pokal. Europamesterskapet for Juniorer ble en eneste stor opptur for Norges landslag: Nora Julie Kiplesund, Jonas Erdahl, Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih og coach André Erdahl.

Europamesterskapet for Juniorer og Espoir

11. - 14. oktober 2018, Almeria i Spania

Innlosjert på et resorthotel utenfor den sydspanske byen Almeria kunne man knapt hatt det bedre. - Store rom med balkong ut mot Middelhavet, bugnende buffeter, petanquehall ti minutters spasertur langs strandpromenaden, badeanlegg, spillehall og live musikk hver kveld. Alt dette i skjønn forening med lagkompiser og nye venner fra flere titalls europeiske petanquenasjoner.

Både Nora, Jonas og Gabriel fikk dermed en debut i mesterskapssammenheng de fleste bare kan drømme om. Faktisk også på spillefronten.

For la oss være ærlige. Vi hadde ingen forventninger. Gabriel på 17 år er svært rutinert og har spilt både nasjonalt og internasjonalt på lik linje med voksne siden han var 13 år, mens Nora bare har spilt noen få norske turneringer i året i tillegg til Norgesmesterskap. Og Jonas? Vel, han har spilt litt nå og da, men det var ikke før i juni han kastet sine første kuler i en turnering. Det var langt fra sikkert at de i det hele tatt kunne dra. Norges siste representasjon var i 2012, og før det må vi mange, mange år tilbake i tid. Dette var Gabriels siste mulighet for å være med på et juniormesterskap, Noras siste mulighet for EM i yngste aldersgruppe, og Jonas trente seg opp for å fortjene plassen. Styret sa ja, dette skulle de få oppleve sammen. Kanskje kunne opplevelsene gi motivasjon til å fortsette med petanque og kanskje kunne spillerne inspirere andre. Men særlige resultater? Nei, de fleste om ikke alle skulle være sjeleglade for en eventuell seier i løpet av mesterskapet.

Det skulle vise seg å bli mange.

Nora, Jonas og Gabriel spilte helte mesterskapet, Joker Noruega var ubenyttet reserve fire dager til ende. - Helt uten å klage og sørget for masse positiv oppmerksomhet. For en drøm av en fjerdespiller!

Eneste reelle norske håp var i EMs Presisjonsskyting. Norges representant var Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih som i to NM på rad har oppnådd finaleplass i øvelsen. Og Gabriel innfridde. Mens franskmannen Joe Cascal satte standarden med sine 51 poeng i innledende kvalifisering på torsdag, fulgte italienske Davide Caporgno etter med imponerende 47 poeng. Gabriel var blant de siste til å skyte, og oppnådde 28 poeng. Til vår store, store glede skulle det vise seg å holde til fjerdeplass i kvalet og dermed være garantert kvartfinale. Belgiske Tristan Alexandre hadde skutt samme sum, hadde like mange femmere og like mange treere, men Gabriel gikk foran med flest treff i en enkelt øvelse.

Da gladmeldingen kom fra sekretariatet føltes det nærmest som vi hadde vunnet alt som var, for en fantastisk start på mesterskapet!

Kvartfinale, altså, og fri resten av dagen. Våre norske ungdommer feiret i hotellets utendørsbadeanlegg, før alle fikk testet banen for morgensdagens innledende kamper. Da hadde også omskytingen blitt avgjort. Den belgiske gutten hadde heldigvis greid kravet, sammen med svenske Lucas Rudin som i kvalifiseringen bare greide 17, men markerte seg med 34 poeng i omskytingen. Hjemmehåpets Jesus Antonio Escacho Alarcon skjøt seg også til kvartfinale, sammen med Monacos Louis Marsille - som i sin omskyting oppnådde intet mindre enn førti poeng!

Og det var nettopp Marsille som ble Gabriels overmann, om ikke i størrelse så i poengsum i kvartfinale. Mer om det senere, for enn så lenge var Norges juniorlandslag jublende glade over kvartfinale og spente foran fredagens innledende kamper.

De 19 juniorlagene skulle alle spille fem runder innledende på en og samme dag. De tretten beste var garantert sluttspill, mens øvrige lag skulle ut i rene dueller for å fylle de tre resterende plassene. Fem kamper tar både tid og krefter, og ytterligere en kamp var i alle fall noe vi kunne drømme om å få slippe.

Jonas, Nora og Gabriel debuterer på landslaget. Et stort øyeblikk. 

