Medaljen glapp for Charlotte Jayer

09.10.2018

EM Singel, 5. - 7. oktober | 2018 har vært et formidabelt år for 28-åringen fra Oslo. Hun ble Norgesmester tre av fire dager, og samlet pallplasseringer i rankingturneringer året igjennom - nok til å vinne hele årsrankingen. Hun var på laget som kvalifiserte seg til Europamesterskapet for kvinner, og viste der at hun virkelig hadde godformen inne. Sammen med sine lagvenninner oppnådde hun sølvmedalje i Coupe de Nations. Helgen etter skulle hun, som Norgesmester i Singel for kvinner, representere sitt land i nok et mesterskap.

Det er et hardkjør, ikke minst mentalt, som krever sin kvinne.

(foto: Odd Kvarme)

Europamesterskapets første dag gikk som en lek for Charlotte. Hun mestret de svært vanskelige banene langt bedre enn øvrige spillere, og lykkes i å legge i hjel enhver motstander. 13-1 i første kamp var en drømmestart, og etter å ha beseiret Spania to ganger under EM/CdN helgen i forveien, lot hun seg heller ikke skremme av spansk motstand i kamp nummer to. Faktisk ledet hun hele 8-0, før den spanske spilleren begynte å samle poeng. En såpass stor ledelse er behagelig - men også skummel, da man gjerne slapper litt for mye av. Heldigvis slapp Charlotte fra det med skrekken og skjerpet seg i tide.

Arrangørlandets kvinnelige representant ventet i kamp 3 og det ble en ordentlig nervepirrende affære. Charlotte lå lenge litt på etterskudd, men lot henne ikke få noe særlig forsprang. Først ved 4-5 fikk Charlotte en 2-poengers, som runden etter ble utjevnet. Tre norske poeng etterpå var kjærkomment, men italienske Jessica Rattenni svarte med tre. - Der ble det stopp. På stillingen 9-9 kjempet vårt norske håp til seg tre poeng, og siden tiden var ute måtte Italia utføre mirakler for å redde seg. Det gikk ikke, tross poeng og kloss på beste norske kule.

I fjerde kamp fosset Charlotte frem. Engelske Sarah Huntley, medaljør fra forrige Singel-EM, kunne rett og slett ikke matche leggingen. 

Alle som så kampene fra innledende kunne stolt konstantere at Jayer virkelig gjorde god figur med det norske flagg på brystet: Etter fire runder var hun ubeseiret! Den eneste spilleren som kunne måle seg med henne var den franske representanten, Sandrine Herlem, og dermed stod den femte og siste kampen mellom nettopp disse to.

Innledende swiss monrad

  • Norge vs Slovakia: 13-1
  • Norge vs Spania: 13-9
  • Norge vs Italia: 12-11
  • Norge vs England: 13-6
  • Norge vs Frankrike 2-13

Den eneste som virket å kunne matche Charlottes legging var nettopp Sadrine. - Så skjer det som ofte skjer. Det ordner seg for Frankrike. Ikke fordi franske spillere er fullstendig uslåelige, men på grunn av det mentale. Kanskje tenker man at det er umulig, eller kanskje man blir overtent. Frankrike spilte godt, mens Norge kort fortalt misset for mye. De eneste poengene kom på stillingene 0-2 og 1-5.

Tap til tross, Charlotte beholdt andreplassen takket være Bucholzpoengene. Det var fire spillere med fire seire, men Norge hadde imponerende 17 poeng, faktisk flest av samtlige. Selv om hun ikke klarte gi Frankrike særlig motstand, hadde hun langt i fra enkel vei i innledende. Poengene forteller alt.

Charlottes mestring av banen er nevnt, men la oss dvele litt mer ved det. Banene som var fulle av store stein krevde stor presisjon og høye løft. Det var markant forskjell på hvordan kvinnene og mennene håndterte dette, men Charlotte taklet banene best av sine motstandere, med unntak av Frankrike. Hun landet langt frem og slapp rett, noe som fungerte veldig bra den første dagen. Dagen etter ble hun litt mer defensiv, og leggene ble nok preget av dette.

