Ilddåp i Tore Blokhus sin landslagsdebut

09.10.2018

Det ble litt av en ilddåp for Tore Blokhus i hans landslagsdebut. Den høyreiste Stordingen har vanligvis roen i behold, men akkurat da trekningen til første runde ble offentliggjort ryktes det at hjertet pumpet litt ekstra. Diego Rizzi - på hjemmebane.

Umiddelbar sjokk gikk raskt over til stoisk ro - og forventning:

Fyrste kamp var mot den ikkje ukjente Diego Rizzi. Ei stor oppleving og ei trekning ein skal vera nøgd med. Med så sterk motstand var skuldrene relativt lave inn mot kamp. Det var ikkje denne som skulle vinnast.

Men det skal han ha: Tore ledet over Rizzi. Ikke bare en gang, men to hele ganger: 1-0 og 2-1. Så gikk det som det pleier å gå: Rizzi tar litt sjanser i begynnelsen bare for å premieres med mange poeng for sin offensive spillestil. Kampen var over etter ni runder.

Ved siden av hadde Ungarn blitt rundspilt av en annen stjerne: Lacroix. En av to favoritter, begge i særklasse. Heller ikke Frankrikes representant lot sin motstander få stort av poeng, og det var nettopp Ungarn Tore møtte i andre runde.

Skjønt, etter lang pause og påfølgende lang lunsjpause.  Tore forteller om en tung kamp: - Det ble vanskelig å finne flyt og fokus. Ungareren var mye mer stabil og dominerte kampen. Jeg forsøkte å hente opp litt av forspranget mot slutten, men det ble med fem poeng.

Et surt tap til tross, det var bare å skifte fokus. Russland var tredje motstander. Endelig skulle det gå Norges vei.

Etter to tap var det om å gjøre å finne rytme og gode landingssteder. I denne kampen satt leggene som de skulle og Tore gikk opp til 10-0 på fem runder. Deretter ble det spilt noen kortere griser før kampen var ferdig etter ti runder.

Endelig: Tore Blokhus seiret med det norske flagg på brystet.

Gledelig nok fortsatte han også i dagens fjerde og siste innledende. Til tross for mange bulgarske poeng og litt varierende spill fra Norge, ble dette nok en kontrollert seier. - Tores andre!

To av fire seire, altså, og en kamp gjenstod. Kunne det være mulig å gå videre til A-sluttspill i sin landslagsdebut? Motstanderen Lasse Dithmar fra Danmark stakk kraftige kjepper i hjulet for Tores forsiktige håp.

Trass stor optimisme og ein strålande fyrste runde, vart dansken for sterk. Banane hadde endra seg noko sidan fredag, og eg streva med å finna att dei stabile legga frå dagen før. Samstundes varta Danmark opp med mykje solid skyting. Oppgjeret enda med nederlag.

Innledende swiss monrad

  • Norge vs Italia: 2-13
  • Norge vs Ungarn: 5-13
  • Norge vs Russland: 13-5
  • Norge vs Bulgaria: 13-8
  • Norge vs Danmark: 5-13

Tore Blokhus ble dermed forvist til Nasjonscupen, og dessverre for Dithmar led han samme skjebne som det norske kvinnelandslaget helgen i forveien. Som eneste med tre seire ble han delegert ned til B-sluttspillet.

I Nasjonscupen havnet Tore i gruppe med Danmark, nok en gang. De to øvrige nasjonene var Litauen og Wales, hvorav sistnevnte var første motstander. I et oppgjør som kunne gått begge veier, gikk seieren til Wales: 13-9. Waliseren var rett og slett for vanskelig å få has på.

Oppgjøret mot Litauen ble dermed kniven på strupen, og spilleren hadde lidd 1-13 nederlag mot Danmark. Denne kampen kom tidlig i rett spor og endte med norsk seier: 13-5. Dermed fikk Tore nok en mulighet til avansement til Nasjonscupens kvartfinale. Skillematchen ble et rent returoppgjør mot Wales. Godfølelse før start til tross, Tore havnet tidlig på defensiven og kom bakpå. Han maktet å hente seg opp til 10-10, men det ble med ti poeng.

Hva sier så debutanten selv?

I etterkant sit ein med ei kjensle av takksemd for det ein har vore med på, skuffelse over dei kampane ein kunne vunne og glede over dei rundane og kampane ein fekk til godt spel. For å få reultat treng ein fullt fokus på spelet og neste kule, og det viste seg som ei utfordring når ein er debutant. Vonleg kjem det nye mulighetar ved seinare høve.

Uansett vart EM ei strålande oppleving i verkeleg godt følge. Det vart ei intens langhelg med mykje underleg mat, transportutfordringar, sportslege utfordringar og lite/ingen kvilepunkt. Moralen i troppen har vore god heile vegen, og samholdet og kameratskapet vil verte hugsa som ein stor del av meisterskapet.

Snipp snapp snute så gikk debuten inn i historiebøkene. Tore Blokhus imponerte stort i sitt første internasjonale mesterskap. Det skal mental styrke, iboende ro og trygghet, til for å takle motstand som dette, i omgivelser man tidligere kun har sett via pc-skjermen. Leggeteknikken var mer enn god nok, og antall vunnede kamper er flere enn hva selv en langt mer rutinert norsk petanquespiller kan våge håpe på. Vel gjennomført og en gratulasjon verdig!

Europamester ble italienske Diego Rizzi, Tores motstander i første kamp. Finalen ble av det særdeles severdige slaget, og kan med fordel studeres i ettertid. Europamesteren fra to år tilbake, franske Henri Lacroix, måtte se seg tapt med sifrene 11-13. Lacroix vant for øvrig sin semifinale mot svenske Ali Abdi Aden, mens Rizzi slo tyske Manuel Stokosch i sin semi. Nasjonscupen ble vunnet av engelske Monty Quaia over polske Jedzej Sliz. Bravissimo!

 

EM Singel Herrer

5. - 7. oktober 2018, Savigliano i Italia

1. Italia

2. Frankrike

3. Tyskland

3. Sverige

5. - 8. plass

  • Spania
  • Monaco
  • Belgia
  • Sveits

 

_____________________________________ 

Tekst: Tore Blokhus og Odd Kvarme i samarbeide med Eli Gjengstø | petanque.no