Første motstander var Italia, men vi sørget ikke av den grunn. Vi hadde ikke noen tro på seier, men vel vitende om at de italienske unggutta var mer enn kapable til å vinne mange kamper, så vi i det minste for oss mange bucholtzpoeng. Mens Gabriel storspilte, var Jonas og Nora tydelige nervøse i sin aller første kamp med det norske flagget på brystet. Gabriel kjempet og Norge ledet hele 7-4 før Italia våknet til liv og startet opphentingen: 7-8, 7-9 og 7-12. Vi får ytterligere stjerne i margen med å skyte ut grisen i den påfølgende runden, men så kom det trettende italienske poenget. 7-13 tap mot Italia var likevel langt fra noen nedtur: Her viste man med all tydelighet at Norge kunne true selv de antatt beste.

Sveits tapte sin første kamp mot Sverige, men mot Norge viste de virkelig var de var gode for. Her kom alle de norske spillerne med, og vi hadde mulighet helt frem til siste runde. Norge maktet ikke overføre nok da det gjaldt som mest, og Sveits sikret seier med 12-8. To kamper og to tap, men det norske spillet hadde gitt oss godt håp om at marginene i fortsettelsen skulle gå i norsk favør.

Så var også den første seieren et faktum i kamp tre. Målet var nådd! Etter lunsj var energilageret atter fylt opp og Norge lot Latvia bare få 8 poeng. Seiersrusen tok ikke slutt med dette: Heller ikke Nederland i fjerde kamp hadde mye å stille opp mot norske leggere og skyttere. 13-7. Ikke bare hadde vi nådd målet. Vi hadde doblet det! To seire i innledende og med en gjenstående kamp, allerede hadde Nora, Jonas og Gabriel vist seg tillitten verdig.

Skjønt, nå røynet det atter på. Det var langt på dag, og de fleste kampene hadde våre juniorer spilt ut tiden. Når man mangler rutine og kamperfaring er det tungt å mobilisere nok krefter, og hallen var attpåtil varm med tett luft og nokså dårlig lys. Tsjekkia trakk det lengste strået med sine 11 poeng mot fem norske. Innledende var ferdig og Norge hadde to av fem seire. Vinneren av kampen var garantert videre til sluttspillet, og vi gjorde oss mentalt klare for en sjette kamp: En ren duell for å komme til sluttspillet.

Helt til …

… det viste seg at det holdt! NORGE VAR DIREKTE VIDERE TIL SLUTTSPILLET! Ikke bare hadde Gabriel kvalifisert Norge til kvartfinale i EM Presisjonsskyting. Ikke bare hadde Norge vunnet en kamp. To kamper. Norge som lag hadde også nok seire og bucholtzpoeng til å gå direkte til sluttspillpoolen!

Innledende, sveitsisk monrad

  • Norge vs Italia: 7-13
  • Norge vs Sveits: 8-12
  • Norge vs Latvia: 13-8
  • Norge vs Nederland: 13-7
  • Norge vs Tsjekkia: 5-11

Vi lo og gråt om en annen, danset oss av gårde tilbake til hotellet, til restauranten og bassenget. Norge på foreløpig trettendeplass, det var nesten for godt til å være sant. Halvparten med 2 seire gikk videre, og Norge var altså på riktig halvpart, takket være våre motstanderes mange seire. Ubeseirede etter innledende var Frankrike med fem seire og hele 65:14 i score. Tre nasjoner hadde fire seire: Monaco, Belgia og Sverige. Dermed var det også klart for nordisk motstand i vår sluttspillspulje, attpåtil i første kamp. Godt vennskap på tvers av landegrensen ga felles oppladning i bassenget med påfølgende coaching om å la slikt ligge under kamp.

Begge skytterne hadde dessuten enda mer å konsentrere seg om. Både Gabriel og Lucas skulle ut i Presisjonsskytingens kvartfinale neste morgen. Sverige mot Frankrike, Norge mot Monaco. Skulle en av de lykkes? Kanskje begge?

Først ut var svenske Lucas Rudin som rett og slett ble skutt i filler av superkometen Joe Casale. 16-åringen skremte de fleste med sine 51 poeng i kvalifiseringen, men sprengte nærmest skalaen i kvartfinalen. Mens Lucas til slutt endte på 28 poeng, hamret den franske gutten inn 60 poeng, 18 poeng bare på siste øvelse. Glem ikke hans navn. Italia kom litt for kort mot Spania med sifrene 22/32, mens Belgia sikret medalje med 28 poeng mot Polens 21. Langt mer spenning var det i den siste kvartfinalen.

Nesten litt for spennende. Det skilte nærmere en halvmeter i høyde, men i skyteferdigheter var de nesten helt samkjørte: Før siste øvelse skilte det bare to poeng mellom norske Gabriel og Monacos Louis, 22-20. Når Monaco bommer på første gris mens Gabriel får fulltreffer er medaljen nærmest i lomma, men skjebnen ville det annerledes. Louis Marsille mobiliserer alt og får femmere både på 7 og 9 meter, mens Gabriel misser hårfint.

