Treningsleir i forkant ga uttelling

30.08.2018

Flere av spillerne fra Groruddalen Petanque Klubb tilbrakte to uker i forkant av Europacupen med spilling, spilling og atter spilling ved den franske riviera. Ikke bare rakk de utallige legg og skudd, vel så viktig var det å møte antatt tøffere motstand, ikke være redde for å tape og lære seg å vinne.

Skrevet av Eli Gjengstø, deltaker, mor og lagvenninne. Langt fra nøytral, artikkel leses med dette i minne :-)

GPK-spillerne dro til Monaco, smått sagnomsuste Club Bouliste Monegasque Stade Rainier II, med sommerfugler i magen, u-uttalte forhåpninger og kuler i bagen. Charlotte og Bastien, Gabriel, Eli og Benny, Rune, Robert og Youssef. Maria var delegat og Carla var delegatens assistent. FPK-Atle og OPC-Jan Egil var supportere, seksjonsleder Signe og Catharina likeså. En riktig bra gjeng som i alle fall kunne håpe på det beste.

Det var ingen uoverkommelig oppgave: Av sju tropper i puljen måtte vi forsøke å bli blant de fire beste. To av de SKULLE vi slå, mens vi anså Estland som vår konkurrent om fjerdeplassen. Øvrige tropper så vi ikke helt hvordan vi kunne kjempe mot, annet enn å vinne noen enkeltkamper her og der.

Danske Hedebo er viden kjent for sin store andel landslagsspillere - de samme landslagsspillere som i en årrekke har oppnådd anerkjennelse og gode resultater i internasjonale mesterskap. Selv om vertsklubben Monaco sine spillere kunne skremme vettet av hvem som helst, anså vi danskene vel så hvasse kandidater til å bli puljevinner. Pangåpningen i Europacupen mot nettopp Hedebo var dermed ikke noe vi så altfor mørkt på. Det var egentlig bare å sope sammen så mange poeng vi kunne i kampene og se om det holdt til å få noen poeng også i matcher.

Det begynte over all forventning. Med gambling i rekkefølge ble junioren Gabriel satt opp i første singelmatch. Motstanderen skulle vise seg å være Danmarks representant i EM Singel, meritterte Lasse Dithmar. Yngstemann viste ingen nåde og innhentet raskt danskens firepoengsledelse og satte ham riktig på plass. Også i kvinnenes duell gikk det Norges vei, med komfortable 13-7 over Tanja Gromada. Ytterligere gode matchpoeng kom i doblene med to av tre mulige seire. Dermed stod det 10-11, skjønt presset var definitivt på norske skuldre. For sammenlagtseier måtte begge triplene vinnes. Dithmar revansjerte seg allerede i dobbelen, og fulgte opp i trippelen. Sånn sett var det bare en fattig trøst at mixtrippelen NESTEN gikk i (norsk) boks.

GPK vs Hedebo, Danmark: 10-21

 • Singel 2-4: Gabriel 13-4, Youssef 7-13, Benny 9-13, Rune 4-13, Bastien 1-13, Charlotte 13-6
 • Dobbel 2-1: Gabriel og Robert 13-4, Benny og Youssef 13-5, Charlotte og Bastien 9-13
 • Trippel 0-2: Gabriel Rune Robert 3-13, Eli Benny Youssef 11-13

Etter det forventede (tross alt) tapet mot Danmark, var det harde kår i neste klubbmøte. Estiske Saku måtte rett og slett slås for å kunne ha et reelt håp om avansement. Også her var det velkjente navn for norske spillere, både i landslagssammenheng og av hjemlig karakter. Andero Kelu som i en årrekke spilte for de norske klubbene Follo og Økern, har siden sistnevntes kvalikseier for to år siden flyttet hjem til Estland. Her spiller han i Saku med blant annet Kaido Kopel og Eve Oidsalo, som begge har mange, mange landskamper på merittlisten.

Benny kom litt for kort mot Kopel, mens Bastien takket Andero for sist. Gabriel gjorde løftet inntil gris og flørtet med publikum med sine sprakcarreauer, mens Charlotte gjentok bedriften fra forrige klubbmøte. Dermed stod det likt i seire og poeng før doblene. Her vant GPK to av tre, og med en rask trippelseier i tillegg var målet nådd!

GPK vs Saku, Estland: 17-14

 • Singel 3-3: Gabriel 13-8, Youssef 9-13, Benny 7-13, Bastien 13-6, Robert 9-13, Charlotte 13-7
 • Dobbel 2-1: Gabriel og Rune/Eli 13-5, Youssef/Robert og Benny 11-13, Bastien og Charlotte 13-4
 • Trippel 1-1: Eli Gabriel Benny 6-13, Bastien Youssef Charlotte 13-2

Et forventet tap og en påkrevd seier så langt, nokså oppskriftsmessig, altså. Og da passer det jo fint å fortelle om det virkelig store SKRELLET! Vi turte å håpe på noen seire, men sammenlagtseier? Ha-ha-ha. Aldri i livet. Aldri i livet om vi hadde sjanse til å sette sammen gode nok lag som kunne tukte monegaskerne. - Trodde vi.

