Heia Norge: Følg Johnny, Marius, Marius og Youssef i VM

12.09.2018

For førtiåttende gang arrangeres Verdensmesterskapet i Petanque. Like mange nasjoner stiller sine beste menn: 24 europeiske, 10 afrikanske *, 8 asiatiske, 3 amerikanske og 3 fra Oseania.*

Byen er Desbiens, landet er Canada og tidspunktet er 13. - 16. september. Norges landslag startet tirsdag formiddag den lange veien over Atlanteren. Vi vil i det følgende presentere spillerne og gi informasjon om årets store høydepunkt for herrenes del.

* Antall deltakende nasjoner er redusert fra 48 til 42 land. Dette skyldes helt eller delvis visumproblemer. Benin, regjerende sølvvinnere, skal være direkte rammet av de strenge visumreglene. Regjerende verdensmester Madagaskar skal først på tirsdag ha blitt gitt innreisetillatelse. 

 

Norges herrelandslag 2018

Johnny Skjørberg

  • Holmestrand Petanqueklubb
  • Landskamper: 6 i åpen klasse, 18 i veteran før årets NVC
  • NM: 4 gull, 4 sølv og 4 bronse
  • Vinner av Kongepokal 2013 og 2014

Marius Wang

Oslo Petanque Club

  • Landskamper: 18, deriblant 2 EM og 1 VM
  • NM: 1 gull, 2 sølv, 0 bronse

Youssef Taoubane

Groruddalen Petanque Klubb

  • Landskamper: 15, deriblant 2 EM
  • NM: 3 gull, 0 sølv, 2 bronse
  • Vinner av Kongepokal 2018

Marius Breimo

Oslo Petanque Club

  • Landskamper: 135, deriblant deltatt i 4 VM
  • NM: 8 gull, 4 sølv og 3 bronse

 

Bakgrunn

Marius Wang, Youssef Taoubane og Johnny Skjørberg vant kvalifiseringsturneringen i mai. Som fjerdespiller valgte de med seg Marius Breimo, og Simohamed Menzhi fungerer både som coach og delegat. 

Alt om kvalifiseringen kan leses i (denne artikkelen)

Simohamed Menzhi (bildet til høyre) er selv aktiv spiller, men var senest i 2015 coach for Youssef Taoubane under Europamesterskapet i Singel for herrer.

For å delta i VM må også nasjonene kvalifisere seg gjennom "verdensdel-mesterskap". Eksempelvis må europeiske land bli blant topp 24 i Europamesterskapet for Trippel. Dette skjedde under EM 2017 med Marius Wang, Youssef Taoubane, Hubert Paillac og Benny Bel-Lafkih. Herrene har faktisk aldri tidligere gjort det bedre i Europamesterskapet. Ikke bare greide Norge å bli blant de 24 beste og dermed kvalifisere seg til VM, men Norge gikk dessuten til A-sluttspillet. I 8-delspoolen gikk det derimot ikke veien, og Norge endte med dette på niendeplass.

 

Oppsett

Verdensmesterskapet er 2-delt. Hver nasjon stiller i Presisjonsskyting samt i Trippel. Nasjonene stiller med en representant hver i Presisjonsskyting, hvor samtlige skyter innledende runde. De fire beste går direkte til kvartfinale, mens skytterne fra 5. - 16. plass må ut i omskyting for å bekle de fire resterende kvartfinaleplassene. Deretter skytes rene dueller til og med finalen.

I Trippel stiller hver nasjon med minimum tre spillere, maksimum fire spillere. Etter fem innledende runder sveitsisk monrad går øvre halvdel videre til VMs sluttspill, mens resten går til Nasjonscupen, VMs såkalte B-sluttspill. Begge sluttspillene følger samme oppsett: 16-delspool hvor de to beste nasjonene går videre, deretter rene åttendelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler og til slutt: Le Grand Finale.

 

Program

Torsdag

Formiddag: Kvalifisering til Presisjonsskyting

* Norge v/ Johnny Skjørberg skal i følge oppsettet skyte kl. 15.15 norsk tid.