Skuffelsen var enorm, tenk å kunne havne på pallen i sitt første og siste juniormesterskap. Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih hadde alle muligheter til å avgjøre selv, men vi håper og tror at han vil få flere muligheter i fremtiden. Og for hva enn det er verdt for ham akkurat nå: Femteplass i sitt første mesterskap er jammen ikke mange forunt. Det fortjener absolutt applaus, gratulerer!

Heldigvis var det litt tid til nullstilling: Alt av skyting skulle avgjøres før sluttspillet. Joe Casale imponerte også i semifinalen med 50 poeng. Motstander var Monaco som kom til kort med bare halvparten av Casales poengsum. I den andre semifinalen jublet spanjolene for egen finalist med 39 poeng, mot 25 belgiske. - Og det holdt på å gå arrangørnasjonens vei. Etter tre øvelser ledet Jesus Antonio Escacho finalen 24-21. Petanqueverdens nye store stjerne Casale samlet 6 poeng i øvelse fire mens spanjolen bare fikk ett. Spikeren i kista ble slått inn med treff på gris. Frankrike og Joe Casale ble dermed Europamester i Presisjonsskyting med 32 poeng.

Først ut på ettermiddagen var det klart for sluttspill. Norge havnet i pulje med Sverige, Sveits og Tsjekkia, og møtte altså Sverige i første kamp. Det var tydelig at begge trenerne hadde instruert sine spillere om å legge vennskapet til side og fokusere fullt og helt på eget lag. Dette var en kamp som betydde litt ekstra for begge nasjonene, en kamp som absolutt ikke kunne tapes.

Det ble tett og uhyre nervepirrende. På stillingen 11-9 lå Norge med 13 poeng med overtall i kuler. Den svenske mellomspilleren får beskjed om å skyte for å redusere, og treffer på første forsøk … Heldigvis for Sverige og dessverre for Norge blir han skjev og treffer grisen som går ut av banen. Resten av kampen går i svensk favør, mens altfor mange norske kuler blir lagt bort. Vi kunne vel så gjerne vunnet kampen, men det holdt dessverre ikke helt inn.

Kjempespillet mot Sverige tappet vårt juniorlandslag helt for krefter. Vinn eller forsvinn-kampen mot Tsjekkia ble en pinefull affære med null norske poeng. Dermed sluttet EM for Nora, Jonas og Gabriel sin del. Heller ikke Sverige hadde mye å stille opp med i sin kamp: 1-13 mot Sveits som dermed ble puljevinner. Sverige beseiret deretter Tsjekkia i skillematchen, slik at tsjekkerne fulgte oss til Nasjonscupen.

Sluttspillpool

  • Norge vs Sverige: 11-13
  • Norge vs Tsjekkia: 0-13

Særlig for Gabriel ble dette en tung dag, med nederlag både i skyting og sluttspill. Jonas og Nora merket veldig godt mange kamper og slet med både vonde bein og trøtthet. - Men så mobiliseres det for fullt: Medaljer blinker i det fjerne. Vi har det psykiske overtaket over motstanderen i kvartfinalen, Latvia, med vår seier i innledende, og vinner vi også denne havner vi plutselig på pallen. Det er en dag igjen av mesterskapet, vi kan så absolutt klare å tyne ut mer krefter for en slik belønning!

Vi sovner, våkner og kommer oss på beina. Tvinger i oss mat. Strekker ut støle armer og bein. Plastrer hæler og tar på den minst brukte landslagstrøya. Slentrer av gårde til hallen, litt tausere enn vanlig kanskje, mer innbitte, med Latvia bare noen meter bak oss. Vi vurderer å gå en liten omvei og sørge for at de går seg vill, men det viser seg at vi ikke trenger noen skitne triks. Norge vinner. Norge vinner kvartfinalen og er klare for semifinale, sikret pallplass og medalje. De latviske spillerne gjør sine kuler langt bedre enn i innledende, og kampen viser seg å bli både maksimalt spennende og velspilt. Norge ligger under nesten hele kampen, men presterer en fantastisk runde på stillingen 7-9 og samler fem poeng i en sleng. Gabriel skyter for fem med sin siste kule, og det er bare centimeter fra at også hans kule blir liggende igjen som poeng. Mislykkede norske kuler kunne kostet dyrt, men det ordner seg: 13-12 i en kamp som er vel verdt å se igjen.

Da er det lov å gråte en skvett av ren og skjær lykke, selv for barske trenere. For det skal sies: Ikke bare var dette Nora, Jonas og Gabriels første mesterskap, det var også André Erdahls første mesterskap som trener. Og virkelig: Han debuterte med glans.