Gabriels singelseier mot Remy Galleau forteller vi mer om avslutningsvis, den er verdt å lese om. Også i kvinnenes duell gikk det veien for Charlotte, som lenge ledet, men ble straffet av sin motstander før hun omsider kjempet til seg det siste, trettende poenget. Ikke nok med det: Youssef vant sin kamp, og også Robert skal ha all honnør for å NESTEN snyte Richard Trani for seieren. Også Bastiens kamp mot Dennis Olmos går inn i boken over mimreverdige matcher. Singel er singel, kan man kanskje si, så da gjorde vi det like godt enda bedre i triplene. Kanskje fikk vi ekstra guts av at arrangørene plutselig gjorde om rekkefølgen, da vi allerede hadde satt opp dobbellag. Neimen om vi skulle la oss mukke av monegaskisk sjokk og tilløp til stjernenykker!

13-10. 13-04. Vi er litt usikre på hvem av oss som var mest sjokkerte. - Men vi vet i alle fall hvem som var gladest! Full pott i tripler og likt etter singler, doblene hadde null betydning. GPK hadde rett og slett vunnet over Monaco!

Revansjesugne motstandere hevnet seg i tre av tre mulige, men vi kunne strengt tatt (nesten) ikke brydd oss mer.

GPK vs Monaco: 16-15

 • Singel 3-3: Robert 10-13, Bastien 9-13, Gabriel 13-6, Rune 4-13, Youssef 13-10, Charlotte 13-12
 • Trippel 2-0: Gabriel Robert Bastien 13-10, Charlotte Benny Youssef 13-4
 • Dobbel 0-3: Benny og Bastien 2-13, Rune og Robert 2-13, Eli og Youssef 0-13

Vi jublet hele veien opp til leilighetskomplekset vårt. - Og alle som har vært i Monaco vet at det betyr svært lange, svært bratte bakker. Glede kan gi uante mengder energi.

Nå gjaldt det bare å ikke tabbe oss ut mot det ungarske klubblaget. Landslagsspillere også her, men Ungarn er en nasjon Norge normalt sett skal slå.

Youssefs singelmatch var over før vi fikk sukk for oss, og Gabriels fulgte like etter. Vipps fulgte enda to seiere, mens Rune og Charlotte gjorde det langt mer spennende. Positivt utfall for Rune, negativt i dameduellen.

Like jevnt ble det i triplene, om ikke scoremessig, så i alle fall poengmessig. En seier og ett tap tilsa at en seier i doblene var tilstrekkelig for sammenlagtseier. Og akkurat som i Youssefs singelmatch vant Gabriel og Robert 13-0. Ytterligere en dobbel endte med seier, mens ungarerne fikk plaster på såret med seier i mixdobbelen.

GPK vs Pécs, Ungarn: 21-10

 • Singel 5-1: Youssef 13-0, Bastien 13-7, Rune 13-12, Gabriel 13-3, Benny 13-7, Charlotte 12-13
 • Trippel 2-0: Gabriel Rune Bastien 9-13, Eli Benny Youssef 13-2
 • Dobbel 2-1: Gabriel og Robert 13-0, Charlotte og Youssef 13-6, Eli og Benny/Rune 6-13

Med fire klubbmøter ferdige og tre av dem med sammenlagtseire var vi i rute og vel så det. Dagens siste motstandere var fra Nederland: Cailloux, stinn av kjente landslagsspillere stod klare for å gjøre vårt opphold på grusen surt. Ikke for det, vi hadde jo slått Monaco, så kanskje… ?

Vel, nei. Av de fem singelmatchene var det kun Youssef som nådde tretten poeng. I triplene gikk det ad dundas i begge, og da var vi allerede ute av leken. Som ungarerne i forrige møte, fikk vi et lite plaster på såret i den andre åpne doblen, en fattig trøst og noen ekstra poeng som eventuelt kunne komme godt med hvis likt på tabellen.

GPK vs Cailloux, Nederland: 5-26

 • Singel 1-5: Rune 6-13, Robert 10-13, Youssef 13-7, Benny 11-13, Gabriel 2-13, Charlotte 12-13
 • Trippel 0-2: Robert Bastien Gabriel 6-13, Charlotte Benny Youssef 0-13
 • Dobbel 1-2: Robert og Rune/Gabriel 7-13, Eli og Benny 13-8, Charlotte og Bastien 8-13

Med tanke på morgendagens oppgjør så vi overhodet ikke mørkt på tilværelsen. Walkover om formiddagen og Bulgaria om ettermiddagen var et utmerket utgangspunkt for avansement. Slik gikk det også. Bulgarske Makarov & Friends kunne skilte med en franskmann med urovekkende høy kvalitet, men ellers anså vi troppen som overkommelig. Nevnte franskmann, Francisco Cedrick, sørget nærmest alene for 2 av 3 bulgarske seire. Og når det er sagt har vi også røpt utfallet, om noen skulle være det minste i tvil.