Kl. 13.15: 1. runde innledende
Kl. 15.15: 2. runde innledende

Fredag

Kl. 09.00: 3. runde innledende
Kl. 11.00: 4. runde innledende
Kl. 14.00: 5. runde innledende
Kl. 16.00: 1. og 2. kamp i 16-delspoolen VM/Nasjonscup
Kl. 21.00: Skillematch

Lørdag

Kl. 10.00: Åttendedelsfinaler
Kl. 14.30: Kvartfinaler
Kl. 17.00: Omskyting og kvartfinaler i Presisjonsskyting

Søndag

Kl. 09.30: Semifinaler
Kl. 14.00: Semifinaler og finale i Presisjonsskyting
Kl. 15.30: Finale i Nasjonscup
Kl. 16.00: Finale i VM

NB! Merk tidsforskjell på 6 timer.

 

Favoritter

Frankrike har blitt verdensmestere hele 27 ganger og det er heller ikke i år noen grunn til å avskrive de som favoritter. I VM 2016 stilte de med Le Boursicaud, Suchaud, Lacroix og Rocher som røk på et tap mot Benin i semifinalen. I år forsøker -nesten- samme kvartett på nytt, og i år tror vi de lykkes 100 %. Quintais erstatter Le Boursicaud, og han sammen med Suchaud og Lacroix betegnes ofte som petanquens Dream Team. Med Rochers ekstreme skyteferdigheter i tillegg skal det mye til for at Frankrike ikke går til topps. Skjønt, Madagaskar kan like godt gjenta bedriften fra forrige gang, selv om oppladingen har vært alt annet enn gunstig. Først tirsdag ble spillerne innvilget innreisetillatelse til Canada.

Heller ikke i Presisjonsskyting ser vi bort fra Frankrike. Dylan Rocher er definitivt medaljekandidat om han ikke skulle gå helt til topps. Ellers er Sok Chan Mean fra Kambodsja regjerende verdensmester og stiller også i år. To brennhete tips altså. 

Temmelig forsiktige også. Storhetene står i kø. Thailand er definitivt sterke, også skytteren Thanakorn Sangkaew. Italias Rizzi ligeså, og med Gofredo og co kan de også gjøre det knallsterkt i trippelen. Weibel og Marchandise er viden kjent og kan føre Belgia høyt, høyt opp på listen. Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2016 for å finne de på pallen. Og Benin, selvsagt, som tapte mot Madagaskar i tidenes mest høylytte finale, hadde spillerne bare fått innvilget visumsøknadene sine... Kanskje kan også Nederland med Jack Schillemans som coach gjøre braksuksess. Spillerne på det hollandske landslaget er absolutt kapable til å slå de fleste, kanskje også de beste.

 

Norges sjanser

To av spillerne på landslaget var med da Norge kvalifiserte seg til VM under Europamesterskapet 2017. Marius Wang og Youssef Taoubane endte med sine makkere på niendeplass, og Norge har aldri tidligere gjort det bedre i noe EM. Spillet og selvtilliten fra den gang kommer godt med under VM. 

Johnny Skjørbergs kvaliteter hersker det ingen tvil om, og han var senest denne måneden sterkt delaktig under veteranenes nasjonscup i Danmark. Han har i senere år tatt store steg som skytter, og er også Norges representant under Presisjonsskytingen. Det meste han har oppnådd offisielt jfr. adelskalenderen er 31 poeng, og får han roen, fokuset og dagsformen når det gjelder som mest, tror vi det holder til omskyting. 

Marius Breimo har spilt relativt lite de siste årene grunnet skader, men er operert og fit for fight. Passer banene hans leggeteknikk vil kulene legges inntil gris og skape bry for motstanderne. Det viktigste med ham på laget er likevel hans rutine og mesterskapserfaring, og ikke minst hans stoiske ro. 

Det blir spennende å se hva disse fire kan utgjøre sammen som et lag, all den tid de i stor grad kommer fra ulike leire og har hatt begrensede muligheter til å samspilles før VM. Til syvende og sist har de ingenting å tape, bare alt å vinne.

Første motstandere i innledende er Israel. Dette ble klart under trekningen tirsdag kveld. Slettes ikke det verste Norge kunne fått, så vi krysser fingre og håper at kampen skal gå i Norges favør.

Vi ønsker Marius, Marius, Johnny og Youssef all hell og lykke i Canada, og gleder oss til å følge deres vei i VM.

Oppdateringer vil bli gitt etter beste evne på vår egen (Facebook-side). Resultater legges ut på det internasjonale forbundets nettsider: (FIPJP.org). Oppsummeringsartikkel publiseres på Petanque.no i etterkant av mesterskapet.

Heia Norge!

 

 

______________________________________

Tekst: Eli Gjengstø | petanque.no

Foto: Signe Hovind