Samtidig har hun en enestående evne: Selv om hun skulle misse to kuler, kommer hun nesten uten unntak inn med en knallkule til slutt som redder hele runden.

Andreplass etter innledende ga en svært god seeding i 8-delspoolen: Norge, Israel, England og Belgia. Ikke en gang et vepsestikk rett før det braket løs kunne hindre henne. Israelske Sivan Siri kom til finalen i EMs Presisjonsskyting, og hadde åpenbart alle intensjoner om å få godt resultat også i Singel. - Men så kom Norge i veien! På stillingen 6-9 snudde Charlotte det hele: 13-9. For en innhenting, fantastisk! I poolens andre kamp møtte hun atter engelske Sarah Huntley, og denne gang gikk det tette oppgjøret Englands vei: 10-13. Dermed måtte Charlotte ut i skillematch mot Israel, som på sin side hadde vunnet over Belgia med minste mulige margin.

Her møtte hun engelske Sarah Huntley, som hun hadde vunnet over i innledende. Denne gangen skulle det gå Huntleys vei. Dermed måtte Charlotte ut i skillematch mot Israel.

- Og kan det bli mer spennende? 13-12! Israel var i praksis i kvartfinalen i runden før, men misset fatalt med det siste legget som kunne avgjort kampen. Charlotte stod klar til å takke for kampen, så god plass hadde hun til å plusse på. Hva gjør en vinnerskalle når hun får en ny sjanse? Legger på gris, selvsagt! Israelske bom = Norge i KVARTFINALEN!

Søndagens kvartfinale var mot danske Mia Carlsson som vant sin pool og henviste Frankrike til andreplass. Medaljene blinket i bakgrunnen, og dette var selvsagt en kamp som virkelig skulle vinnes. Charlotte slet med å finne ut av banene i begynnelsen, samtidig som Mia spilte veldig godt. Det danske overtaket nådde 5 poeng før Charlotte greide å hente seg inn til 5-7. Dessverre for Norge og Charlotte og Jayer: Danmark vant 13-5 akkompagnert av dansk jubel for hvert eneste poeng .

Jeg må innrømme at det var og fortsatt er et problem for meg. Jeg liker det ikke, og dette er virkelig noe jeg må jobbe for. Det handler jo om konsentrasjon, så må man kunne ignorere det uansett. Jeg håper disse opplevelsene og skuffelsene vil gjøre meg sterkere. Tusen takk til alle som har fulgt meg og som har oppmuntret meg under begge mesterskapene. - Alle mine venner, kollegaer og familiemedlemmer for støtten de har gitt meg, og som forstår hvor viktig det er for meg.

Danmark tapte senere sin semifinale mot polske Katarzyna Blasiak 12-13, mens Frankrike vant 13-8 over svenske Lotta Larsson. Gratulasjoner til franske Sandrine Herlem som ny Europamester i Singel, med 13-9 seier i finalen. Gratulasjoner også til finske Päivi Lehtonen-Palmqvist som vant Nasjonscupen med 13-7 over Luxembourg i finalen.

 

EM Singel Kvinner

5. - 7. oktober 2018, Savigliano i Italia

1. Frankrike

2. Polen

3. Sverige

3. Danmark

5. - 8. plass

  • Norge
  • England
  • Tyrkia
  • Wales

Det ble ikke Charlotte Jayers tur denne gang, selv om kvartfinale i et Europamesterskap er mer enn god nok grunn til å være svært fornøyd, og vel verdt en stor, stor gratulasjon. Likevel: Medaljen er definitivt innen rekkevidde, og hun kommer til å gjøre alt i sin makt å nå sitt mål. 

Kanskje allerede neste gang. Vi tror det.

 

________________________________________ 

Tekst: Eli Gjengstø | petanque.no