GPK vs Makarov & Friends, Bulgaria: 24-7

 • Singel 4-2: Bastien 13-7, Rune 13-3, Eli 12-13, Gabriel 6-13, Benny 13-9, Charlotte 13-11
 • Trippel 2-0: Rune Robert Gabriel 13-4, Eli Benny Bastien 13-10
 • Dobbel 2-1: Robert og Gabriel 13-2, Charlotte og Bastien 13-1, Eli og Rune 11-13

Og slik gikk det altså til, at en norsk klubb for første gang oppnådde avansement i Europacupen. Ikke bare kom de på topp 4 i sin pulje, men vi hadde også like mange poeng som nederlandske Cailloux på tredjeplass. Ikke bare det, Monaco på førsteplass og Hedebo på andreplass hadde kun 3 poeng mer enn oss. Fire suverene tropper på topp, og blant disse: Groruddalen Petanque Klubb.

Les mer: Alt om kvalifiseringsrunden kan leses på CEP sine sider (Lenke).

Det er det lov å være stolt av. Stolte kan vi også være over to spillere som fortjener å få ekstra oppmerksomhet.

Det startet allerede i første klubbmøte. En 17-åring skulle matches mot en av Nordens aller fremste: Lasse Dithmar fra danske Hedebo. Å åpne med fire baklengs kan få hvem som helst til å miste motet, men ungdommelig pågangsmot og utvilsomt stort talent snudde det hele. Plutselig var det motstanderen som ble, vel, beklager uttrykket, hakkebøf. Gabriel banket carreauer og løftet himmelhøye legg, publikum satte seg ringside og lot seg forbløffe over gutten fra det kalde nord. Motstanden var i alle fall på papiret langt lettere i andre klubbmøte, men estlenderen samlet sammen 8 poeng før Gabriel atter kunne smile over seier og 2 poengs-bidrag til potten. Kanskje var fokuset allerede over på tredje klubbmøte. Vertsklubben. Intet mindre. «Jeg håper jeg skal spille mot Remy Galleau» sa han allerede om morgenen. Lysten til revansje mot det snevre tapet under fjorårets singelturnering i Skøvde var merkbar. Gabriel hadde den gang såpass spillemessig overtak på ham at KTK-sjefen måtte ta i bruk snakketøyet for å sette ham ut av spill. Siden den gang har 16-åringen blitt 17-åring og tatt store steg også mentalt. I år lot han seg ikke lenger narre. Ydmykelsen ble total da han i kampen etter nok en gang seiret over Galleau, nå også i trippel. Så får det bare være at det ble med en singelseier til etter dette. Nederlandske Mark Wildeboer la som ei klokke, og maksimal uflaks i utdeling av motstandere i det bulgarske oppgjøret ga ham den desidert beste spilleren. 4 seire av 6 mulige i Singel er temmelig formidabel innsats av en ung gutt som i Europacupen viste storspill vi virkelig ser frem til å se igjen.

Også hadde vi Charlotte, da. Ti år eldre enn Gabriel, men likefult troppens nest yngste. Trippel Norgesmester inneværende år, treningsnarkoman og vinnerskalle av dimensjoner. Kvalifisert som landslagsspiller både til EM i Singel og EM i Trippel, og i Europacupen herjet hun. Som for Gabriel endte det med fire seire av seks mulige, men begge tapene endte med minst mulig margin. At hun har en svært god skuddarm hersker det ingen tvil om, men det siste året har hun også tatt sjumilssteg hva leggeteknikk gjelder.

Så kan vi andre bare smile litt av at hun irriterer seg mer over tapene enn gleder seg over seirene. Det er den holdningen som skal til for å bli enda bedre, og det er ikke fnugg av tvil om at det er hennes intensjon. Om ikke dette gir selvtillit foran høstens Singel-EM skjønner vi ingenting.

Både Gabriel og Charlotte er klare for finalen i Europacupen som spilles i månedsskiftet november/desember. Også Bastien, Jean, Ole, Benny og Eli er klare. Kanskje blir troppen ytterligere styrket med Robert og Youssef. Elisabeth stiller som delegat og skal passe så godt som mulig på gjengen som reiser til Saint-Yrieix-sur-Charente i Frankrike.

Les mer: Alt om finalen i Europacupen kan leses på CEP sine sider (Lenke).

GPK er trukket i pulje med Pachy Waterloo fra Belgia, Zywiecki Klub Boules fra Polen og Leman Petanque fra Sveits. De to beste går videre til kvartfinale, mens resterende to spiller Europacupens B-sluttspill. Groruddalen Petanque Klubb har en reell mulighet til å gå enda et hakk videre. At en norsk klubb endelig maktet å gå videre viser at det er mulig.

Man må bare tørre tro det selv.