André stod på sent og tidlig, fra avreise til hjemkomst, og jobbet iherdig både for hver enkelt og alle tre sammen som et lag. Selv om de tre har lært hverandre å kjenne godt det siste året, må coachingen vært utfordrende, all den tid spillerne har svært ulik erfaringsgrunnlag og nivå, og følgelig også ulike måter å takle situasjoner. Kanskje særlig for den mest erfarne av de tre var det gull verdt å ha André som sparringspartner på benken, for å unngå å bruke opp alt kruttet under kampene. Den norske juniortreneren støttet, formanet, rådførte og rådga, klemte og highfivet, oppmuntret og satte på plass, hentet vann, leverte kort, jaget bort forstyrrende elementer og knyttet kontakter. - Fantastisk innsats vel verdt en medalje i seg selv.

Og der tror man kanskje at man er fornøyde? Neida, våre ungdommer er supertente, og selv ikke en plutselig storm kan blåse seierslysten til havs. Mens vinden truer med å blåse hele hallen av gårde og det plutselige regnskyllet ødelegger flere av banene, er Norge suverene i sin semifinale og vinner 13-7 over Polen. Vi er så stolte, så stolte, vårt forsøk på å stable sammen et juniorlandslag har lykkes så til de grader: Norge er i finalen i Nasjonscupen - Coupe de Nations - Europamesterskapets B-finale!

Det er nesten ikke til å tro.

Men så er det slutt. Kreftene er borte, energien er tømt, hodet sprenger, beina føles som de skal knekke av, og innbytterbenken er sørgelig tom. De engelske gutta leverer meget godt spill og gjør seg svært fortjente til gullmedaljen de snart skal henge rundt halsen. Norge avslutter kampen med bare to poeng.

Skjønt. Denne gang er sølv gull verdt.

 

Nasjonscup, kvartfinale

  • Norge vs Latvia: 13-12

Nasjonscup, semifinale

  • Norge vs Polen: 13-7

Nasjonscup, finale

  • Norge vs England: 2-13

Kjære Nora, Jonas og Gabriel. På vegne av alle som har fulgt med på dere i Europamesterskapet: Tusen takk for innsatsen, for spillegleden og prestasjonene. Dere har levert over all forventning, men mest av alt har dere imponert oss over vennskapet og lagånden dere har demonstrert både til de som var til stede i og utenfor hallen, og gjennom live streamingen. Dere tre har vist at kjemi, tillit, tålmodighet til hverandres ulike reaksjonsmønstre og vennskap i bunn kan flytte fjell. Bær deres sølvmedaljer med stolthet og hold pokalen høyt hevet.

Dette er bare begynnelsen. Fortsettelse følger.

 

Stolt supporter, mor og delegat

Eli Gjengstø | petanque.no

 

_____________________________________________________

Europamesterskapet for Juniorer ble arrangert synkront med Espoir (U23) både for kvinner og menn. Totalt 19 lag deltok i Junior-EM, 9 lag i Espoir for kvinner (alle mot alle i innledende, topp 4 til semi) og 16 i Espoir for menn. Oversikt over europamestre og øvrige medaljører følger:

EM Junior Trippel 2018

  • 1. Monaco
  • 2. Frankrike
  • 3. Spania
  • 3. Belgia

EM Espoir Kvinner Trippel 2018

  • 1. Frankrike
  • 2. Belgia
  • 3. Sverige
  • 3. Spania

EM Espoir Menn Trippel 2018

  • 1. Frankrike
  • 2. Spania
  • 3. Belgia
  • 3. Monaco

Coupe de Nations Junior 2018

  • 1. England
  • 2. Norge
  • 3. Tsjekkia
  • 3. Polen

Coupe de Nations Espoir Kvinner 2018

  • 1. Tyskland
  • 2. Tsjekkia
  • 3. Tyrkia
  • 3. England

Coupe de Nations Espoir Menn 2018

  • 1. Nederland
  • 2. Estland
  • 3. Finland
  • 3. Tyrkia

Frankrike gjorde storeslem i Presisjonsskyting: Joe Casale, Emma Picard og Tyson Molinas.

EM Junior Presisjonsskyting 2018

  • 1. Frankrike: Joe Casale
  • 2. Spania: Jesus Antonio Escacho Alarcon
  • 3. Monaco: Louis Marsille
  • 3. Belgia: Tristan Alexandre

EM Espoir Kvinner Presisjonsskyting 2018

  • 1. Frankrike: Emma Picard
  • 2. Spania: Sara Diaz Reyes
  • 3. Sverige: Linn Calleryd
  • 3. England: Kaylee Thatcher

EM Espoir Menn Presisjonsskyting 2018

  • 1. Frankrike: Tyson Molinas
  • 2. Tyskland: Pascal Müller
  • 3. Belgia: Mattieu Berode
  • 3. Finland: Antti Pasanen